06 augusti 2016

Matse: Walmart funderar på att köpa Jet.com enligt rykte

Det surrar lite rykten om att Walmart funderar på att köpa Jet.com för att stärka sin online-del. Det är intressant och positivt för företag som Matse.

Det är alltid svårt att ha uppfattningar om rykten, men om det stämmer att Walmart funderar på att köpa Jet.com för en stor summa så är det ett bevis på, som jag ser det, att många stora etablerade spelare känner sig pressade av Amazon och att man är beredd att betala mycket för att inte hamna på efterkälken (eller köpa företag för att inte vara fullt lika mycket på efterkälken eller hur man nu vill se saken).

Jag tror inte att ICA, Coop, Axfood med flera diskuterar online på samma sätt som Walmart gör. Svenska livsmedelshandlare har inte blivit utsatta för samma press och man ser inte hotet på samma sätt. Det är möjligt att en del personer gör det, men jag tror inte att ledningsgrupperna som helhet ser online som någonting som kommer att vara en "game changer". De kanske har rätt och jag har fel - framtiden får utvisa.

Det har hänt förr att företeelser i USA kommer till Europa efter ett tag. Jag tror att Walmarts funderingar på att köpa Jet.com är en sådan företeelse och det är möjligt att Matse kan komma att bli uppköpta. Den nya ägarstrukturen gör det lättare för ett uppköp som jag ser det även om jag tror att en diskussion idag mellan storägarna i Matse och säg Axfood skulle ganska snabbt avslutas. Man värderar bolaget på helt olika sätt och är förmodligen väldigt långt ifrån varandra.(Eftersom Matse är noterat så blir frågan naturligtvis lite krystad - Axfood hade inte fått köpa bolaget långt under rådande aktiekurs)  

http://www.ehandel.se/Walmart-kan-kopa-Jetcom-for-3-miljarder-dollar,8368.html

2 kommentarer:

Förskolemiljonären sa...

Tack för en bra blogg!

Läser alltid med stort intresse!

Charlie sa...

Kul att höra. Funderar emellanåt om det är någon som läser :)