14 februari 2008

"Greed and fear"

Jag brukar ströläsa ekonomisk litteratur mellan varven. Om man läser böcker om trading så dyker man ibland på två begrepp som är bra att ta fasta på när man handlar med aktier, oavsett om man handlar aktier som ens barnbarns barn skall sälja en gång i framtiden eller om man handlar för att få ihop till en schysst kvällsmiddag.

De två begreppen som jag tänker på är "greed and fear", dvs girighet och rädsla. Anledningen till att jag skriver dem på engelska är för att den mesta litteraturen som jag plöjer igenom är just skriven på engelska. Tyvärr finns det inte så mycket intressant ekonomilitteratur på svenska.

Anledningen till att man skall tänka girighet när man handlar är att denna sinnesstämning lätt kan få en till att göra dumma beslut. Ett sätt att vara för girig är att hela tiden tro att företagen skall växa med väldigt höga tillväxttal varje kvartal. Det finns exempel på många situationer där förväntningarna varit för höga, vilket till slut fått effekten att kursen dykt när inte de allt mer uppskruvade förväntningarna kunnat infrias. Ett annat sätt att se det på är det gamla ordspråket "den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket". (Det finns säkert bättre exempel, fyll gärna i om ni har något bättre exempel.)

Man skall inte vara rädd när man handlar med aktier. Om man är rädd, t ex för att om man förlorar en stor del av pengarna kommer detta att få stora konsekvenser för en själv och för ens familj, så gör man dumma beslut. Man måste ha marignaler så att man kan tänka klart utan allt för mycket känslor inblandat. Satsa alltså inte bufferten på aktier. Dåliga tider på börsen skall inte innebära nudlar sju dagar i veckan.

Jag kan inte påstå att jag konsekvent tänker på dessa som ett mantra, men jag är ganska noggrann med att inte ligga för tungt i börsen. Det tycker jag känns viktigt.

Är det någon som har några bra exempel eller som har läst något liknande?

mvh Charlie

1 kommentar:

Snart rikare student sa...

Jag läste just ut boken Your Money Or Your Life (Joe Dominguez och Vicki Robin) och den nämner just greed and fear...