13 januari 2020

Byggmax: Börsveckan säger köp

Idag så stack kursen i Byggmax upp en del. Det såg riktigt bra ut när jag kollade snabbt vid lunch, men under eftermiddagen så föll kursen en del och till slut landade kursen något över 27 SEK. Dagens uppgång verkar bero på att Börsveckan satte köp på Byggmax. Jag har själv inte läst Börsveckan och jag vet inte riktigt vad man har fokuserat på i analysen, men jag gissar att det handlar om att man tycker att kursen blivit väl nedtryckt och att det finns en hygglig sannolikhet att framtiden inte är så mörk som kursen prisar in. Det handlar alltså inte om att saker och ting kommer att förbättras utan att saker och ting inte kommer att bli fullt så illa som marknaden verkar tro. Det kan tyckas vara semantik eller hårklyverier, men jag tycker att det finns en viss skillnad. Om det skulle komma nyheter som på ett eller annat sätt gör att bolaget kommer in i ett annat ljus så kan det få stora effekter. Det är ingenting som jag räknar med utan det skulle vara en bonus. Jag tror att om man bara säljer hyggligt med nuvarande butiksbestånd så kommer det att motivera en kurs runt 35 SEK (räknat på att vinsten 2020 kan landa runt 3 SEK och något högre året därpå).

Det jag gärna skulle vilja förstå är hur skulden påverkats av de nya IFRS 16-reglerna. Om jag förstår saken rätt så räknas framtida hyreskostnader som man förbundit sig att betala som skuld. Det kanske är sant i perspektivet att om man skulle bryta kontraktet i förtid så kommer man inte runt att betala dessa avgifter, men med ett sådant resonemang så blir det stor fokus på nedsidan med avtalen. Om man väljer att se det ur det andra perspektivet så skulle man kunna se hyresavtalen som en tillgång i bolaget (inte strikt redovisningsmässigt). Man har avtal att få vara i butikerna under en lång tid framöver och om hyrorna är hyggliga så innebär det att avtalen är attraktiva och något bra för Byggmax. Det kan man så klart tycka, dock visas det inte i balansräkningen. Om man skulle ta ett exempel från privatekonomi så skulle det innebära att om man får ett hyreskontrakt på ett halvår så skulle det innebära att skulden ökar med sex gånger månadsavgiften, dvs att personen som ingick ett sådant avtal skulle få en skuld som skulle kunna påverka kreditvärdigheten. Det är möjligt att jag har missförstått reglerna kring IFRS 16 å det grövsta och i så fall så har jag investerat (eller handlat aktier) på felaktiga grunder.

Naturligtvis är jag glad för dagens uppgång. Det som även gör mig glad är att omsättningen ökar en del. Idag omsattes ca 1,8 miljoner aktier, dvs ca 3% av aktierna. Det kan tyckas vara av mindre betydelse, men jag tror att det är ganska viktigt för att aktien ska kunna utvecklas positivt. Det skapar intresse och det gör det möjligt för fler att känna sig bekväma att handla med aktien om omsättningen är högre. Förhoppningsvis är detta slutet på Byggmax nedåtresa. Vi får se.

1 kommentar:

Brenda greg sa...

Jag är överväldigad när jag delar min erfarenhet här för att låta hela världen veta om en man som räddade min relation och denna stora man heter Dr. IZOYA. Han har verkligen visat mig genom att föra tillbaka min ex-älskare som lämnade mig och lovar att aldrig återvända till mig igen helt enkelt för att han började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen. Med detta har jag insett att det att ge Dr. IZOYA-detaljer till världen kommer att göra mycket bra för dem som har brutit hem eller förhållanden för honom att fixa det trasiga förhållandet eller äktenskapet till er. Du kan nå honom via hans e-postadress: drizayaomosolution@gmail.com. Ta kontakt med honom och se hur ditt problem kommer att lösas inom 24 timmar. Han är också specialiserad på följande frågor ...

(1) Du vill ha din ex tillbaka ..
(2) Du vill att män / kvinnor ska följa dig ..
(3) Du vill ha ett barn ..
(4) Du behöver andlig hjälp ..
(5) Sluta skilsmässan ..