02 augusti 2016

Tankar om Hövding Del 1 av 2

Jag har funderat en del på Hövding den senaste tiden och jag lutar åt att Hövding kan vara en ganska bra aktie att köpa. Det är en stor risk och det kan mycket väl vara så att det blir platt fall. Värderingen är också hög och därmed ökar risken - allt annat än en försäljningsexplosion de närmaste åren är ett misslyckande. Det finns dock fog för att tro att vi står inför en sådan försäljningsexplosion.

Om man börjar med generella triggers som kan lyfta kursen så tror jag att det finns ett par sådana. I fall som Hövding så tycker jag att denna triggers är väldigt viktigt. Det måste finnas trender som bolaget kan surfa på för att man ska kunna nå de höga målen. Man har inte muskler att skapa en egen marknad utan det måste finnas externa faktorer som inte bolaget kan påverka som samverkar med bolagets egna ansträngningar för att det ska gå vägen. De triggers som jag ser med Hövding är följande:

- Hjälmanvändandet ökar och kan på sikt lagstadgas
Idag måste barn ha hjälm enligt lag. Det var inte fallet för ett antal år sedan, men eftersom många skador i samband med cykelolyckor kan undvikas om man använder hjälm så är valet att införa hjälmtvång relativt logiskt. På samma sätt har utvecklingen inom sport gått. Idag ser man inga hockeyspelare som inte har hjälm, inga utförsåkare som inte har hjälm etc. Vad gäller utförsåkning för alla glada amatörer ses hjälm idag inte som påtvingad säkerhet utan som en fräck accessoar. POC har gjort ett jättebra jobb och lyckats fånga skiftet riktigt snyggt med hjälp av bra produkter.

Om man ska försöka se in i framtiden så tror jag att det är sannolikt att vi står inför en tillväxt vad gäller cykelhjälmsanvändande. Det känns heller inte omöjligt att vi får se en lagstiftning kring hjälmanvändande på sikt. Det ligger nog inte nära i tid, men jag tror att vi går i den riktningen.

- Användandet av elcyklar ökar
Elcyklar är en väldigt intressant företeelse och jag tror att trenden kommer att pågå länge. Det är ingen fluga utan jag tror att allt fler kommer att få upp ögonen för elcyklar. Många som idag pendlar med tunnelbana eller motsvarande skulle kunna pendla med elcykel istället och jag tror att alltfler kommer att få upp ögonen för detta. Det är möjligt att jag har fel, men jag tror att många som tänker på miljön och plånboken kommer att fundera på om elcykel är någonting för dem, inte alla naturligtvis, men många.

Kombinationen av ökad andel som använder hjälm och att allt fler cyklar ger en skön multiplikationseffekt för alla cykelhjälmsbolag, inklusive Hövding. En annan intressant effekt av de två trenderna är att elcyklar skulle kunna skynda på ett hjälmtvång eftersom hastigheten skruvas upp något.

Jag tror att ett företag som Hövding har en väldigt bra position på marknaden och jag tror att om det tar fart kan det ta riktigt bra fart. Jag har svårt att se att Hövding blir en halvlyckad produkt. Antingen så blir det en vinnare som alla villa ha eller så blir det en produkt som ingen direkt vill ha. Jag tror på det är en vinnare.

Detta får bli ett första inlägg av två. Tiden rann iväg.

Förresten så råkade jag sälja nästan alla mina Hövding-aktier för ett tag sedan, men jag räknar med att köpa på mig mer inom kort.

Inga kommentarer: