30 november 2016

Castellum: En del av Matse-pengarna åter på börsen

En del av de pengar som jag fick loss i samband med att jag sålde Matse-aktier har legat vid sidlinjen ett tag. Efter att funderat lite på vad jag skulle göra med dem så kom jag slutligen fram till att jag skulle köpa aktier i Castellum för pengarna.

Ett tag funderade jag på att det var en bra idé att ha pengarna utanför börsen om det skulle komma ett intressant köpläge i något av bolagen som jag följer, men eftersom jag tror att det kan komma en uppgång nu innan jul och eftersom jag tycker att det ser hyggligt ut inför nästa år så valde jag att köpa på mig aktier. Anledningen till att det blev just Castellum beror på att jag inte har någon fastighetsexponering sedan tidigare samt att jag tycker att Castellum känns som ett välskött företag. Det handlar också till viss del om att minska risken i portföljen. Matse, Ericsson och Telia får alla tre anses vara riskfyllda investeringar (även om man skulle kunna motivera även motsatsen).

Förmodligen kommer jag att sälja även Hanza Holding och Doro innan årsskiftet. Anledningen är att de ligger i en depå och att jag har en realiserad vinst som jag kan använda för att kvitta förlusterna som jag gjort i de båda bolagen. Troligen kommer jag inte att köpa tillbaka något av bolagen igen utan jag tror att jag kommer att använda pengarna till att köpa annat.

Under nästa år kommer jag att sälja mina aktier i Lundbergs, förmodligen redan i januari. Det kommer att resultera i en ganska stor reavinst, något jag förmodligen kommer att utnyttja genom att köpa en del lite mer riskfyllda aktier i min depå. Förhoppningsvis kommer det inte att gå som det gjorde med Hanza och Doro. Anledningen till att jag kommer att sälja Lundbergs är att jag tycker att aktien handlas väl högt.

Jag hoppas och tror att Matse kommer att komma med sina november-siffror på fredag, kanske redan imorgon (torsdag). Om jag har räknat rätt så bör novemberförsäljningen ligga på 26 MSEK för att man ska nå 81 MSEK under Q4. Om det skulle vara så att man riktigt överraskar och säljer för 27 MSEK så kanske jag kommer att möblera om i portföljen och köpa på mig fler aktier, men sannolikheten är låg tror jag.

Hövding som jag har skrivit om tidigare har stuckit ned en del den senaste tiden och handlas nu runt 18,50 SEK. Det är lite lockande att köpa aktier, men jag känner mig själv så pass bra att jag vet att det till viss del handlar om att jag personligen gillar produkten. Jag tycker inte att den senaste kvartalsrapporten var särskilt imponerande så jag kommer att avvakta.

Det ska bli intressant att se vad som händer med Telia-kursen den närmsta tiden. VD Johan Dennerlind är nu öppet ifrågasatt i tidningar, vilket inte är konstigt eftersom han inte har lyckats att lösa de problem som låg på hans bord när han tillträdde. Frågan är om inte styrelsen borde ha en del skuld också. Det är självklart så att det är väldigt svårt att få till ett avslut med de euroasiatiska verksamheterna, men det är en dålig ursäkt. Problemet ska lösas och om de som är satta att lösa problemet inte kan lösa problemet så får de bytas ut. Jag förstår att det statliga ägandet gör det väldigt svårt, men att bara låta saken rinna iväg är en än sämre lösning. Någonting kommer säkert att hända tror jag. Det kommer förmodligen att vara något som i tidningar kommer att jämföras med Vattenfalls kolkraftsaffärer de närmsta veckorna och om fem-tio år kommer det att finnas artiklar om hur välbetalda direktörer sjabblade bort miljarder för svenska skattebetalare (när det är klart att de som köpt "bad Telia" gjort sig en enorm hacka). Det är verkligen en bitter småägare som pratar :)

Inga kommentarer: