07 oktober 2021

Scandic: Hotellmarknaden rör sig mot normala nivåer

Det har skakat en del på börsen och jag har valt att ligga lågt. Det lockar lite att öka i Husqvarna, som jag tycker värderas ganska OK, och jag funderar även på att eventuellt öka i SEB, eftersom jag tror att utdelningarna i vår kommer att vara bra och eftersom jag tror att nedsidan är ganska begränsad. Ytterligare en aktie som jag försöker att få ett bra grepp om är Ferroamp Elektronik. Jag tror mycket på produkterna som de säljer och att det kommer att behövas micro grids och liknande i takt med att solceller blir billigare och fler skaffar elbil känns klart sannolikt. Det jag inte riktigt har kunnat skapa mig en bra omfattning om är hur bolaget står sig mot konkurrenterna och om det finns risk att större spelare kommer och tar över. Jag äger aktier i Ferroamp, men inte jättemycket. Sannolikt kommer det att fortsätta att vara så.

Vad gäller hotellmarknaden så verkar det som att vi är på väg mot något sorts normalläge. Jag har satsat mina pengar på att en återgång till normalläge och jag tror att det stämmer ganska bra. Vi kommer sannolikt att resa på ett annat sätt framöver, men jag tror faktiskt inte att hotellefterfrågan i Norden kommer att ändras dramatiskt. Det är möjligt att det är fel, men det är vad jag tror. Scandic, i egenskap av att vara en stor spelare, tror jag kan komma att bli en vinnare i den digitala omställningen av hotellmarknaden sannolikt kommer att tvinga fram. Jag tror att vi inom ett par år kommer att öppna hotelldörrar med mobiltelefon alternativt med en kod eller liknande. Även om det inte kommer att vara enorma kostnader så tror jag att det kommer att gynna de stora spelarna på marknaden. Det är möjligt att det är fel, men det är vad jag tror. Min riktkurs för Scandic är kvar på 45 SEK. Det ska bli intressant att läsa Q3-rapporten. Eventuellt så kan den bjuda på lite ljus, men jag väljer att vara försiktig med att dra några större växlar.

Benchmark Alliance's siffror för september: 


Statistik från Tillväxtverket, augusti månad, släppt 7 oktober:

https://tillvaxtverket.se/statistik/vara-undersokningar/resultat-fran-turismundersokningar/2021-10-07-okning-av-gastnatter-i-augusti.html


2 kommentarer:

b f sa...

Teknik för att öppna hotelldörrar digitalt finns ju redan, jag har tittat lite på börsnoterade Lundabolaget Zaplox som gör just det men inte blivit övertygad än.

Charlie sa...

Helt sant. Det kan säkert vara en lösning. Eftersom allt fler husägare sätter in kodlås till ytterdörrar så kanske det är så att vi står inför en tipping point. Jag hade gärna fått en digital nyckel när jag checkade in på ett hotell förutsatt att det var smidigt och enkelt så klart.