16 november 2016

Matse: Uppdaterad ägarlista

Jag har tidigare skrivit om att någon på UBS passade på att tanka aktier för ett tag sedan. Jag spekulerade i att anledningen var att  man ville komma upp över 10% och av någon anledning så valde man att handla på vanligt sätt över börsen och inte som en direkt transaktion från en part till en annan. Förmodligen är anledningen till detta att om ett par procent av bolaget hade överförts av en ägare till en annan utanför börsen så hade man varit tvungen att meddela detta i form av en pressrelease eller på annat sätt. Jag vet inte om det är fallet, men det är min hypotes.



Efter att UBS-aktören samlat på sig en del fler aktier så finns det fem större ägare som har över 10% i bolaget. Det är Gavia Food Holding som är familjen Mattsson som fortfarande är största ägare. Pengarna kommer framförallt från succén som familjen haft med Santa Maria och Ludwig Mattsson är styrelseordförande och pappa Lars-Olov, som ligger bakom Santa Maria-succén, verkar i kulisserna.

Namaste Holding AB är ledningen och i 100 MSEK-nyemissionen så stack deras andel ner ganska ordentligt, vilket inte är unikt och säkert någonting som man har räknat med. Det är lite intressant att se att ledningen köper väldigt lite aktier. Man kan naturligtvis argumentera att man redan via Namaste sitter på en hel del aktier och att det finns en del optioner, men t ex nu när kursen är nere under 9 SEK hade det varit intressant om ledningen valt att köpa. Eftersom vi är dagar från en kvartalsrapport så går det förmodligen inte just nu, men om man hade velat hade man kunnat köpa tidigare.

Isac Brandberg AB är ett bolag kopplat till Gullspång Invest som kom in för ett tag sedan. Bakom bolaget finns familjen Brandberg. Christer Brandberg, som är pappa till Gustaf Brandberg som sitter i styrelsen, har gjort en hel del pengar på AXIS, men har en hel del andra bra affärer i bagaget. Tillsammans med Gavia Food Holding har man varit med i de senaste nyemissionerna och ställde även ut konvertibellån till bolaget för ett tag sedan.

UBS AG Clients Account är den mystiske ägaren som jag har funderat en del på. Jag har skrivit att det kan vara Bergendahlgruppen eftersom de levererar till Matse och för att de inte har någon direkt onlinesatsning som jag ser det. Motivet till att man skulle vilja vara hemliga skulle kunna vara att man vill köra ett eget spår parallellt med Matse och att man då tycker att det ser konstigt ut med ett ägande i Matse. Det är vilda spekulationer och inget annat. Jag har inte sett några kopplingar mellan Bergendahlgruppen och familjen Mattsson även om jag tror att man kanske känner till varandra eftersom man verkar i samma bransch.

Om det inte är famljen Bergendahl som gömmer sig bakom UBS-namnet så skulle det kunna vara någon annan rik familj eller individ som gärna är anonym. Det finns en del. Det skulle kunna vara familjen Persson som ligger lågt med denna investeringen eftersom man även har satsat på Mathem. Det skulle kunna vara familjen Lundberg som vill vara anonym för att det skulle skapa en massa skriverier om det kom ut att man blivit IT-investerare. Ett annat alternativ är att det är Rausing-familjen som satsat pengar. Finn Rausing sitter t ex i styrelsen sedan länge för Ocado och kanske tycker att det är intressant med en post även i en svensk spelare inom mat på nätet. Det är dock på alla sätt vilda fantasier och jag har inga som helst belägg för att det skulle kunna vara någon av dessa familjer som satsat i Matse.

Oavsett vem som ligger bakom UBS-kontot så är det en spelare som vill vara med och spela nästa gång det kommer en nyemission eller liknande. Man vill inte bli utspelad av de storägarna och med över 10% så har man mer att säga till om. Tyvärr tror jag inte att jag kommer att få reda på vem som ligger bakom UBS-kontot utan jag gissar att posten kommer att tas över av familjen Mattson eller Brandberg.

Den femte största ägaren är Prioritet Finans som intressant nog inte förärades en pressrelease av bolaget när man gick in. Kommentarerna som följde meddelandet att Prioritet Finans gick in i bolaget var inte direkt positiva.

De fem största ägarna sitter på drygt 80% av bolaget. Det känns inte som att egentligen någon av ägarna har så mycket att vinna på att vara på börsen. I alla fall inte som jag kan se det. Man har pengar så att man kan finansiera bolaget och att man ska göra en nyemission som vänder sig brett känns inte direkt sannolikt med tanke på att man tidigare gjort riktade. Jag skulle inte bli helt förvånad om bolagets största ägare köper ut bolaget från börsen. Det som är lite jobbigt med detta är att man på så sätt skulle gynnas av en låg aktiekurs. Min gissning är att det diskuteras en del i konstellationen UBS-Mattson-Brandberg om hur man ska se på framtiden. Namaste får snällt se sig bli utspridda och Prioritet Finans får säkert vara med ibland.

Förutom att fantisera ihop om vem storägarna kan vara och vad som kan hända i framtiden så kan man konstatera att ägandet blir alltmer koncentrerat och att det finns väldigt lite aktier som sitter hos småsparare. Detta påverkar så klart omsättningen i aktien, vilket kan vara både en möjlighet och hot.

Jag har sålt mer än hälften av mina aktier de senaste månaderna och i det korta perspektivet så har det varit klokt. Kursen har tappat knappt 10% från de nivåer som jag har sålt. Det kan absolut bli så att kursen hoppar upp, men det kan också bli så att ännu mer aktier hamnar hos storägarna efter nästa kapitalrunda, vilket kan göra att aktiekursen går ner än mer. Det som talar för att aktien ska hoppa upp är att i takt med att man växer så växer en eventuell köpeskilling om någon skulle vara intresserad att köpa bolaget. Den senaste tiden har alla som läser tidningen noggrant lärt sig att det skall vara kylda transporter och inget fusk med okylda lastbilar (eller hur man nu väljer att se på det).

Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig för bolaget. Jag kommer inte att sälja mer utan jag kommer att hålla kvar vid de aktier som jag har. Om kursen skulle gå ned ända till 7,50 SEK skulle jag t o m överväga att köpa tillbaka lite av de aktier som jag har sålt.

1 kommentar:

Aktiepappa sa...

Intressant att läsa om ägarna. Det första jag gjorde när jag såg inlägget var att gå in på Allabolag.se och kolla om familjen Mattsson hade Peter Mattsson (ni minns killen från Trustorhärvan) i styrelsen. Tydligen var de smartare än så ;).