05 februari 2008

Handlartagen

Jag har varit i handlartagen de senaste dagarna. Igår köpte jag AXIS för 112 SEK. Direkt efter att jag köpt aktierna så blev jag tveksam. Anledningen till att jag blev tveksam var egentligen att jag gått och funderat på Lars Nybergs, vice Riksbankschefens, uttalande om räntehöjningar samt att AXIS VD levererade ett pressmeddelande där han skrev att affärerna kunde bli sämre om nybyggnationen i USA minskade. Eftersom båda dessa saker var dåliga så beslöt jag mig för att lägga in en säjorder. Ordern hamnade på 115 SEK och gick igenom under dagen. En tämligen meningslös affär, men jag känner mig ändå rätt nöjd med mitt beslut.

Idag köpte jag istället Swedbank för 161 SEK. Anledningen till att jag köpte just Swedbank är att jag tycker att värderingen är attraktiv. Det är förvisso grym oro inom bankvärlden, men jag beslöt mig för att ta risken. En anledning till att jag köpte är att jag gärna är med och delar på utdelningen samt att jag tror att kursen kan komma upp en del om det lugnar sig lite.

Jag fyllde även på med BE Group under dagen. Kursen stack ned ordentligt och jag passade på att handla några aktier för 49,80 SEK. Utdelningen är föreslagen till 3,50 SEK, vilket var en stor anledning att jag köpte. Det känns som bra direktavkastning. En annan anledning till att jag köpte var att dagens nedgång känns som en överreaktion. Vi får se om det var det. Eftersom jag redan äger en del BE Group så kan det bli så att jag säljer en del av dessa om kursen sticker uppåt de närmsta dagarna.

mvh Charlie

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej hej!

Bara en fundering, hur stora summor handlar du för åt gången och har du några tankar om hur stora pengar man bör röra sig med för att sälja/köpa vid vissa % uppgångar/nedgångar?

Charlie sa...

Hej politiski och livsjakten!

Vad gäller storleken på mina affärer så det rätt så små summor. Ibland hela börsposter, ibland delar av börsposter. Eftersom aktiedirekt har ganska låga courtage (minimicourtage 9 SEK/ affär) så går det att handla med relativt små summor utan att courtaget äter upp för mycket av investeringen.

Argumentet för att inte handla med mindre belopp brukar vara att man blir hänvisad till att handla delar av börsposter istället för hela. Det ser jag inte som något större problem, så länge man handlar med aktier med bra omsättning.

Jag har inte någon strategi att sälja vid vissa procentuella uppgångar, men jag tror visst att det kan funka. Det viktiga är många gånger att man har strategi :) För tillfället så försöker jag köpa aktier som jag tror kan utvecklas bra på 12-36 månaders sikt.

HUr resonerar ni själv?

mvh Charlie