10 januari 2014

Etrion - sålt av mina aktier

Tidigare idag så sålde jag av mina Etrion-aktier. Jag köpte dessa i utförslöpan efter förra nyhetsuppgången, den gången baserad på att omsättning och vinst från de italienska anläggningarna kom in bättre än väntat. Köpkursen var 4,88 SEK i november förra året och jag sålde för 4,99 SEK.

Det var ett lätt beslut på så sätt att Etrion-investeringen inte är den typen av investering som jag har bestämt mig för att göra. Mitt fokus är stabila bolag med fungerande verksamheter där jag bedömer att det finns en hygglig chans för en uppvärdering samtidigt som nedsidan är begränsad, t ex Telia Sonera, Nokia, SCA och Holmen för att nämna några verksamheter. (Man kan naturligtvis diskutera om Nokia var ett bolag som uppfyllde mina kriterier eftersom stora delar av bolaget visade röda siffror, men min bedömning var att det fanns värden i bolaget som skulle kunna komma fram förr eller senare.) Även om jag tycker att Etrion är ett mycket spännande bolag så anser jag att det är ett förhoppningsbolag med allt vad det innebär. Den senaste nyhetsrusningen från 4 till 5 SEK beror på att man slutit avtal med japanska Hitachi. Det nämns även att man inom kort kommer att presentera projekt och att man siktar på anläggningar runt 100 MW, om jag inte missminner mig.

Det låter naturligtvis bra att man har en samarbetspartner på den japanska marknaden eftersom man där efter kärnkraftskatastrofen bestämt sig för att satsa statliga pengar på en omställning till förnyelsebar energi, däribland solenergi. Att Japan är ett intressant land för ett företag som Etrion är alltså solklart. Tyvärr tror jag att marknaden drar väl stora växlar av samarbetet med Hitachi. Det hela verkar i mina ögon i nuläget vara en avsiktsförklaring, inget annat. Hitachi hade helt säkert inte varit intresserad av att gå ut med denna information om det inte fanns en faktisk avsikt bakom och jag tror därför att man kan känna sig ganska säker på att denna information kommer att följas upp av riktiga projekt, men frågan är till vilka villkor. Eftersom Etrion samma dag som man lanserade nyheten om Hitachi-samarbetet gick ut och sa att Aguas Blancas 2-projektet blir försenat med ett år så kan man gissa att det var Etrion som var drivande i att gå ut med nyheten om samarbetet. Att man meddelar positiva och negativa nyheter samtidigt är kanske inget ovanligt, men eftersom man egentligen inte kommit överens om något konkret med Hitachi så känns det i mina ögon aningen forcerat att man gick ut med informationen.

Alla fördelar som jag tidigare sett med Etrion finns fortfarande kvar och Hitachi-samarbetet är naturligtvis positivt, men jag tror att resan framåt kan bli skakig och jag tycker att risken är för stor. Jag kommer att ha aktien under bevakning och det är möjligt att jag gör come back i ägarlistan längre fram.


Inga kommentarer: