28 juni 2020

Scandic Hotel: Jag tror på sommaren ....och 2021

I fredags så fiskade jag upp några ytterligare Scandic-aktier precis innan stängningsdags. Det är möjligt att det var fel och det är möjligt att jag skulle ha haft mer is i magen. Min initiala plan var att köpa under 30 SEK, men jag tycker att det känns köpvärt även under 33 SEK så jag valde att slå till. Om det visar sig att kursen kommer att leta sig under 30 SEK innan rapporten så kommer jag sannolikt att slå till igen och fylla på med ytterligare aktier. Jag tror ganska hårt på Scandic-caset.

För den som är intresserad av Scandic Hotel så kan jag rekommendera intervjun med Pandox VD i Affärsvärldens poddcast. Den har några veckor på nacken, men den är intressant. Pandox äger hotellfastigheter, bland annat många av de fastigheter som Scandic bedriver sin verksamhet i. Pandox kan också vara intressant som investering, men eftersom hyrorna ofta är omsättningsbaserade så befarar jag att Corona-krisen kan bli en ganska blodig historia för Pandox. Det finns säkert en del minimibetalningar och liknande så det är inte helt enkelt att komma fram till vem som kommer att drabbas hårdast, men jag antar att vi kommer att få en aning om vem som varit mest förutseende i kontraktsskrivningen när Q2:orna presenteras. En annan sak som får mig att tveka kring Pandox är att de är exponerade mot Europa i stort, medan Scandic mer eller mindre är exponerat mot Norden.

Det som jag gillar med Scandic är att jag tror att det kommer att bli en ganska snabb "regression to mean", dvs återgång till det normala. Att fler möten kommer att vara via video är möjligt, men som jag har skrivit tidigare så tror jag att det framför allt kommer att leda till att det blir fler möten, inte att fysiska möten ersätts nödvändigtvis. Jag tror även att videomöten kommer att leda till att fler samarbeten kommer att vara med personer och företag som sitter långt bort. Från tid till annan så kommer det att vara bra att ses på riktigt och då kommer det att innebära hotellnätter. Jag tycker att många av de idéer kring videomöten och effekterna av att de används mer flitigt är väl grunda, s k "first level thinking". Jag är inte orolig att antalet hotellnätter skall minska avsevärt på sikt. Det verkar dock finnas de som är ganska oroliga eller t o m övertygade och jag tror att det trycker ner kursen. Kanske är jag fel ute, kanske inte.

Den stora nyemissionen har tryckt ned kursen och jag tror att med tiden så kommer nyemissionen att blekna. Det finns säkert de som sitter med väl många aktier efter nyemissionen och som tar det säkra före det osäkra och säljer. Det finns säkert en och annan som köpte innan nyemissionen och som gjort sig en hacka. En av mina grundpelare är att marknaden ofta överreagerar och jag tror att Scandics kursreaktion är en överreaktion. Det behöver naturligtvis inte vara så, men jag tror det.

En annan grundpelare i min investeringsfilosofi är att starka varumärken ofta undervärderas av marknaden. I fallet med Scandic så tror jag att det är så. Scandic är ett "first in mind"-varumärke som jag ser det och det är viktigt och bra. En sådan sak att man har mycket bokningar direkt via egna hemsidan tror jag är väldigt viktigt eftersom man då kan kapa dyra mellanled. Min hypotes är att om man kan komma över bra hotell så kommer lönsamheten kunna ökas om hotellen blir del av Scandic. Det kanske inte måste vara så, men jag tror att det kan vara möjligt för Scandic att komma över intressanta hotell pga Coronakrisen. Min gissning är att nyemissionen inte bara handlar om att klara sig igenom krisen utan om att också komma ut starkare.

Peter Malmqvist  pratade i ett av de senare avsnitten av Sparpodden och konstaterade att andra länders ovilja att ha med oss att göra kommer att gynna svenska turistbolag. Det bygger så klart på att vi svenskar lägger lika mycket på semester som tidigare år, vilket inte är säkert med skenande arbetslöshet. Oavsett så tror jag att Scandic inte är i ett så dåligt läge trots allt. 

Åter till Pandox VD och Affärsvärlden-podden. Pandox VD lyfte ett problem som jag tycker är väldigt intressant. Om jag inte kommer ihåg fel, vilket jag kan göra för jag har läst och lyssnat en hel del på olika saker som sagts och skrivits om Scandic, så pratades det om att det finns en problematik för hotellbranschen i att Airbnb och andra liknande förmedlingstjänster inte måste meddela inkomster utan att detta hamnar på den som hyr ut. Det är möjligt att jag är fel ute, men jag tror att det är så och jag tror att det inte är otänkbart att det kommer att ändras i framtiden. Det är väldigt likt Uber och taxibranschen, och jag tror inte att man kan tänka så mycket annorlunda när det kommer till hotellbranschen. Det bör på olika sätt regleras och jag tror att det kan vara bra för Scandic. När det kommer till Airbnb så tror jag faktiskt att kommande nyheter och utveckling kan vara till Scandics fördel. Idag betalar man ingen fastighetsskatt, får ROT-avdrag och kan dra av 50 000 SEK för inkomster från uthyrning (och har man mer så är det nog inte alla som redovisar och ganska få av dem som åker fast). Om någonting ändras så att det blir mindre intressant att hyra ut via Airbnb så tror jag att det kan vara en trigger som skickar upp Scandics kurs. Nu är sannolikt inte Airbnb någonting som påverkar Scandic enormt mycket, men jag tror som sagt att det kan komma fördelaktiga nyheter kring det hela, eventuellt.

Om man ska gå ner på siffror så jobbar jag nu efter att en vinst på 4 SEK per aktie är fullt möjligt. Det kommer sannolikt inte att bli så under 2020, men under 2021 så tror jag att vi kan komma att hamna där. Eftersom nyemissionen lett till att vi har cirka dubbelt så många aktier som tidigare så innebär 4 SEK per aktie att den totala vinsten kommer att öka något. Jag tror att det är möjligt under 2021 och jag tror att man kommer att lyckas med det tack vare effektiviseringar, ökad marknadsandel och eventuellt förvärv. 

Det är möjligt att jag är väl positiv och jag tycker inte att det är helt enkelt. Vi får se hur jag agerar framöver. Även om jag kan verka övertygad så är det inte fallet. Jag känner att jag navigerar på okänt vatten med få landmärken att ta fasta på.

  

Inga kommentarer: