16 januari 2021

Ljudböcker och stegräknare

Ett av mina nyårslöften eller mål för 2021 om man så vill är att jag skall gå 10 000 steg per dag i snitt. 2020 hade jag faktiskt samma mål, men det blev bara 9 000 steg per dag i snitt under förra året. Under våren så gick jag ganska mycket och under sommaren ännu mer, men under hösten så kom jag av mig och det gjorde sammantaget att jag inte nådde målet.

När man inte når ett mål som man sätter upp så tycker jag att det är bra att fundera kring varför man inte nådde målet. Av någon anledning så tyckte inte jag att det var speciellt kul att ge mig ut under hösten. Det var för många dagar då jag inte tog någon längre runda. Det ska sägas att man får gå ganska mycket för att komma upp i 10 000 steg (1-2 timmars gång skulle jag vilja påstå) så en annan anledning till att jag inte nådde målet var att jag inte ansåg att jag hade tid. Det handlade alltså både om att jag inte tyckte att det var kul och att det tog tid.

För att komma till rätta med dessa problem som gjorde att jag inte nådde målet under 2020 så tänker jag att jag skall lyssna på mer intressanta saker under 2021. När jag är ute och promenerar själv, vilket ganska ofta är fallet, så brukar jag lyssna på poddar eller liknande. Någon gång har jag provat att lyssna på ljudböcker, men det har inte riktigt varit tillräckligt intressant för mig. Jag tror att det handlar om att jag har lyssnat på fel typ av böcker faktiskt.

Under 2021 så är min tanke att prova Audible. Anledningen till att jag tror att det blir rätt för mig är att det finns ganska mycket böcker om samhällsfrågor, populärvetenskap, ekonomi, natur, historia, etc som intresserar mig. Det är inte säkert att det kommer att funka för mig med tanke på att jag har provat ljudböcker tidigare utan att fastna, men vi får se.

En anledning till att jag inte riktigt gillade ljudböcker sist är att jag ibland tappade koncentrationen. Det hoppas jag kommer att lösa sig med att jag hittar böcker som intresserar mig på ett annat sätt. En annan anledning är att jag inte kan göra noteringar eller liknande i ljudböcker. Jag ska inte säga att jag gör det ofta i vanliga böcker, men i faktaböcker så händer det att jag viker hörn eller sätter in post-it-lappar om jag hittar stycken som jag tycker är extra intressanta. Det går naturligtvis inte att göra i en ljudbok. Min tanke är att lösa detta genom att göra små noteringar här på bloggen istället (vissa saker kommer jag nog att lägga i ett eget dokument) för att på så sätt komma ihåg intressanta take-aways från böckerna jag lyssnat på. Det kan med andra ord komma lite bokrelaterade inlägg framöver.

Inga kommentarer: