03 augusti 2020

Scanic: Ökat

Den senaste veckan så har jag från och till varit i Internetskugga. Det har inte handlats speciellt mycket för min del, men en ökning i Scandic har det blivit. När jag hade lite tid över i solstolen så blev det en del snabba affärer också. Erik Pensers positiva analys kom lägligt och även om jag inte läst den i sin helhet så verkar den stämma ungefär med hur jag tänker kring caset.

Det som känns positivt för Scandic är att restriktioner hävs. Det är nu fritt att resa inom Norden såvitt jag förstår och i Finland så finns det nu sedan alldeles nyligen inga restriktioner kring hur mycket folk som får samlas. I Sverige har vi fortfarande max 50 personer om jag inte har missuppfattat saken rätt och jag antar att det kan komma att bli lättnader inom inte alltför lång tid.

Många har rört sig inom Sverige på semestern och jag antar att det kommer att hålla i sig under hösten när folk går tillbaka till arbetet. Det är möjligt att mycket kommer att göras via länk, men att arbeta hemifrån under ett par månader är relativt stor skillnad mot att jobba hemifrån under ett halvår. Att antalet dödsfall och intensivvårdspatienter avtar gör sannolikt att allt fler kommer att känna sig mer säkra. Det må vara en falsk trygghet, men jag tror att fler och fler kommer att röra sig i Sverige och även i våra grannländer. Det jag tror att man ibland glömmer bort är att tjänsteresor skiljer sig en hel del från semesterresor, och att många som reser mycket i tjänsten bara gör så när man verkligen måste. Jag tror att mycket av det som går att göra via videomöten är gjort och jag tror att allt fler företag kommer att börja att sätta igång med tjänsteresor i mindre skala under hösten.

En annan sak som jag tycker talar för att resandet kommer att komma igång under hösten är att många större företag inte kommer att hålla sina anställda borta från arbetsplatserna. Många stora företag som jag känner till har haft halva styrkan hemma och andra halvan hemma. Under hösten så har många byggt om och vidtagit åtgärder så att anställda skall kunna vara på arbetsplatsen på ett säkert sätt. Det är ett steg mot hur det var tidigare.

Jag tror även att mycket av diskussionen som förs just nu handlar om statligt stöd. Man vill inte från branschen prata om att det ser allt för ljust ut. Om jag förstått saken rätt så har juli varit en ganska OK månad, inte lika bra som vanligt, men inte katastrof som det var under april och maj. Privatresenärer är dock på inget sätt tillräckligt för att det ska bli svarta siffror utan det krävs att affärsresenärerna kommer tillbaka. Min hypotes är att de kommer att komma tillbaka och att det kommer att synas i siffrorna.

Det som oroar mig i Scandic är att det mycket väl kan bli mycket värre innan det blir bättre och det tar ofta lång tid innan en vändning sker. Jag har själv erfarenhet från Telia där jag trodde att äventyren i öst skulle kunna blåsa över relativt fort när mycket verkade vara uppe på bordet, men det tog lång tid och den uppvärdering som jag trodde skulle ske skedde aldrig. Investeringar handlar naturligtvis om att ta risk och att saker och ting inte alltid utfaller på det sätt som man tror eller t o m hoppas och jag tror att det kan vara klokt att inte ligga för tungt i Scandic. 

Det skall bli intressant att följa Scandic. Jag kommer eventuellt att minska om det kommer ett hopp uppåt, men jag vill inte hoppa av för tidigt så vi får se hut det blir.   

Inga kommentarer: