05 november 2019

Byggmax: Fler aktier

För ungefär hälften av de pengarna som frigjordes i samband med att jag sålde Billerud Korsnäs-aktier så har jag köpt ännu fler Byggmax-aktier. Innehavet börjar nu bli riktigt stort, relativt sett, och det skulle nog vara på sin plats att minska något. Jag tror dock att det kan komma att komma en skjuts uppåt när säljtrycket minskar. När säljtrycket minskar så tror jag att det kommer att få till effekt att en och annan som nu står vid sidan av väljer att hoppa på tåget. Det kan vara en felaktig analys, men det är vad jag tror. Vi får se.

I morse så hörde jag på någon podd (jag tror att det var Börspodden, men jag är faktiskt inte helt säker) och där pratades det om att det finns rykten som säger att Amazon kan komma att lansera i Sverige inom två år. Jag har länge trott att Amazon skulle lansera i Sverige, men än så länge har det varit fel. Om man tittar på bygghandeln så tror jag inte att Byggmax skulle vara en större förlorare om Amazon valde att skrida till verket. Min hypotes är att det skulle vara värre för ett företag som Bygghemma. Ett scenario skulle kunna vara att Amazon tar marknadsandelar från Bygghemma i större utsträckning än vad från Byggmax. Anledningen är att Bygghemma är en ren online-spelare (eller möjligen så har man någon enstaka fysisk butik) och det skulle kunna bli tufft att stå emot Amazon med sin storlek. Kanske så kommer Amazon inte att vara intresserade av att sälja speciellt mycket inom bygg och då kommer det att ändra spelplanen. Om Amazon skulle öppna i Sverige (dvs svensk sajt och större utbud av varor som kan skeppas till Sverige) så skulle det även påverka Byggmax, dock inte i samma usträckning. Eventuellt skulle det kunna hjälpa Byggmax att ta marknadsandelar faktiskt eftersom många andra spelare med högre opex, t ex Bauhaus och Hornbach, skulle få det tuffare. Det återstår naturligtvis att se om Amazon kommer att lansera och vad det i så fall kommer att ha för konsekvenser. Det som känns ganska osannolikt är att Amazon kommer att sälja trallvirke och odlingsjord via nätet, men vem vet det kanske kommer att bli så.

Om jag skulle säga att jag känner mig säker på att Byggmax är en bra investering så skulle jag ljuga. Att kursen har gått ner som den har gjort bevisar att många inte resonerar som jag gör och det tycker jag skulle vara fel att vifta bort. Q4 kommer att bli dålig. Det har Mattias Ankarberg redan deklarerat och jag tror att man kommer att ta en del kostnader för nya butiker under året för att på så sätt ha bättre möjlighet att prestera ett bra 2020. Det är möjligt att det inte är helt enkelt och det är möjligt att den effekten är liten. Det som sas på telefonkonferensen var, om jag minns rätt, att början av Q4 varit ganska kall och det får effekt på försäljningen. November och december är nog månader då det är ganska stilla i Byggmax-butiker så en kall oktober får effekt.

Om kursen sticker upp över 30 SEK innan året är slut så kommer jag nog att lätta lite på mitt innehav. Jag ser det inte som osannolikt att det kommer att komma en liten uppgång i den ganska nedpressade kursen. Under nästa år så ser jag det inte som osannolikt att vi kommer att kunna vara upp runt 35 SEK innan utdelningen, som jag tror kommer att landa på 1 SEK. Allt detta är så klart bara spekulation och önsketänkande från min sida. Vi får se om det slår in.

Inga kommentarer: