20 april 2012

SCA är köpvärd

Efter att SCA delat ut drygt 4 SEK och inte nått upp till analytikernas förväntningarna så har kursen gått ned från runt 120 SEK till 106 SEK, dvs nivån som aktien hade i början av året innan man började pumpa ut nyheter om att man håller på att göra sig av med mindre lönsamma delar och istället satsa på hygiendelarna. Idag kan man även läsa att många insiders har köpt på sig aktier efter Q1-rapporten.Jag har länge tyckt att SCA är ett bra köp. Produkterna är till stor del konjunkturokänsliga. Man äger ett antal starka varumärken, tex Tena, Libero, Torky. Bolaget ses som tråkigt eftersom Stureplansanalytikerna anser att man inte fattar att delarna är värda mer var för sig istället för i klump. Oviljan att dela upp bolaget har gjort många större investerare ointresserade. Icke-hajpade bolag gillar jag. Sist, men definitivt inte minst, så äger man väldigt mycket skog.

Min uppfattning är att det är ett bra läge att hoppa på tåget vid rådande kurs, 106 SEK. Om man kan plocka in aktier billigare är det naturligtvis ännu bättre, men 106 SEK känns prisvärt. Enligt de uträkningar som jag tycker känns tillförlitliga så kan en kurs på 125 SEK anses vara motiverad.

Mitt aktietips är att köpa SCA vid dagens nivå, 106 SEK, sätta en riktkurs inom 12 månader på 120 SEK (knappt 15% upp) och att stoppa ut sig om kursen letar sig ned under 96 SEK (knappt 10 procent ned). Vad tror ni om ett sådant upplägg?

9 kommentarer:

Spartacus sa...

Mitt eget "tak" för köp ligger på ca 95 kr för SCA. Jag vill vid köp dock behålla aktierna inte sälja dem sen igen så utgångsläget är inte riktigt detsamma. Vill man tjäna på kursrörelsen så visst kan det kanske vara läge nu. Kurser är dock svåra att förutspå. :)

Frihetsblogger sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Frihetsblogger sa...

Varrför sälja ett fint bolag om kursen går ner ? köper man inte mer då ? hade själv sca en kortare period då jag kunde köpa vid 85 men sålde vid 120 då jag tyckte aktien var mer än fullvärderad.. synd det var med en sådan liten summa så här i efterhand. Hoppas aktien letar sig ner kring 80 igen då ska jag börja köpa

Charlie sa...

Ingenting varar för evigt och vad som är bra bolag idag behöver nödvändigtvis inte vara bra bolag imorgon. Min uppfattning är att man alltid skall ha en plan för när man skall hoppa av om inte saker och ting inte utvecklats som man tänkt sig. Det gäller inte bara aktier.

Risken om man inte hoppar av trots att saker och ting inte går enligt plan är att man i slutändan sitter med riktigt stora förluster.

Frihetsblogger sa...

Förstår hur du menar. Men borde du inte fatta sådana beslut beroende på utvecklingen i bolaget ? inte hur aktiekursen rör sig kortsiktigt?

Charlie sa...

Både ja och nej. Kvantitativa mått är alltid enklare. Det är alltid lätt att övertala sig själv att hålla kvar vid en aktie som inte går som man tänkt sig. Det är svårt att erkänna att man har gjort fel. Med ett absolut mått blir det enklare att erkänna misstag.

Anonym sa...

Varför inte ställa lite säljoptioner på 90kr (eller vad du nu vill köpa till)? Går de till lösen får du aktierna för 90 - annars får du ett litet "tröstpris".

Själv tror jag vi får en dipp nu efter sommaren och om det blir så tänker jag ställa i de bolag jag vill öka i.

Charlie sa...

Optioner är naturligtvis alltid ett alternativ, men jag föredrar likvida aktier.

Charlie sa...

Efter att ha levererat en bra rapport snuddade faktiskt rikthursen på 120 SEK tidigare nu i juli. Med andra ord funkade tipset denna gång. Dock skall tilläggas så var det bara ett fåtal aktier som handlades för 120 SEK så även om man hade en säljorder inne är det inte säkert att man fick dem sålda. Jag tror fortsatt att 120 SEK är en bra riktkurs och jag tror att vi kommer att nå den under hösten.