22 mars 2009

Christer Elmehagen och pensionssystemet

Jag är ganska ointresserad av diskussioner om vad folk tjänar. Det är en sak för arbetsgivare och arbetstagare, och om det handlar om styrelseersättningar en fråga för aktieägare och styrelseledamöter.

I fallet Christer Elmehagen så har jag dock reagerat. Jag vill börja med att säga att jag inte tycker speciellt illa om Christer Elmehagen. Han förhandlade till sig ett guldkantat kontrakt när han hoppade på VD-jobbet på AMF. Att någon förhandlar till sig ruggigt bra förmåner kan man knappast lasta någon för, däremot så visade han dåligt omdöme när han flyttade sin traditionella försäkring till en räntefond precis innan AMF skrev ner den traditionella försäkringen. Vad jag förstår så inser han själv nu att detta var dumt. Om man är kapitalförvaltare skall man försvalta andras kapital lika bra som man förvaltar sitt eget.

Det jag reagerar på är att de som sitter i styrelsen för AMF Pension har hanterat situationen dubbelt dåligt. Först går de med på ett vansinnigt bra ersättningsprogram för VDn och därefter när det kommer upp till ytan så går de ut och svartmålar VDn. Vad är logiken i det? Det är AMF Pensions styrelse som har godkänt ersättningsprogrammet. Det är deras skuld.

I fallet med flytten av de 30 miljonerna så har de naturligtvis rätt att kritisera Christer Elmehagen om inte hans tilltag gjordes med styrelsen goda minne. Det gäller att skilja dessa två frågor åt. Dels har Christer Elmehagen fått ett oskäligt stort ersättningsprogram, ungefär 10 MSEK per år under 10 års tid, dels så hoppade han, som kapten, av båten precis innan informationen kom ut om att den läckte.

Om AMF Pension varit ett noterat bolag som jag inte ägde aktier i så hade jag svartmarkerat bolaget och inte satt en krona i bolaget innan samtliga i styrelsen och VDn var borta. Tyvärr är inte AMF Pension ett vanligt bolag utan ett bolag som förvaltar pengar från hundratusentals svenskar som knappt vet att de anlitat AMF Pension. Det är en väsentlig skillnad som jag ser det. AMF får in pengar mer eller mindre per automatik eftersom pensionspengarna fortsätter att trilla in så länge folk arbetar. För att försäkra sig om att detta flöde av pengar skall fortsätta lägger dessa bolag mängder med pengar på reklam. AMF Pension, SPP, Alecta m fl måste vara en av storköparna av reklamutrymme både i press och TV.

Ni märker säkert att jag inte är förtjust över pensionsbolagen. Det som gör mig mest arg är att jag aldrig har velat vara med och finansiera exampelvis AMFs verksamhet, men jag har inte mycket till val. Jag skulle kunna flytta mina pengar från AMF Pension till någon annan aktör, men vad säger att de är mycket bättre. Grundbulten är att jag inte vill bli tvingad att anlita någon för att göra någonting som jag bedömer att jag kan klara själv.

De pengar som jag sparar investerar jag direkt i aktier, inte i fonder. Anledningen är enkel. Om någon annan skall förvalta mina pengar blir det ytterligare ett led, vilket gör att de som arbetar som fondförvaltare måste göra att avkastningen blir bättre än om jag gör det själv. Om man ser historiskt är det bättre att köpa aktier direkt i de stora bolagen på börsen än att köpa fondandelar i en Sverigefond. Det talar sitt tydliga språk som jag ser det.

När det kommer till pensionspengar så saken en annan, där finns inte valmöjligheten. Jag måste anlita någon som förvaltar mina pensionpengar. Tyvärr tar det inte slut där. Någon annan har dessutom bedömt att endast ett fåtal aktörer skall gå att välja. Jag är alltså starkt begränsad när det kommer till hur min framtida pension skall förvaltas. Detta innebär att om jag inte har förtroende för någon aktör, t ex AMF Pension, kan jag välja endast tre andra aktörer i mitt ITP-val. Det är inte tillräckligt. Det är dåligt.

Jag tycker att svenskar borde ha samma möjligheter som danskar, nämligen möjlighet att välja att investera sin framtida pension i aktier direkt. Av någon anledning tycker Sveriges folkvalda inte att medborgarna är kapabla att förvalta efter eget huvud utan att de skall köpa hjälp. Det är en åsikt jag inte delar. Dagens lösning är en kvasilösning. Man vill att folk skall ta ansvar för sitt eget pensionssparande, men samtidigt så gör man bedömning att folk inte är kapabla att klara av det själv.

mvh Charlie

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag instämmer kring att det kan se illa ut att någon med insiderinfo flyttart sina pengar till räntebärande på det sättet,men det finns en skillnad mellan att förvalta eget kapital och en fond. Det egna kapitalet kan relativt snabbt och lagligt placeras om mellan olika alternativ medan en stor fonds kapital är hårt styrt av olika regler. Detta eftersom marknaden hade kollapsat om någon större fond sålt av alla aktier och bytt till räntebärande helt och hållet. Som privatperson är man mer lättrörlig och inte hindrad att optimera placeringarna efter sin marknadstro.

Anonym sa...

76 sätt att tjäna pengar på internet

Jag har satt samman denna lista på fullt allvar – jag vill verkligen att du tjänar pengar och blir rik! Och när du väl är rik, glöm inte vem du fick tipsen av!

En del av tipsen är ganska bra medan andra inte är så mycket att ha. Anledningen till att jag har med dem alla på denna lista är för att jag har träffat människor som tjänar pengar på dem alla, även om en del är mer förekommande än andra. En del av tipsen går in i varandra, så det kanske känns lite som upprepning, men tror mig, det är en ganska så tydlig skillnad mellan dem.

Alla av tipsen har jag fått från personer som äger hemsidor där de gör just det jag tipsar om. Jag har suttit ner med dem och pratar igenom hela deras affärsmodell och hur de genererar pengar. De gav mig papper på alla deras intäkter och lönsamhet. En del av dem gav mig även tillgång till deras Adsense-konto så att jag kan dubbelkolla. Om jag skall vara ärlig så var en del av hemsidorna så bra att jag faktiskt köpte en del av dem. Dessa hemsidor tjänar mig väl idag. Checka in själv: http://www.tjanapengar.dk/76-satt-att-tjana-pengar-pa-internet

Anonym sa...

Hej Charlie,
Du hade rätt, mitt andra alternativ gäller :)
S&P500 rallade upp över 800-nivån idag vilket bekräftar att vi ligger i start av en bullmarket.
Själv har jag legat kort på OMX fram till januari (in och ut) och sedan tradat index både kort som lång sedan dess. Allt gick bra fram tills januari sen blev det tufft och i mitten av feb så lade jag mig helt likvid tills för någon vecka sedan då jag köpte på mig en drös svenska Bulls på OMX 600 och släppte av det vi 680. Nu ligger jag och väntar på entry för 100% lång position. Norska Bull och Svenska Bulls verkar lockande. I norska får du med oljan också som är på väg upp. Peak-oil är ju ett faktum...oljan kommer säkert att ta sig igenom förra rekordet på 140 dollar.

Just nu ligger vi på tekniskt överköpta nivåer men det kan vara läge att plocka åt sig långa positioner imorgon bitti vid 10-tiden, det blir mitt första mini-entry med tajt stop-loss.

När vi spräcker OMX 720 så lägger jag om allt mitt pensionsparande i långa positioner (har legat i ränte/obligationer i ca 1 år). 720 är den sista utposten för nersidan.

Lycka till, kul att spekulera uppåt nu! :)

Mvh
Storm