23 september 2015

Matse: Jämförelse mellan Mathem och Matse

Mathem är som bekant inte ett noterat bolag och släpper därmed ekonomiska siffror när det passar och inte i form av rapporter. För inte så länge sedan gick man dock ut och sa att man haft en omsättning för Q2 på 172 MSEK och tidigare har man sagt att man haft ungefär detsamma i Q1. Q2 hade Matse en omsättning på 49 MSEK, vilket faktiskt var något sämre än Q1-omsättningen som landade på 52 MSEK.

Baserat på Q2-siffrorna så är Mathem ganska exakt 3,5 gånger större än Matse. Eftersom Q1-siffrorna var högre för Matse och ungefär samma för Mathem så är motsvarande siffra något lägre för Q1. Räknat på första halvåret så är alltså storleksförhållandet, räknat på omsättning, mellan Mathem och Matse något under 3,5 gånger.

Om man istället räknar på omsättningssiffrorna för 2014 så blir motsvarande siffra strax över 3,5 (447 MSEK / 126 MSEK) och det är ganska intressant tycker jag. Det är nämligen lätt att tro, när man läser nyheter kring Mathem, att företaget drar ifrån och det är alltså något missvisande. I absoluta tal drar naturligtivs Mathem ifrån och skillnaden blir större, men relativt sett är det alltså inte så, snarare tvärtom.

Det är lite svårt att exakt veta hur mycket marknaden för lösplock på nätet egentligen växer, men om man tar D-food index som ett riktmärke så växer båda mer än marknaden.

Mathem har gett en prognos som förmodligen inte kommer att infrias. Man har t ex sagt att man siktar på en omsättning på 850 MSEK under 2015 . Man ligger runt 350 MSEK för Q1-Q2 och så det gäller att man har bra snurr under resten av året för att nå 850 MSEK på helåret. Man ska då också komma ihåg att juli vanligtvis är en riktigt svag månad, åtminstone för Matse och förmodligen även för Mathem. Matses mål på 400 MSEK för 2016 känns för övrigt också som en utmaning.

Man kan även konstatera från insiderhandeln i Matse att Gustav Brandberg har handlat mer aktier i bolaget. Det är kul.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag hittade din blogg via google och undrar om du skulle vara intresserad av ett länkbyte med mig?
Jag driver bloggen www.västkustinvesteraren.se. Detta skulle hjälpa oss båda att placera oss högra upp i google sökmotor och driva besökare fram och tillbaka mellan våra bloggar!

Ser fram emot ett lyckat och smidigt samarbete! :-)

Med vänliga hälsningar
Västkustinvesteraren

Charlie sa...

Hej!

Jag har lagt till en länk till din sida. Lycka till med investeringarna.