04 juli 2021

Scandic Hotel: RevPAR juni

Stockholm kom in med helt OK siffror för juni, se nedan. Det är fortfarande långt ifrån vad som kan kallas normalnivåer, men det rör sig i rätt riktning. Det ska bli intressant att se om julisiffran kommer att vara lika bra som både maj och juni varit. Om jag inte minns fel var juli 2020 ganska mycket bättre än juni 2020 pga av lättade restriktioner och det gör att ökningar på 90-100% sannolikt inte kommer att vara fallet när juli 2021-siffrorna presenteras. I absoluta tal så tycker jag dock att det är mycket som pekar på att juli kommer att vara en riktigt bra månad. Restriktioner har lättats och många har blivit vaccinerade. Jag tror att det kommer att få till effekt att fler kommer att välja att bo på hotell i sommar. Rätt eller fel återstår så klart att se, men det är vad jag tror.

Junisiffrorna från Benchmark Alliance:


Det som kan komma att bli en trigger i närtid är om det börjar skrivas positivt om Scandic. Om man drar paralleller till Byggmax så var det tongångar pre-Corona när kursen stod i 25-30 SEK att fysiska butiker var historia, att skuldsättningen var för hög (dock påverkad av nya redovisningsregler) och att Skånska Byggvaror var ett sänke. När det väl vände så var det tal om att man skulle ta hem vinsten för att bolaget påverkats av engångseffekter eftersom den ökande försäljningen var kopplad till att allt fler arbetade hemifrån, inte reste eller var permitterade. Idag när kursen står i 80 SEK så är det många som tycker att bolaget är en bra investering och man kan hitta Byggmax i olika modellportföljer. Ingen av dem som på påstod att Byggmax var en hål i huvudet-investering eftersom allt skulle gå över till e-handel har fått bära något hundhuvud och jag tror att många fortfarande tycker att Byggmax är ett bolag som man inte skall äga aktier i. Om man t o m fortfarande tycker att köpa för 25-30 SEK per aktie var en dum idé tror jag inte, men jag gissar att man hänvisar till att det finns många andra bättre aktier att äga och att Byggmax påverkats av pandemin på ett sätt som inte gick att förutse. Om Byggmax skulle legat kvar runt 25-30 SEK om det inte kommit någon pandemin kommer vi aldrig att veta, men jag tror det inte och jag tycker att det finns en del att lära från fallet Byggmax.

Det första man kan lära sig är att "sanningar" är många gånger "åsikter". Det kan verka självklart, men ofta så får åsikter starkt fäste och blir till sanningar för att de upprepats många gånger. En sådan sanning är att affärsresandet kommer att minska kraftigt efter Corona. Jag är inte så säker alls att det stämmer och även om det stämmer i en del fall så är det inte säkert att det motiverar nedvärderingen av Scandic. Det jag tycker är sant är att i takt med att kommunikationerna i världen blivit bättre så har vi rest mer. Man kan argumentera att vi har rest mer för att det har blivit billigare att flyga, inte för att det går att skicka email. Det är förvisso sant på många sätt, men sakerna hänger ihop mer än vad man kan tro. Om man kan arbeta med personer som sitter i andra delar av världen på ett enkelt sätt så får det också till effekt att man vill ses från tid till annan. Det i sin tur gör att efterfrågan på resor ökar, vilket i sin tur gör att regelverk, teknik mm utvecklas så att det blir mer lättillgängligt och billigare.

Kommer det att bli billigare att resa i framtiden? Jag tror att det finns skäl att tro det. Självkörande bilar kommer att komma och jag kan tycka att det nästan är upprörande att man pratar om Trolley-problematik och liknande. Med självkörande bilar så hade vi inte haft rattfyllon som kört på småbarn, påtända förare som orsakar förödelse, fartmarodörer mm. Även om det hade funnits situationer när det skett olyckor så hade det varit många gånger färre idag än vad det är idag. I senaste numret av the Economist nämns att det är ungefär tio gånger större risk att ett barn råkar illa ut i en trafikolycka än drabbas av Covid 19 när skolstängningarna diskuteras. Utan att säga någonting om skolstängningarna så kan man konstatera att trafikolyckor är ett problem på riktigt och att vi har valt att acceptera att det sker olyckor även om mer inbyggd teknik i bilarna skulle kunna avhjälpa en del olyckor. Det man också ska komma ihåg är att självkörande bilar hänger nära ihop med miljöarbetet. Om bilar kan se runt hörn med hjälp av utsatta kameror, prata med andra bilar etc så behöver de inte väga mer än ett ton för att vara säkra. De skulle kunna ha wellpapp-kaross om den preventiva säkerheten var riktigt bra och ändå kunnat vara säkrare än bilarna idag. Om man inte kör sin egen bil så tror jag att man skulle kunna ha taxibilar istället för att alla skall ha ett ton metall på garageuppfarten. Det skulle gjort stor skillnad för miljön. Tyvärr tror jag att övergången till självkörande bilar kommer att ta tid och jag tror att politiker istället för att jobba för att övergången sker snabbt fokuserar på problemen med den nya tekniken (och blundar för problemen med den teknik som finns idag), vilket kommer att göra att sinka övergången. Att vi kommer att ha självkörande bilar tids nog är klart som jag ser det, men det kommer nog att dröja. Det var ett sidospår.

Det jag tycker att många missar med Scandic är att hotell är delningsekonomi. Istället för att äga sitt boende så hyr man sitt boende. Det tror jag generellt kommer att bli vanligare i framtiden. Det är inte optimalt att ha lägenheter som används ett fåtal nätter i månaden och jag tror och hoppas att det kommer att bli ändring på det i framtiden.

Att man har väldigt mycket av sina "saker" digitalt kommer att underlätta övergången till att hyra istället för att äga. Idag kan du enkelt se dina kanaler var som helst och jag tror att det kommer att bli ännu lättare i framtiden.

Ibland när jag diskuterar Scandic med kompisar så kommer AirBnB på tal. Det är en väldigt intressant plattform och jag tror mycket på olika former av plattformar som denna. Det som är en nackdel eller kan komma att bli en nackdel är hur intäkter från uthyrning ska beskattas. Idag så tror jag att många inte beskattar sina inkomster från AirBnB och jag tror att AirBnB anser eller gör gällande att det är uthyrarens ansvar. Det kan komma att ändras i framtiden och jag tror att det kan gynna hotellkedjor.

Scandics försök med co-work spaces är intressanta och det skulle inte förvåna mig om hotellens del i samhället i framtiden kommer att ändras något. Det kommer att finnas en efterfrågan på arbetsplatser i framtiden tror jag. Den finns nog redan, men jag tror att den kommer att öka. Istället för att alla sitter och kämpar med sin egen skrivare, sitter med laptop vid middagsbordet osv så kommer fler att välja att hyra in sig på en plats på ett kontorshotell, tror jag. Om många företag i framtiden kommer att välja att be anställda att arbeta hemifrån (tvinga blir svårt arbetsrättsligt, tror jag) så kommer det att få till följd att efterfrågan på kontorshotell kommer att öka. Det är möjligt att det inte stämmer och att utvecklingen kommer att bli en annan, men jag håller det inte för omöjligt att hotellrum kan användas för annat än övernattning om efterfrågan skiftar.

Det var lite gamla och kanske någon ny fundering kring Scandic. Jag tror fortfarande mycket på bolaget och jag tycker att den statistik som kommer indikerar att det kommer att finnas en fortsatt efterfrågan. Det skulle inte förvåna mig om vi ser kurser på 45 SEK under året, vilket är den kurs som jag har haft som riktkurs tidigare också. Eftersom Scandic är ett stort innehav i portföljen så är det möjligt att jag lättar tidigare än 45 SEK för att sprida riskerna bättre, men under 40 SEK tror jag inte att jag kommer att sälja förutsatt att det inte kommer ny fakta.

Det som skulle kunna få mig att lämna helt eller minska är om det kommer information som tyder på att efterfrågan för hotellövernattningar kommer att vara väsentligen lägre i framtiden. Det finns en del prognoser, men jag tycker att det jag läser är ganska osäkert. Det är rimligt eftersom det var länge sedan som vi hade en liknande situation och att dra lärdomar av vad som hände efter spanska sjukan är intressant, men man måste samtidigt komma ihåg att det var en tid då väldigt mycket var annorlunda. Tyvärr tycker jag att det finns ganska lite skrivet om vad som kan komma att hända med hotellmarknaden. Jag tror att många vill invänta mer data innan man uttalar sig. Det är förståeligt, men om man skall vänta till man med stor säkerhet kan dra slutsatser så kommer man sannolikt att missa en del av uppgången, tror jag.

Vi får se. Scandic är högrisk och det kan mycket väl bli så att det skall bli betydligt sämre innan det blir bättre eller så kommer det bara att bli sämre utan att det någonsin blir bättre pga att efterfrågan inte blir vad den tidigare varit. Jag tror det inte, men det kan bli så.   

Inga kommentarer: