17 augusti 2020

Scandic: Jag ökar ytterligare

Det må vara dumt, men jag tror att det kan komma en vändning. Jag har ökat ytterligare i Scandic. Även om det kommer många oroväckande nyheter så tycker jag att statistiken alltmer talar för att vi går från den speciella Corona-situationen som rådde under framför allt april och maj. Det kan mycket väl komma en andra våg, men jag tycker att mycket talar för att det inte kommer att komma större utbrott i Sverige framöver. Istället tror jag att den avtagande trenden kommer att fortsätta. Det är möjligt att jag har fel.

En sak som jag tycker att man ibland glömmer bort är att man ofta ser resonemang som bygger på att nyemissionsbeloppet på 1,8 miljarder (om jag kommer ihåg rätt) kan ses som en sunk cost, och att man på så sätt kan räkna om kursen baserat på det tidigare och det nuvarande antalet aktier och jämföra kurser före nyemissionen med nuvarande för att komma fram till vad som kan vara en rimlig kurs. Jag tror att nyemissionen har gjort att bolaget kan ta marknadsandelar. Mindre hotellföretag har inte fått samma kapitaltillskott och det gör att om de inte har gått under så går de på knäna. De hotellbolag som inte har hygglig ekonomi kommer inte att kunna marknadsföra på samma sätt när det väl vänder. Om det skulle vara så väl att man har lyckats strypa utflödet av pengar över förväntan under dessa tuffa månader så kommer det påverka positivt. Om det dessutom kommer att visa sig att det inte är fullt så illa som man tror så kommer det även att tas emot positivt. Överlag så tror jag att sannolikheten att det kan komma positiva triggers är större än risken för negativa triggers.

Det är en chansning att köpa Scandic i rådande läge och en anledning till att jag gör det är att jag har en del realiserade vinster i depån som jag kan kvitta mot om det skulle gå åt pipan, men det är ingenting som jag räknar med. I nuläget ser jag 35 SEK som en klart rimlig nivå.

En sak som jag glömde att skriva är att jag tror att bl a hantverkare är en grupp som använder Scandic. Det kanske är fel, men det är min hypotes i alla fall. Om Rot-avdraget ökar och det ges stimulanser för ökat byggandet på annat sätt så skulle det eventuellt kunna få till effekt att fler hantverkare kommer att efterfråga hotellnätter. Det kanske är fel, men det är vad jag tror. Konferenser kommer sannolikt att fortsatt dröja ett tag, men när FHM väl släpper på restriktionerna så kommer det sannolikt att få en del företag att kalla till konferenser för att anställda skall få träffas och för att gjuta mod i alla som suttit hemma under månader. Min gissning är att om dagens relativt låga nivåer håller i sig så kommer man att lätta på restriktionerna under oktober månad, kanske redan i september. Det är en gissning från min sida, men det är hur som helst min utgångspunkt.

Inga kommentarer: