28 november 2013

Etrion - vad betalar Buffett för en solcellspark modell större?

Det är som bekant för många som följer Etrion att Warren Buffett-bolaget Midamerican Energy, via dotterbolag, på allvar har gett sig in på solenergimarknaden. I januari köptes ett, vad jag förstår, påbörjat projekt om 579 MW upp från SolarPower för över 2 000 MUSD. Projektet beräknas vara igång under 2015. Länk: http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/midamerican-completes-1-billion-bond-offering-for-579-mw-california-projects_100011874/#axzz2lw44fQvl

Om man räknar på att Etrion idag har drygt 200 MW igång eller under utveckling så känns det enterprise value på 500 MUSD som Etrion ungefär har inte särskilt utmanande. Det skall dessutom tilläggas att jämföra vad Midamerican Energy betalade för projektet och enterprise value för Etrion är inte helt rättvist. Egentligen, som jag ser det, bör man lägga till det lån på 1 000 MUSD som Midamerican säkrat för projektet för att få projektet klart.

Dessutom så är mycket av det som kommer att produceras i Midamericans anlägggning kontrakterat på väldigt långa kontrakt, vilket naturligtvis spelar in på priset. I Etrions fall kommer ungefär 140 MW (anläggningarna i Chile) att säljas på den fria marknaden, vilket som jag ser det skapar en osäkerhet.

Det är alltid svårt att dra för stora slutsatser av sådana här jämförelser och jag skall villigt erkänna att jag inte är expert inom området, men jag tycker ändå att det är intressant att se vilka pengar som plöjs ner i projekt och jag skräms inte av Etrions värdering efter att jag har läst artikeln.

Kommentarer?

Inga kommentarer: