10 mars 2020

Thule: Nytt innehav

Idag så slog jag till och köpte aktier i Thule. Jag har gillat bolaget länge och jag är imponerad av den resa som man har gjort från ett, i mitt tycke, ganska spretigt bolag till ett, återigen i mitt tycke, bolag med tydligt fokus. Thules produkter vänder sig till aktiva personer och man har väldigt starka positioner inom ett antal intressanta områden som jag ser det, tex cykelhållare och barnvagnar. Det är mycket värt av två anledningar som jag ser det. För det första så tror jag att allt fler kommer att efterfråga den typ av produkter som Thule erbjuder, dvs andelen aktiva personer ökar. För det andra så tror jag att allt fler kommer att efterfråga kvalitet framöver. Man kommer i högre utsträckning att välja en dyrare kvalitetsprodukt framför en billigare produkt av sämre kvalitet. Det är möjligt att det är fel, men det är vad jag tror.

Det jag inte riktigt gillar med Thule är att värderingen är väl hög som jag ser det, framförallt om vi går mot tuffare tider. Det går så klart att argumentera att kvalitet kostar och att det även gäller aktier, men det håller kanske inte hela vägen som jag ser det. Till syvende och sist är Thule ett bolag som säljer konsumentprodukter och om ekonomin går i stå och det i sin tur leder till att många konsumenter får det tuffare så påverkar det köpkraften. Tyvärr måste man nog även säga att Thules produkter kanske inte är de mest nödvändiga (om man exempelvis jämför med hygienprodukter eller livsmedel) och det är inte helt positivt.

Om man tittar på Corona-effekter så tror jag att de är begränsade. Man säljer i princip inget i Kina och man har så vitt jag förstår ingen direkt produktion i Kina. Man har underleverantörer i Kina och på så sätt kommer man inte att vara opåverkad. Eftersom inte bara Kina är drabbat så kan man så klart även drabbas om Europa eller USA dras ned av Corona-smittan. Jag tror att kan bli ett problem, men jag ser det som hanterbart och jag tror att bolaget kommer att påverkas mindre än många andra bolag. En anledning till att jag tror det är den senaste tidens kommunikation som bolaget har gått ut med.

Att jag köper aktier i ett bolag om Thule tillhör inte riktigt vanligheterna. Tyvärr har jag en fäbless för turn around case som Byggmax, Telia, Matse och Hövding (som inte längre är ett turn around case). Egentligen var jag mest sugen på att köpa ännu mer aktier i Byggmax, men jag tyckte att jag låg för tungt i bolaget redan. Dagens relativt stora omsättning i Byggmax-handeln tycker jag är lovande och jag tror att en och annan tror precis som jag är inne på att en stor mängd "hemestrande" svenskar och norrmän kommer att bygga en del. Värderingen är redan nertryckt också så om det kommer överraskningar uppåt så kan det få stora effekter.Hur som helst så ligger jag redan tungt i Byggmax och att köpa mer känns inte riktigt rätt.

Man kan så klart fundera på om det är rätt att köpa aktier i ett läge som vi nu befinner oss i. Det kanske det inte är, det kanske det är. Jag tror att det är ett bra tillfälle om man har en hyggligt lång horisont, minst ett år men gärna längre, men det kan så klart vara fel. Thule-innehavet hamnade för övrigt i en depå. Det senaste året, kanske längre, har jag fört in nya pengar i depå. Under förra året så var det fel, men eftersom jag tror att det kan vara skakigt framöver så tror jag att det kan vara klokt. Idag så har jag en hel del orealiserade Byggmax-förluster i depån. Förhoppningsvis kommer det inte att vara så för alltid, men om det skulle bli en liten vinst med Thule-innehavet så skulle jag kunna kvitta.

Thule och Doro ligger på många sätt i ett litet nytt fack i min portfölj. Man skulle kunna kalla facket för "aktier som jag generellt gillar, men som jag inte kan så bra och som jag håller på att fundera på om jag gillar så pass mycket att jag skall behålla eller inte". Förutom att fundera på om jag gillar aktierna eller inte (alltså om jag tycker att det är bra investeringar eller inte) så funderar jag också en hel del kring det rådande generella läget. Åtgärden att sätta Italien i karantän tror jag är väldigt bra och jag tror att fler länder kommer att följa efter om det krävs och att sådana beslut inte kommer att vara så svåra att ta nu när Italien gått i bräschen. Medvetenheten och beredskapen känns som att den har kommit en bit på vägen och jag tror att vi förhoppningsvis snart kommer att kunna se tendenser som tyder på att läget inte längre förvärras i samma takt som de senaste dagarna, att man helt enkelt kan skönja ett slut på smittan. Även om det kan dröja ett bra tag innan smittan är under kontroll så kommer det att komma ett slut. Effekten är med andra ord tillfällig även om 2020 som helhet kan komma att bli ett år som inte går att jämföra med andra år på ett rättvist sätt.

Inga kommentarer: