14 april 2012

Aktiehandel med perspektiv - Readsoft

Ett företag som jag fick upp ögonen för under 2007 var Readsoft. Förenklat kan man säga att Readsoft tillhandahåller lösningar för att omvandla analogt material till digitalt, t ex scanna fakturor. Man har samarbeten med båda SAP och Oracle, vilket är intressant.

När jag gav mig in i leken så trodde jag att aktien skulle kunna sätta fart eftersom föräljningen verkade gå bra. Många ordrar kommunicerades ut och man effektiviserade sin organisation, dvs kapade kostnader. Det är möjligt att jag kommer ihåg lite fel, men min infallsvinkel var att Readsoft var ett etablerat bolag som sålde mjukvara (hög marginal) med starka partners i ryggen. Givet detta tyckte jag att värderingen var attraktiv.

Första affären gjordes i början av 2007 för runt 25 SEK. Kursen gick åt fel håll och i slutet av året fyllde jag på med ytterligare aktier runt 15 SEK. Efter att kursen tickat upp lite grann, förmodligen för att realisera lite förlust så sålde jag hälften före årskiftet.


Under mitten av 2008 så fyllde jag på med fler aktier för runt 12 SEK innan det riktigt brakade loss nedåt, som kan ses på grafen ovan. Även om det verkligen gick skit så låg jag kvar i min position.

I början av 2009 så fyllde jag på med fler aktier för runt 8 SEK och runt 9 SEK. Jag trodde på bolaget och det verkade som att de hade hyggligt flyt med försäljningen även om naturligtvis krisen påverkade.

Efter att jag blivit besviken en sista gång under 2009 (jag tror att det var efter Q1-rapporten för 2009) så bestämde jag mig för att en gång för alla avsluta. Detta blev till en kurs runt 11 SEK.

Grafen ovan visar att jag inte skulle ha sålt utan hängt kvar. Vad som hände var att det kom in en ny VD och utiskterna för bolaget har successivt blivit bättre.

Mitt agerande i Readsoft är jag inte så nöjd med. Jag är egentligen inte så missnöjd med att jag sålde när jag sålde. Det var naturligtvis fel så här i efterhand, men det visste jag inte då och mitt beslut var väl genomtänkt. Det jag inte är nöjd med är att jag inte kapat mina förluster tidigt, istället har de fått skena iväg. Resultatet av detta har varit att mina äventyr i Readsoft mest inneburit förluster.

Inga kommentarer: