01 april 2008

På plus sedan årsskiftet

Idag var en bra dag i portföljen. Bland annat de bankaktier som jag köpt på mig den senaste tiden utvecklade sig fint trots att UBS nyligen meddelat att de gjort en brakkreditförlust och är tvungna att göra en nyemission på 90 miljarder kronor. Detta är naturligtvis en stor summa pengar, men det är viktigt att ha perspektiv på saker och ting. Banken kommer med stor sannolikhet inte att gå under eftersom man har fått garantier från andra aktörer om denna nyemission. Det var alltså en ordentlig smäll, men man har lyckats rädda banken.

Min hobbyanalys av kreditoron är att marknaden till viss del tycker att det är skönt att få reda på kreditförluster eftersom varje nyannonserad kreditförlust klargör läget, vilket naturligtvis minskar osäkerheten och får de alternativ som inte, eller i alla fall i liten mån, drabbats av kreditoron att framstå som mer intressanta. Om man skall lita på mäklarhuset Chevreux, eller rättare sagt en intervju med en av deras analytiker på DiTV igår kväll, så har SEB störst exponering mot derivat med koppling till bolånemarknaden i USA av de svenska bankerna. Swedbank och Nordea anses ha liten exponering.

Strategin som jag har använt mig av är att köpa på mig bankaktier innan utdelningarna. Anledningen till detta beslut är helt enkelt att jag tycker att bankaktier känns köpvärda i nuläget med hänsyn tagen till de kommande utdelningarna. Det är möjligt att det är fullt lika klokt att vänta till efter utdelningarna, men jag har valt att agera innan. Det finns naturligtvis en tidsaspekt inblandad i mitt beslut. I nuläget är bankaktier ordentligt tillbakapressade på grund av osäkerheten kring världens finansiella system. Eftersom jag tror att marknaden ofta överreagerar på nyheter så tror jag att marknaden just nu är väl negativ till bankaktier. Kort sagt: potentiell överreaktion, potentiell möjlighet att tjäna pengar och naturligtvis risk.

När man diskuterar svenska banker skall det nämnas att Handelsbanken nyligen meddelade att de realiserar en förlust i en portfölj innehållande derivat kopplade till den amerikanska bolånemarknaden. Den realiserade förlusten blev 1 miljard, vilket är mycket pengar, men på inget sett så mycket pengar att det äventyrar bankens överlevnad eller möjlighet att utvecklas på ett bra sätt. Handel med finansiella derivat innebär risker, vilket i sin tur innebär att man kan gå på en smäll emellanåt. Jag ser inte Handelsbanken realiserade förlust som någon större grej. Förhoppningsvis kommer de inte att behöva återkomma med fler tråkiga nyheter.

Hur som helst, vad jag egentligen ville säga är att jag nu är på plus sedan årsskiftet. Mina aktieköp under januari och februari har fram till idag visat sig vara bra affärer och många av de aktier som jag hade i början av året har återhämtat sig OK. Naturligtvis har spridningen varit stor, men bra köp har varit t.ex. SKF som tickat upp tjugo procent sedan jag köpte dem och BE Group har gått upp från runt 50 SEK till 63 SEK, vilket är drygt 20 procent.

mvh Charlie

3 kommentarer:

Anders sa...

Hejsan,
mycket bra gjort att ligga pa plus under 2008. Sjalv har jag inte riktigt vagat rakna men iallafall har mina NCC gatt at ratt hall fast de faller nog efter kanonutdelning som snart kommer :)

Charlie sa...

Tackar!

Anledningen till att det har gått bra är för att jag köpte ganska mycket under de mörka månaderna januari och februari. Framförallt SKF har visat sig vara en kanonaffär så här efter någon månad, ungefär +25%.

Just nu är det lite jobbigt att räkna på hur det har gått. En hel del av mina aktier handlas utan utdelning men utdelningen har inte kommit in på mitt konto, vilket gör att det blir en liten differens.

mvh Charlie

Charlie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.