19 juni 2017

HM, Hövding: Ännu mer aktier

De senaste dagarna så har det blivit ännu mer HM-aktier och ännu mer Hövding-aktier. Det är chansningar båda två och det rimmar dåligt med tanke på att jag tror att det kan komma att vända nedåt om inte allt för lång tid. Riksbankerna med Fed i spetsen har börjat höja och även om det är i väldigt maklig takt så tror jag att det kommer att bli svårt att höja räntan utan att det får effekt på ekonomin och börsen. Det är min gissning. Tidigare så har jag sagt att när Fed börjar höja så är det dags att dra öronen åt sig. Om jag fullt ut skulle köra på vad jag sagt tidigare så skulle jag sitta ganska likvid nu, men så är inte fallet, tvärtom faktiskt.

HM har gått från att vara kelgris till att vara paria. Det är OK. Så är spelets regler. Många av de frågetecken som finns och många av de orosmoln som finns är på många sätt verkliga, som jag ser det, men jag tycker ändå, givet alternativen, att HM är ganska attraktivt runt 200 SEK. Det är mycket möjligt att jag är förblindad av tidigare stordåd och att jag tycker att 200 SEK är billigt eftersom det är betydligt lägre än 300 SEK, men när jag räknar på det och när jag läser om vad man har för framtidsplaner så tror jag att man kommer att kunna fortsätta att vara ett intressant bolag. Min investering i HM är på många sätt spekulativ eftersom jag ser många frågetecken. Om kursen skulle trippa upp ett par pinnhål så kommer jag nog att lätta en del.

Hövding, som är det andra bolaget som jag hakat upp mig på, tror jag står inför en tipping point. Man växer snabbt och tekniken börjar att bli accepterad. Från att tidigare främst ha sett yngre kvinnor med Hövdingar så tycker jag att man ser allt fler äldre som har Hövdingar. Min hypotes är att Hövding har börjat slå ganska brett i Sverige, medan man fortfarande hackar i resten av Europa och Japan. Det är möjligt att det bara kommer att vara ett svenskt fenomen och att vi är ovanliga i Sverige som tycker att det är en bra idé att skydda huvudet när vi cyklar. Jag tror inte att det är så. En intressant parallell är hockeyhjälm. Jag kan inte min historia riktigt, men jag gissar att Sverige var ganska tidigt med att använda hjälm när man spelar hockey och jag tror att övriga länder kom efter. Det finns även en samhällsekonomisk aspekt i frågan. Skador, båda ytliga och permanenta, som kan förebyggas med hjälp sparar inte bara mänskligt lidande utan även landstingspengar. Mycket av detta har jag gaggat om tidigare.

En sak som jag inte har skrivit så mycket om är vad jag tror kanske händer för tillfället i handeln. Detta är spekulativa idéer, men vem vet det kanske finns ett korn av sanning i dem. I dagsläget har man ca 20 MSEK i kassan. Vid årsskiftet hade man runt 32-33 MSEK och under Q1 gjorde man av med runt 12-13 MSEK, vilket bör landa i att det ungefär finns 20 MSEK i kassan. Förmodligen kommer Q2 att vara betydligt bättre än Q1, både försäljningsmässigt och resultatmässigt, men man kommer nog inte att visa svarta siffror. Man kommer förhoppningsvis inte att vara helt långt bort ifrån att visa vinst, men förmodligen kommer man inte att nå hela vägen. Min teori är att man i samband med Q2:an kommer att göra en nyemission. Pengarna som finns kommer inte att räcka till dess att man visar vinst och man kommer att behöva pengar till produktutveckling och marknadsföring av kommande generation. Gissningsvis kommer man att ta i ganska rejält så att man inte behöver köra ytterligare en runda. Det kan vara så att man kommer att bestämma villkoren i nyemissionen baseras på vad kursen har varit de senaste månaderna, vilket skulle kunna vara ett incitament varför någon större aktör håller nere kursen. Man vill inte hamna i ett läge där nyemissionsvillkoren inte framstår som attraktiva. Detta är enbart spekulationer som sagt och det kan naturligtvis även vara så att det finns en storägare som tycker att det ser kämpigt ut och som inte vill vara med i någon nyemission. Vi får se.

Anledningen till att jag har köpt ytterligare Hövding-aktier är för att jag tror på produkten. Den kommer att slå tror jag. Det tycker jag att Q1-rapporten visar och det tycker jag att avslutningen på förra året visar. Det är inte bara kusiner och morbrödrar som köper produkten för att vara snälla utan det finns ett riktigt sug. Rätt eller fel, vi får se.

HM är jag som sagt ganska kortsiktig i. Det kan mycket väl vara så att jag lämnar innehavet om det hoppar upp till 210-220 SEK. Likaså om det vänder ner kan det vara så att jag tar och minskar för att hålla förlusten nere.

Hövding tror jag kan komma att handlas upp i samband med Q2-rapporten i slutet av augusti. Det är inte heller helt otänkbart att bolaget blir uppköpt som jag ser det. Om det skulle vara så att Q2-rapporten är en riktigt flopp, vilket skulle vara under 10 000 enheter sålda så kommer jag att inse mitt misstag och dra mig undan med en svidande förlust. Tidigare har jag nämnt att jag tror att kursen kommer att vara uppe över 20 SEK under året. Det tror jag fortfarande, men det är hög risk. Det kan mycket väl bli magplask med Hövding.

Inga kommentarer: