21 januari 2020

Byggmax: Tankar inför Q4-rapporten

Den 28 januari så är det dags för ny rapport från Byggmax. En fråga som jag tycker att det skall bli intressant att få svar på är om det blir utdelning eller inte. Det har skrivits i kommunikationer från bolaget att man skall dela ut minst 50% av nettovinsten. Efter tre kvartal låg denna vinst på 2,4 SEK (om jag inte blandar samman siffrorna) och sannolikt kommer Q4 att vara -0,1 till -0,2 SEK per aktie tror jag. Det bör göra att en utdelning runt 1 SEK per aktie skulle kunna vara möjlig. Det man dock ska komma ihåg är att IFRS 16 har ställt till det en del för bolaget och det skulle vara så att man inte lämnar utdelning i år heller. Det skall bli intressant att se. Jag gissar att man kommer att dela ut en del och jag gissar att om man delar ut mindre än 1 SEK så kommer kursen att straffas. Det har varit en snabb uppgång och en skippad utdelning brukar leda till sura miner. Vi får se.

Tanken har slagit mig att minska innan rapporten. Det kommer sannolikt inte att bli så. Jag tror att de positiva tongångarna kan fortsätta och även om en del ägare har höga förväntningar på rapporten och på utdelning så har VD:n Mattias Ankarberg redan flaggat för att Q4 inte kommer att vara en bra rapport (det gjordes i samband med att Q3-rapporten presenterades). Det är naturligtvis ingen garanti för att det inte blir kursfall på en rapport som inte lever upp till förväntningar, men för en hel del av ägarna så tror jag att det finns en förståelse för och förväntan att Q4 kommer att komma in lågt.

Det var ett tag sedan Byggmax hade kapitalmarknadsdag och det skulle inte förvåna mig om det är dags under året. I Byggmax fall så tror jag att det kan vara positivt och skriverier om att Byggmax kommer att växa sin e-handel för att dra nytta av sitt stora butiksnätverk skulle kunna få en del att se på bolaget med andra ögon. Det är möjligt att jag har fel, men det skulle kunna bli så.

Enligt mitt sätt att se på saken så är det heller inte otänkbart att bolaget blir utköpt från börsen. Ett scenario skulle kunna vara att bolaget ställer in utdelningen och straffas ganska hårt och faller ner till ca 25 SEK. Efter att ha harvat runt ett bra tag runt 25 SEK så kommer det ett bud på 35 SEK, vilket motsvarar en budpremie på 40% räknat på kursen 25 SEK. Det är naturligtvis bara spekulationer från min sida och det är möjligt att ingen är intresserad av att köpa ut bolaget, men jag håller det inte för omöjligt. Vi får se.

Om det skulle bli en ryck uppåt 35 SEK innan rapporten, vilket jag ser som osannolikt, kommer jag nog att minska eftersom jag sitter på väl mycket aktier i bolaget.

1 kommentar:

Brenda greg sa...

Jag är överväldigad när jag delar min erfarenhet här för att låta hela världen veta om en man som räddade min relation och denna stora man heter Dr. IZOYA. Han har verkligen visat mig genom att föra tillbaka min ex-älskare som lämnade mig och lovar att aldrig återvända till mig igen helt enkelt för att han började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen. Med detta har jag insett att det att ge Dr. IZOYA-detaljer till världen kommer att göra mycket bra för dem som har brutit hem eller förhållanden för honom att fixa det trasiga förhållandet eller äktenskapet till er. Du kan nå honom via hans e-postadress: drizayaomosolution@gmail.com. Ta kontakt med honom och se hur ditt problem kommer att lösas inom 24 timmar. Han är också specialiserad på följande frågor ...

(1) Du vill ha din ex tillbaka ..
(2) Du vill att män / kvinnor ska följa dig ..
(3) Du vill ha ett barn ..
(4) Du behöver andlig hjälp ..
(5) Sluta skilsmässan ..