01 februari 2008

Sammanfattning av januari månad

Januari månad blev en väldigt omtumlande månad i portföljen. När det var nere som sämst så låg jag en hel del minus, vilket naturligtvis inte kändes helt kul. Lyckligtvis höll jag kvar vid min strategi att successivt köpa på mig mer aktier, vilket var bra. Eftersom jag tyckte att börsen sjönk väldigt mycket så passade jag på att köpa mer än vad som egentligen var tänkt. Detta var förmodligen en bra taktik sett så här i efterhand. En del av de innehav som jag köpte under månaden har nämligen redan nu utvecklats bra.

Tyvärr har jag inte haft så mycket tid till att följa aktiemarknaden den senaste tiden och det blir med största sannolikhet lite tid till detta även under februari. Därefter blir det förmodligen mer tid till börsfunderingar.

Hur som helst, följande förändringar har gjorts i portföljen under januari.

Köp under januari månad
2008-01-04 SKF för 105,50 SEK
2008-01-04 Öresund för 126,50 SEK
2008-01-04 Lundbergs för 365 SEK
2008-01-11 SKF för 98,75 SEK
2008-01-16 ABB för 158,50 SEK
2008-01-21 XACT Bull för 132 SEK
2008-01-21 Holmen för 196 SEK

Försäljning under januari
2008-01-22 XACT Bull 133 SEK

SKF ligger idag på 120 SEK efter att ha levererat en bra rapport. I detta korta perspektiv så var det en bra investering och jag hoppas på att aktien kommer att fortsätta att utvecklas bra. Jag har ännu inte funderat på varken riktkurs eller investeringshorisont för SKF-innehavet. Det är möjligt att jag säljer av en del av mitt innehav i SKF, men jag har som sagt inte riktigt bestämt mig för vad som är en lämplig nivå för att sälja av denna del av innehavet. Anledningen till att jag funderar på att sälja av en del av innehavet är att jag har något mer SKF-aktier än vad jag hade tänkt. Så länge aktien utvecklas som den gjort de senaste dagarna så kan jag dock leva med ett lite väl tilltaget SKF-innehav :)

Öresund köpte jag innan det stora raset på börsen, vilket gjorde att jag i princip direkt hamnade på minus på detta innehav. När det var som värst var kursen nere och vände på runt 110 SEK, men nu är det tillbaka något och ligger idag på 121 SEK. Förhoppningsvis kommer kursen att fortsätta i denna riktning. I nuläget har jag inga planer på att sälja, inte heller några planer på att fylla på.

Lundbergs fångade jag också i nerförsbacken och denna aktie var nere och vände på 315 SEK, men har nu återhämtat sig något och ligger idag på 331 SEK. Lundbergs får hänga med ett tag. Jag har i nuläget inga planer varken på att sälja eller att fylla på. Om jag jämför med Öresund så är jag nog mer benägen att köpa på mig mer Lundbergs än Öresund. Detta beror enbart på att jag har stort förtroende för Fredrik Lundberg och till viss del på att Lundbergs har fastigheter och att jag inte i övrigt har så mycket fastighetsexponering.

ABB fångade jag något senare än de tre övriga innehaven (SKF fångade jag som man kan se ovan två gånger om man skall vara helt korrekt), vilket gjorde att denna aktie hann drabbas lite mer av börsoro, vilket i sin tur gjorde att priset blev något lägre. Idag står kursen på 163,50 SEK, vilket känns bra. Jag tror mycket på ABB de närmsta åren. Marknaden för deras produkter kommer med stor sannolikhet att öka och jag tror att det är ett vältrimmat företag som sköts på ett bra sätt. En välskött företag på bra marknad brukar vara en bra kombination. Det är möjligt att jag kommer att öka mitt innehav i ABB.

Xact Bull köpte jag för att jag trodde att börsen som helhet skulle hämta sig något när rapportsäsongen skulle komma igång. Det var en chansning och jag var inte alls säker på att det skulle bli så. Eftersom jag var väldigt osäker så sålde jag aktierna igen til ungefär samma pris som jag köpte dem för. Så här i efter hand så borde jag ha behållt dem, men jag var som sagt osäker och därför sålde jag dem. Det är möjligt att jag köper XACT Bull igen, men jag avvaktar tills vidare.

Holmen blev mitt sista köp under januari. Jag köpte dem för 196 SEK, vilket kändes som ett bra köp. Jag kan egentligen inte så mycket om Holmen, men jag vet att de äger en del skog och det räckte för att de skulle fånga mitt intresse. Man kan väl säga att jag uppfattar Holmen som en relativt säker investering och jag trodde därmed att sannolikheten för att kursen skulle sticka ner väldigt mycket mer var relativt liten. I det korta perspektivet har detta varit en bra investering. Idag står nämligen kursen i 212 SEK.

Det har hänt en del med de andra innehaven under månaden, t ex rapporterade Ericsson idag, men det får bli ett annat inlägg.

Om man ser till portföljen som helhet så ligger jag i nuläget på ungefär -2,5% sedan årsskiftet, vilket känns helt OK med tanke på hur börsen har utvecklat sig. Anledningen till att jag har klarat mig bättre är att jag har kunnat köpa på mig successivt under nedgången.

Det skall bli intressant att se vad som händer under februari. Jag funderar i nuläget på om man skall klippa till och köpa på sig aktier innan alla rapporterna är ute eller om man skall avvakta lite. Jag är faktiskt lite bekymrad för tillfället även om börsen artat sig de senaste dagarna, vilket gör att jag funderar på att ligga lite lågt. Det som oroar mig är hög inflation i kombination med räntesänkningar för att få igång ekonomin. Det känns inte som långsiktigt bra. Vi får se, kanske har de rätt som säger att inflationen kommer att lägga sig utan räntehöjningar. Oljepriset har som vissa optimister påpekar i alla fall backat något. Jag är i alla fall något skeptisk och tycker inte att det är bra när man nedprioriterar inflationsmål alltför mycket.

mvh Charlie

3 kommentarer:

Bryggarn' sa...

Grattis! Du har lyckats riktigt bra!
Lycka till med Februari nu!

Anonym sa...

Gratulerar till en bra januari! Själv ligger jag ca 5-6% back (Avanza har inte uppdaterat ordentligt för gårdagens uppgång).

Vi tjötade ju lite om XACT innan, jag sålde mina BEAR i veckan. Jag gick ungefär plusminus noll på dem, så vi gjorde väl ungefär lika goda affärer :)

Ett litet bloggtips också: Din länk för "Skicka kommentar" är väldigt svår att hitta. Kan du kanske byta färg på den så att man hittar den lättare?

Charlie sa...

Markus:
Tack!

Jonas:
Om inte Avanza uppdaterat din depå så ligger vi nog ungefär på samma. (Märkligt förresten att de inte uppdaterar snabbare.)

Jag kommer ihåg att vi pratade om XACTs produkter. Under förra året handlade jag en hel del med XACT Bear, ungefär under parollen "någon gång skall väl den superkonjunkturen ändå ta slut". Tyvärr var jag inte tillräckligt tålmodig för att tjäna några större pengar på mitt "björnande" (egentligen hade det passat bättre med tjurande :) ) Det är inte omöjligt att jag plöjer in lite pengar i tjurfonden framöver. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker är prisvärt för tillfället.

Tack för tipset angående bloggen. Jag skall undersöka saken.

mvh Charlie