22 februari 2020

Några av mina svagheter och höjdrädsla

Misstag som jag har gjort inom aktiehandel är 1) att jag inte haft tillräckligt med tålamod utan att jag sålt för tidigt, 2) att jag låtit aktier som stuckit ned för mycket vara kvar i portföljen, och 3) att jag efter en tids harvande fäst för stor vikt vid vissa nivåer och därmed sålt alldeles för tidigt. Det sista kan låta väldigt likt det första, men jag tycker att det finns en viss skillnad.

För att illustrera med ett exempel så kan vi ta mitt handlade i Hövding. Jag tyckte att tillväxten såg fin ut och jag tyckte att det fanns generella trender som verkade till Hövdings fördel. Min initiala spaning var att aktiekursen borde kunna hoppa upp ganska ordentligt. Efter att ha tankat på i en nerförslöpa och även en del kring botten runt 9 SEK så lämnade jag aktien när jag kursen hoppat upp till 12-14 SEK (efter att jag sålt fortsatte kursen upp till nästan 30 SEK). När jag sålde så hade jag legat ett par år i aktien och jag hade haft röda siffror under nästan hela tiden. Innehavet var dessutom mitt största innehav och börsen i övrigt tuffade på betydligt bättre. Bolagets rapporter visade ändå för det mesta att saker och ting utvecklades som jag hoppades så jag valde att ligga kvar. Det blev en bra affär till slut och jag kan inte säga att jag är missnöjd, men hur det än är så sålde jag precis i början av resan uppåt. En anledning var att jag hade siffran 9 SEK klistrad för ögonen under en lång tid och det påverkade mig.

Idag sitter jag med många innehav som har utvecklats betydligt bättre än vad jag hade hoppats på. Skogsaktierna som jag köpte i slutet av 2018 har gått som tåget och resultatet har vida överstigit mitt best case-scenario. Det som har ändrats sedan jag köpte är att hela börsen nu prisar in nollränta för väldigt lång tid framöver och det kanske man till viss del skall ta i beaktande för att jämförelsen skall vara rättvis.

Jag vill så klart gärna undvika att sälja för tidigt, men jag tror att många av dagens värderingar är väl stretchade. Det är mycket möjligt att jag har fel, men det är vad jag tror. Det kan mycket väl bli så att jag kommer att minska en del under kommande vecka för att ligga till viss del likvid. En trigger som skulle kunna få investerarkollektivet på andra tankar är att Corona-viruseffekterna inte är så milda som man har prisat in. Jag sitter inte på några svar, men jag tycker att det kan vara bättre att vara försiktig än modig i rådande läge. Vi får se var det landar.

1 kommentar:

Stefan sa...

Just det där med tålamod känner jag igen väldigt mycket! Blir bättre med åren och det går ju åt rätt håll om du är medveten om det. :)

/Stefan @ https://ihallandeinvest.se