26 januari 2022

Byggmax: Q4-rapporten

Dagens Q4-rapport från Byggmax föll inte marknaden i smaken. Kursen har tryckts ner för att många räknar med att  bolaget inte kommer att kunna hålla pandeminivåerna under de kommande åren och det prisas in vinstnedgångar kommande år. Eventuellt var det en och annan som idag tolkade dagens rapport som en bekräftelse på att farhågorna stämmer, men jag tycker att reaktionen på dagens rapport är något märkligt. Anders Moberg, styrelseordförande i Byggmax och tidigare koncernchef på IKEA, verkar också ha en positiv syn på bolaget och passade idag på att köpa 50 000 aktier för 70 SEK per aktie.

Nyckeltalen för Q4 är följande:


Eftersom 2021 var ett väldigt bra år, positivt påverkat av pandemin, så är det tuffa jämförelsetal som Byggmax ställs inför. 

Om man tittar på omsättningen i ett större perspektiv så ser det ut enligt följande (bild från årsredovisningen för 2020):


Det är intressant att se att omsättningen ökat från runt 5 miljarder 2019 till 6,8 miljarder 2020 för att nu under 2021 landa på 7,6 miljarder. Bolaget har som mål att omsätta 10 miljarder 2025 så det är rimligt att tro att den pandemidopade tillväxt som vi har sett de senaste åren kommer att hålla sig. Bolaget är också tydliga med att man blivit positivt påverkade av pandemin, men, om jag förstår rätt, så är man tydlig med att det finns andra viktiga tillväxtfaktorer i form av olika tillväxtinitiativ som inte är kopplade till pandemin. 

Förutom att tillväxten har ökat markant under de senaste åren så har även lönsamheten ökat. Eftersom det finns relativt stora fasta kostnader i ett bolag som Byggmax så leder den ökade omsättningen till ökad marginal. Bilden nedan (även den hämtad från årsedovisningen 2020) visar hur EBITA-marginalen utvecklats:


Det står med andra ord ganska klart för mig att bolaget har påverkats positivt av pandemin och sannolikt kommer omsättning och marginal bli lidande i takt med att pandemin avtar. Frågan som man kan ställa sig är hur stor denna effekt kommer att bli. Jag tycker att det är ganska intressant att se hur stor tillväxten varit de senaste året, dvs 2021 jämfört med 2020. Båda åren är påverkade av pandemin och även om det finns skillnader så har man lyckats att växa ordentligt från ett pandemiår till ett annat. Jag tycker att det finns fog att tro att det finns en ganska bra tillväxt även rensat för pandemieffekter.

Om man tittar på Swedbank Aktiellt (https://www.swedbank-aktiellt.se/om/byggmax) så hittar man följande:


Det är ganska häpnande att se att det ligger i prognoserna att vinsten per aktie ska halveras och att omsättningen ska minska med 10%. Det är möjligt att det stämmer, men jag tror att prognoserna är för pessimistiska. Det jag tycker är lite svårt att riktigt se som sannolikt är att prognosen ovan gör gällande att omsättningen skall trilla tillbaka till 2020 års nivå, men istället för en vinst på knappt 8 SEK per aktie så tror man att vinsten skall gå ner till knappt 5 SEK per aktie. Det kanske finns bra skäl för att anta att vinsten skall falla tillbaka, men jag tror att det är för pessimistiskt.

Jag kommer eventuellt att öka ytterligare i Byggmax. Det är redan mitt största innehav och det gör att jag kanske inte kommer att öka, men jag tror mycket på bolaget och jag tycker att det ser ganska lovande ut trots att Q4-rapporten inte föll alla i smaken.


 


Inga kommentarer: