21 juni 2017

Hövding: Kalla fötter och besök i en cykelbutik

Det är alltid en bra idé att prata med intelligenta vänner som resonerar annorlunda än man själv gör. Igår pratade jag Hövding med en vän som väldigt sällan ger sig in i förhoppningsbolag, för att inte säga aldrig. Ett argument som han ofta lyfter är att förhoppningsbolag är konsekvent övervärderade pga människans natur och sedan följer en liten utläggning från Daniel Kahnemans "Tänka snabbt och långsamt". Tyvärr har han många poänger. (Det säger jag inte så ofta till honom. Det får jag bättra.)

Två argument som han presenterade som fick mig att tänka till lite extra. Ett första argument är att det är väldigt stora risker och ganska liten sannolikhet att man kommer att nå de mål som man har satt upp. Det kommer med stor sannolikhet att ta längre tid än vad man tror baserat på att det brukar vara fallet för bolag som introducerar en ny produkt jämförbar med Hövding. Eftersom det sannolikhet kommer att ta längre tid så kommer det som en effekt att behövas mer pengar. Det är möjligt att det redan är inprisat till viss del, men likväl när informationen kommuniceras så kan det bli negativa reaktioner. Det är naturligtvis möjligt att Hövding levererar och att man når de mål som man har satt upp. Om jag inte minns fel så har man sagt att man skall vara kassaflödespositiva under 2017. Det återstår naturligtvis att se, men det känns inte som att det är en självklarhet i nuläget.

Ett annat argument som lyftes fram när jag pratade med honom, och som jag ser att flera andra även har lyft fram, bl a Viggo Kavling, är att det mycket möjligt kan bli så att någon annan kniper marknaden. Det har jag nog skrivit om tidigare, men det känns inte som en omöjlighet om det nu visar sig att det finns en bra underliggande efterfrågan för airbaghuvudskydd. Jag ser det som en risk.

Det som fick mig lite grann på bättre humör var att jag besökte en cykelaffär. Jag älskar cykelaffärer. Om man ska sammanfatta besöket med ett ord är det: högtryck. Det hamrades konstant in varor i kassan och streckkoder blippades febrilt. Tyvärr såg jag ingen Hövding som såldes, men när jag hörde mig för om de sålde mycket av Hövdingar och om de haft kvalitetsproblem så fick jag ganska betryggande svar. "Jo, det har funnits kvalitetsproblem, men sett i förhållande till hur många som säljs så är det väldigt få". Det kändes bra. Om han som jag pratade med hade sagt att det inte funnits kvalitetsproblem så hade uttalandet om att det såldes många känts ganska platt. Naturligtvis kan man säga att han som jag pratade med var säljare och i min fråga så antydde jag att jag visste att det funnits kvalitetsproblem. Kort sagt så säger inte uttalandet så mycket, men jag fick ändå intrycket av att det såldes en del Hövdingar där, bl a skuttade en del av kunderna runt med Hövdingar om halsen.

Anledningen till att jag är lite fundersam till om det är bra att ha lite pengar i Hövding är att jag har gått på en del minor den senaste tiden - Tobii och Fingerprint. En del andra affärer har naturligtvis blivit lyckade den senaste tiden, tex Arcoma, men ibland blir det helt enkelt fel.

För att säga lite om en annan aktie som jag funderar på - HM - så hade jag gärna sett den lyfta den närmsta veckan. Om den ska stå och stampa runt 200 SEK och den rekylen uppåt som jag hoppats på inte verkar komma så är det möjligt att jag minskar. Jag känner mig inte alls säker på att HM är en bra investering, men vi får se. Det känns inte som att nedsidan är enorm från 200 SEK heller.

För att återgå till Hövding så bytte 900 000 aktier ägare idag. Det motsvarar ungefär 8% av aktierna om jag inte är helt fel ute. Det skall bli intressant att se om detta följs av någon nyhet, men det man redan kan konstatera är att aktierna såldes för 13 SEK, dvs en bra bit ner från dagens nivåer. Spontant känns inte det helt positivt, även om det inte känns orimligt med en rabatt på en så stor post.

Även om jag känner mig lite tveksam till framtiden för Hövding så tycker jag fortsatt de positiva överväger det negativa, men risken är att det blir en skakig resa och det är inte osannolikt att jag minskar lite för att inte vara fullt så exponerad som jag är.

Inga kommentarer: