11 september 2015

Matse: Funderingar kring framtiden

Q3 kommer inte att bli en munter historia. Under Q1 och Q2 kom man upp i strax över 100 MSEK i omsättning och det kändes som att det var fullt möjligt att helåret skulle kunna hamna runt 200 MSEK, vilket skulle innebära att en dubbling skulle krävas under 2016 för att nå det uppsatta utkommunicerade målet på 400 MSEK. Vid halvårsskiftet kändes det som ett tufft, men möjligt mål. Sedan dess har man levererat omsättningssiffror på runt 8 och 12 MSEK för juli respektive augusti för Mat.se och det känns sannolikt att man kommer upp i en omsättning för Q3 på runt 40 MSEK eller lägre. Om man omsätter under 40 MSEK under Q3 skulle det krävas omsättningssiffror på strax under 20 MSEK för oktober, november och december för Mat.se för att Matse Holding skall komma upp i 200 MSEK för helåret. Det känns inte bra att trenden för de senaste kvartalsomsättningssiffrorna är negativ (även om det finns ett säsongsmönster med dåliga sommarmånader som spelar in).

Det som jag tror kommer att hända under Q3 är att D food index kommer att gå upp rejält tack vare att ICA satsar allt mer på e-handel. Jag vet inte, men jag misstänker att en hel del av den e-handel som skett via handla24.se och matkassen.se inte har räknats in i ICAs e-handel och därmed inte tagits med i D food index. Det är möjligt att detta är helt fel, men om det är så kommer det att lyfta indexet ytterligare.

Från Matses håll har man sagt att ICAs satsningar är till Matses fördel, men jag vet inte riktigt längre. ICA är ett superstarkt varumärke medan Mat.se är mer eller mindre okänt och kan snabbt förpassas till en historisk parentes. ICA har alla sina fysiska butiker som kan fungera som upphämtningsställe medan Matse erbjuder upphämtning på en parkeringsplats i Göteborg vad jag vet. Det är möjligt att man har fler platser för upphämtning, men ingenting som jag vet något om. Om jag går till mig själv så tycker jag inte om att vara bunden till att vara hemma en viss tid. Det är mycket möjligt att jag inte är som de flesta andra, men jag tror att många tänker likadant.

Coop, Axood och Bergendahls borde vara lite stressade av ICAs satsningar på ehandel.För egen del så tror jag att Bergendahls är den mest sannolika köparen av Matse av dessa aktörer, men att vara den mest sannolika köparen av en liten grupp företag innebär naturligtvis inte att det kommer att bli så. Det kan mycket väl vara så att det kommer in någon utifrån eller att Matse inte blir uppköpt alls, men jag hade inte blivit jätteförvånad om Bergendahls hade slagit till.  

Inga kommentarer: