20 februari 2020

Byggmax: Carnegie förklarar varför man sålt

Jag har tidigare skrivit om att Carnegie och några andra fonder har minskat i Byggmax. Idag så hittade jag en artikel, se länk nedan, där Viktor Henriksson, förvaltare på Carnegie, uttalar sig om varför han sålt Byggmax. Om jag tolkar det hela rätt så handlar det om att han tycker att den organiska tillväxten varit för låg. Det ligger kanske en del i det, men jag tror inte att Byggmax växer svagare än marknaden som helhet. Det är så klart en klen tröst och man måste inte äga bygghandlare så klart. Jag tror att det på många sätt handlar om att omsättningen av småhus varit relativt låg. Hur som helst, anledningen är inte helt osaklig.

Byggmax är idag ca 40% av min portfölj och jag ligger egentligen tyngre än vad jag borde i Byggmax. Sett till siffrorna så känner jag mig förhållandevis trygg i placeringen ändå. När tillfälle ges så kommer jag dock att minska för att inte ligga för tungt. Sannolikt så kommer jag att ligga med lite kassa om jag säljer, men det kan också bli att jag köper Green Landscaping som jag tycker ser intressant ut på en börs där allt verkar rusa uppåt.

Vad gäller riktkurs för Byggmax så tror jag att intervallet 35-40 SEK är fullt möjligt under året. Sannolikt kommer Q2-rapporten att vara ganska viktig och en bra rapport kan skicka upp kursen en bit. Om det skulle visa sig att Q1 sticker ut som ovanligt positiv så skulle det kunna skicka upp kursen, men Q1 och Q4 är mindre viktiga kvartal för bolaget eftersom det inte byggs så mycket vintertid.

Om det visar sig under året att försäljningen inte lyfter så kommer jag kanske att behöva omvärdera hur jag ser på bolaget. Det finns en del initiativ som jag tror på och jag tycker inte att 2019 känns oroande även om jag också kan förstå Viktor Henrikssons tankegångar. Det som jag inte tror på i framtiden är att hög-OPEX-spelare skulle ha fördel för att proffs ogärna handlar på Byggmax. Jag tror att den biten till viss del kommer att omvärderas och jag tror att det mycket väl kan bli så att mer och mer byggmaterial köps av kunden i framtiden istället för att det köps av hantverkarna.

Med e-handel och hemkörning är det inte några större problem att se till att materialet finns på plats när hantverkarna kommer. Det är möjligt att jag tänker fel och det är möjligt att det finns anledningar som jag inte ser. Att Byggmax skulle ha sämre kvalitet skulle kunna vara en anledning, men eftersom allt virke klassas så tror jag inte att det finns någonting som säger att Byggmax måste ha dålig kvalitet. Min erfarenhet är att ineffektiva organisationer eller organisationer som inte utvecklats i takt med marknaden ofta spelar kvalitetskortet och många gånger handlar det högre priset om högre kostnader istället för högre kvalitet. I fallet med virke, som klassas, så tycker jag argumentet blir än svagare just eftersom det är förhållandevis enkelt att bestämma kvalitet. Låt vara att Byggmax ibland väljer att ha virke av sämre kvalitet, om det nu är så, för att kunna hålla ännu lägre priser. Det förändrar inte saken som jag ser det och det innebär likväl att bolaget kan erbjuda lägre priser generellt just eftersom man har bättre kostnadskontroll. Att det är rörigt i tag-själv-lagerna på Byggmax-butiker och att det gör att virket förstörs, vilket ibland hävdas, känns heller inte det som ett problem som inte går att lösa. Om man handlar hela paket så slipper man problemet och jag tror att i takt med att man går mot mer och mer e-handel, vilket kan innebära hämtning i butik, så tror jag att det problemet kommer att minska.

Både Camurus och Tobii, som också är case som jag tror på, har utvecklats positivt sedan årsskiftet. Tobii tror jag mycket på och det skulle inte förvåna mig om det kommer att komma ett fint lyft under året vad gäller Tobii Tech-försäljning och kanske även en del positiva nyheter som kan elda på kursen. Camurus tror jag också kan fortsätta att pinna på bra även om jag har väldigt svårt att göra en bedömning av vad som skulle vara en rimlig värdering. Eftersom jag inte vet vad jag skall köpa istället och eftersom aktien verkar vara inne i en positiv trend så ligger jag kvar tills vidare.

https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/undervarderat-forvarvsbolag-6987550

2 kommentarer:

Stefan sa...

Mjo han har nog en poäng i sin förklaring till säljet men förhoppningsvis så kan Byggmax återhämta sig!
Mvh / Stefan @ www.ihallandeinvest.se

Northernlightsinvestment sa...

40% är nog för mycket i ett enskilt innehav, vilket det än är. Som mest har jag 1,8% i ett enskilt innehav, förutom då i fonder. Men de består ju av väldigt många enskilda värdepapper. Hoppas du lyckas snitta ner dig vid lämpligt tillfälle.