04 december 2017

Hövding: Om man inte omsätter 250 MSEK 2020 så kanske...

Jag funderade idag lite grann på vad som skulle kunna vara ett rimligt antagande vad gäller utvecklingen av Hövding. Hövding själv har presenterat ett mål som säger att man skall omsätta 250 MSEK 2020 och ha en marginal på 20%, vilket borde innebära en vinst på 50 MSEK. Om marknaden hade trott att detta inte skulle bli något större problem så borde kursen varit högre än vad den är idag. Jag skulle säga att bolagsvärdet idag är runt 160 MSEK (börsvärde ca 200 MSEK - ca 35 MSEK i kassan efter nyemissionen).

Det är alltid svårt att sia om framtiden, men om jag skulle ge mig på en gissning så skulle den se ut något i stil med följande:

2017
Omsättning 50 MSEK, Vinst -40 MSEK
Hövding får sitt stora genombrott på den svenska marknaden. Produkten går från att bara säljas i små volymer via cykelhandlare till att finnas på de större sportkedjorna och hos de stora ehandlarna i Sverige. Merparten av försäljningen kommer från Sverige. Danmark är den andra största marknaden.

2018
Omsättning 80 MSEK, Vinst -10 MSEK
Under året lanseras Hövding 3.0. Hövding 2.0 fortsätter att säljas parallellt med Hövding 3.0, men till ett lägre pris. Det lanseras även appar under 2018 som hämtar information från Hövding.

Den danska och tyska marknaden växer kraftigt under året. Det säljs fortsatt många Hövdingar i Sverige, mycket tack vare att man har kommit med en ny produkt.

Under året så revideras 2020-målen från en omsättning på 250 MSEK till en omsättning på 160 MSEK.

Tillväxten håller i sig och man växer under året med 60%. Marknadsföringsinvesteringar i Danmark, Tyskland och Storbritannien gör att helåret slutar på minus.

På ägarsidan så säljer en del av de större ägarna aktier till utländska investmentbolag.

2019
Omsättning 120 MSEK, Vinst 0 MSEK
Tyskland är den största marknaden, följt av Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Danmark. Både Storbritannien och Nederländerna får sina genombrott under året. Försäljning i Kina startas på allvar.

Hövdingar får utstå en del kritik och ifrågasätts, men får samtidigt lovord från de som menar att airbagskydd är bättre än hjälm. Under året kommer även airbaghuvudskydd inom andra sporter på bred front, bl a ridning och alpinsport.

Hövding fortsätter att lägga mycket pengar på utveckling och marknadsföring, vilket tynger resultatet. Det finns aktieägare som reser frågor kring lönsamheten, men ledningen menar att tillväxt skall gå före vinst i detta läge.

Fonder och andra större ägare börjar synas i ägarlistan, vilket påverkar kursen positivt.

2020
Omsättning 160 MSEK, Vinst 10 MSEK
Försäljningen sker främst i Tyskland, Kina, Japan, Nederländerna och Storbritannien.

Airbaghuvudskydd är bland de flesta accepterat. Förutom Hövding finns det ett antal liknande lösningar.

Hövding blir utköpt från börsen av ett icke-svenskt företag inom sportutrustning.

Ovanstående är en gissning, rena fantasier. Högst sannolikt kommer det att bli en helt annan resa. Jag tror dock att det inte är osannolikt att Hövding-konceptet är här för att stanna.

 

4 kommentarer:

Frihetsmaskinen sa...

Äger du Hövding aktien? Själv tycker jag det ser mörkt ut och skulle inte investera. De måste ligga enormt back och ha massa år framför sig för att ens hamna på break eventuellt eller tänker jag fel? Mvh / Frihetsmaskinen

Anonym sa...

Jo, jag äger aktien. Det är en bit kvar till vinst, ja. Min gissning är 2019. 2020 tror jag att man kommer att visa en ok vinst. / charlie

Aktiepappa sa...

Intressant inlägg i ett företag som jag inte har riktigt grepp om men jag tror att deras produkt definitivt kommer bli standard i framtiden. Sen om det är just Hövding eller något annat företag som vinner kampen om att tillverka de bästa och eller mest prisvärda produkterna återstår att se. Jag investerar inte i Hövding i dagsläget men om jag skulle ha en cykelhjälm skulle jag köpt en Hövding.

Gillar din blogg med Klirr. Lägger upp den på min blogglista. Känner du för det får du gärna länka tillbaka ;).

// http://aktiepappa.blogspot.se/

Charlie sa...

Kul att höra att du gillar bloggen. Det är möjligt att du har rätt, men även om det visar sig att något annat företag blir marknadsledare i framtiden så tror jag att Hövding kommer att vara köpvärt på dessa nivåer. Det kommer att komma alternativ tror jag (och hoppas jag), men Hövding kommer att ha ett försprång som kommer att ta tid för ett nytt företag att komma ikapp.

Jag lägger till dig i blogglistan.