30 december 2019

2019 - Självreflektion

Det finns mycket man kan reflektera över och idag så har jag reflekterat lite över mitt aktiehandlande under året. Det har varit ett år som i absoluta tal varit riktigt bra, ett rekordår, men i relativa termer så har det varit sådär. Portföljen har tickat upp ca 20% och om jag hade pumpat in pengar i Avanza Zero och bara tittat på Netflix-serier så hade det gått ganska mycket bättre. Så kan det vara.

Det som dragit ner portföljen under året är Byggmax. Även om jag har handlat mycket på relativt låga nivåer så har nedgången satt djupa spår i mitt helårsresultat. En relativt stor post i Swedbank har heller inte piffat upp. Telia Company som jag fortfarande ligger ganska tungt i har förvisso inte backat under året totalt (tror jag, alltså inräknat utdelning), men med en ensiffrig procentuell uppgång så har det inte varit rätt aktie att äga, inte heller detta år.

Om jag istället skall titta på vad som jag gjorde bra under året så var det att jag legat ganska tungt i aktier. Det har varit en del år när jag förvisso fått fina procentuella siffror, men med en hel del av pengarna i räntebärande så har det inte varit alltigenom bra ändå. 2019 låg jag tungt i aktier i princip hela året och det visa de sig vara klokt.

En anledning till att jag låg tungt under året var att jag tyckte att det uppstod en del fina köptillfällen under slutet av förra året. Jag köpte en hel del skogsaktier när börsen backade. Det blev SCA, Holmen och Stora Enso och de har alla bidragit fint under året. För ungefär ett år sedan så fyllde jag även på med Camurus-aktier. Nedgången som inföll när det blev ett halvtråkigt FDA-besked tyckte jag var lite överdriven och det har hittills varit rätt. Billerud och Mekonomen som jag gjort mig av med under året har heller inte varit några toppenaktier för min del under året.

Det ska bli intressant att se hur Byggmax utvecklas under första kvartalet. Egentligen ligger jag för tungt i aktien och jag hoppas (och tror) att det kommer att bli en "badboll nedtryckt under vattnet"-effekt i början av året. Det kan vara så att Q4 inte blir så fruktansvärt dålig trots allt (julgranarna var t ex slut när jag var i en affär för att köpa en ett par dagar innan julafton) och kanske, kanske så blir det en liten utdelning som kan få prövade aktieägare och andra att se på aktien med lite andra ögon. Det lär även komma en del nyheter kring ägarlistan, vilket om inte annat skall bli intressant att se. Vi får helt enkelt se.

Vad gäller mitt handlande i stort så tänker jag ibland att jag skall vara bättre på att städa bort sådant som inte levererar eller åtminstone ha en tydlig plan. Det kan jag inte direkt säga att jag har i Telia och Swedbank, men jag antar att det är priset som man får ta i en ganska diversifierad portfölj - några kommer att leverera och andra kommer inte. Man skulle kunna fundera på om jag istället för storbolagsaktier som bara får ligga skulle ha en indexfond istället. Det kanske skulle kunna vara en bra idé.

Vad gäller case för nästa år så har jag egentligen tre som jag tror på, nämligen Byggmax, Tobii och Camurus. Samtliga tre ligger redan i portföljen. Överlag så är jag ganska nöjd med min exponering även den är väl stor i Byggmax. Anledningen till att jag tror på Tobii är att jag tycker att det syns trevliga positiva tendenser i Tech. Det kan vara så att ögonstyrning så smått börjar leta sig in på allvar de kommande åren och då tror jag att Tobii är välplacerade. Vad gäller Camurus så tycker jag att det verkar som att mottagandet av CAM2038 hittills har varit ganska bra. Camurus och läkemedel är dock väldigt mycket utanför min comfort zone så det kan vara hur fel som helst. Det kan det så klart även vara i de andra casen. 

Inga kommentarer: