21 april 2021

Byggmax: Stark Q1-rapport

Det är intressant att följa Byggmax. Även om de senaste dagarna varit lite skakiga så är det väldigt häftigt att se kurser runt 75-80 SEK med tanke på att det inte var jättelänge sedan som kurser runt 30 SEK var målkurser för mig. Mycket har ändrats och jag tycker att bolaget fortfarande är intressant. 

Idag är innehavet ungefär en tredjedel av vad det var som mest sett till antal aktier, men sett till värde så är det inte helt långt ifrån all time high. Uppgången har med andra ord varit markant. Jag tycker faktiskt inte att uppgången är omotiverad på något sätt. Den senaste rapporten - Q1- rapporten - visar att man fortsatt kan visa fin tillväxt och att man har goda förutsättningar att leverera ett starkt 2021. Naturligtvis kan man fundera över om dagens kurs är motiverad och självklart har förväntningarna ökat.

Det jag tror att många missar är att det handlar om så mycket mer än Corona-effekter, och i den mån det finns långvariga effekter från Corona så kommer dessa att gynna bolaget. Om man tittar på direkta Corona-effekter så är det naturligtvis så att vissa byggprojekt som skulle ha gjorts om några år tidigarelagts och gjorts under pandemin när man ändå är hemma. Det har byggts pooler på ett sätt som aldrig förr. Det drivs delvis av Corona, men också av att folk har mer pengar och att det idag finns betydligt bättre lösningar för t ex uppvärmning. Om man bygger pool så finns det möjlighet att man köper virke på Byggmax. Det finns med andra ett samband.

Mattias Ankarberg, VD på Byggmax, tror att de förändringar som pandemin kommer att föra med sig kommer att gynna Byggmax. Det verkar finnas en och annan som inte håller med. Jag tror att Mattias har ganska så rätt. Om vi kommer att spendera mer tid i hemmet så kommer vi också sannolikt att investera mer i att få hemmet som vi vill ha det. Vi kommer kanske att anpassa det så att det passar hemarbete bättre. Det jag tycker att man till viss del missar är att det finns en hel del hus som inte är bra ur energisynpunkt. Det är inte alltid helt enkelt att åtgärda en sådan sak, men det finns förhållandevis många exempel på när det är möjligt. I takt med att allt fler installerar solceller och köper elbil så kommer det att leda till att alltfler får ökat intresse för elförbrukning, vilket är bra eftersom en stor del av koldioxidutsläppen är kopplat till uppvärmning och annan elförbrukning. Detta kan i sin tur få till effekt att nya energieffektiva Attefallshus byggs som komplementbostäder eller att befintliga hus byggs om för att få ner energiförbrukningen. Det är möjligt att jag överdriver effekterna, men att bara prata om hur många trädäck som kan tänkas byggas kommande somrar blir missvisande.

Det som jag gillar när jag läser om Byggmax är att e-handeln verkligen tar fart. De egentliga konkurrenterna till Byggmax är de lokala bygghandlarna och de kommer inte att kunna vara konkurrenskraftiga när det kommer till e-handel. Det kommer säkert att finnas undantag, men jag ser det som att effektiv e-handel kräver storskalighet. Förvärvet i Danmark tror jag inte kommer att vara det sista och jag tror att man kommer att successivt förvärva fler liknande bolag om integrationen blir som man tänkt sig.

Byggmax jämförs ofta med BHG och det är egentligen inte en så bra jämförelse som jag ser det. Byggmax bygger på sina fysiska butiker och virke, jord, sten, isolering mm är viktiga produkter som inte passar för e-handel på samma sätt som mycket annat. BHG är, i mitt tycke, ett bolag som är byggt kring e-handel och man skapar tillväxt genom att förvärva andra bolag som också bygger på e-handel. Även om det finns ett överlapp när det kommer till vilka produkter som man säljer så är det, så som jag ser det, inte så stort som man kanske spontant tror. Om man ser Amazon som ett hot så skulle jag säga att det är ett större hot för BHG än för Byggmax just beroende på att e-handelsexponeringen är större för BHG än för Byggmax. Jag är väldigt impoonerad över BHG:s resa och jag ångrar att jag hoppade av alldeles för tidigt, men jag tror på många sätt att risken är mindre i Byggmax tack vare de fysiska butikerna och omnihandeln som de möjliggör.

Även om jag tycker att Byggmax är intressant som bolag så är huvudanledningen till att jag behåller mina aktier att jag har dem i depå. Om jag skulle sälja idag så hade det triggat en hel del reavinster. Det kan låta som en dum anledning och det är det kanske, men så är det i alla fall. Jag tror att direktavkastning och nuvarande nivåer kan hålla i sig och även om jag sannolikt kommer att vänta till nästa år innan jag säljer, om jag inte väntar ännu längre, så tror jag att avkastningen fram till dess kan bli helt OK. Det som skulle kunna trigga är om Q2-Q3 blir lika bra som förra året. Eventuellt skulle det kunna få en och annan att ändra åsikt till att tro att tillväxten inte bara var Corona-relaterad.

På fredag kommer XXL med sin rapport. Det skall bli intressant läsning. Det finns en risk att rapporten blir mer än OK, men att kursreaktionen ändå inte blir vad jag hoppats på. Jag har de senaste dagarna börjat fundera om jag har tänkt rätt kring branschen och vem som kan tänkas vara framtidens vinnare. Det är inte så att jag har ändrat åsikt. Jag tror att XXL kommer att kunna ta marknadsandelar och att man har ett bra erbjudande, men kanske kan rena e-handlare ställa till det mer för XXL än vad jag har räknat med. Om det blir en rusning upp mot 23-24 NOK så kommer jag nog att minska något. Det kan låta som en rätt brutal uppgång (och det är det), men sett till vissa andra rapportreaktioner så känns det inte otänkbart.   

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du känner inte att du har gift dig med ett bolag? XXL är ett bolag som påminner om Eniro och liknande, konstanta förluster och ingen ljusning i sikte. Kollar man grafen så har det gått åt skogen sen 2016 och visst kan det finnas lite luft då och då men bolaget är dömt att gå till 0 på sikt.

Sälj allt och vidga vyerna

Charlie sa...

Nja, gift mig med bolaget tror jag nog inte att jag har gjort. Jag tror mycket på Pål Wibe och jag tror att det finns en framtid för bolaget, men jag börjar till viss del tvivla efter Q1:an faktiskt.