24 maj 2019

Trelleborg, Tobii, Swedbank: Utbombad verkstad, framtidens teknik eller en bank som misskött sig?

Jag har de senaste månaderna byggt upp en liten slant som är tänkt att gå in på aktiemarknaden. Christer Gardell, Warren Buffett m fl har uttryckt att aktier är billigt med tanke på den låga räntan och jag tror att det kan ligga en del i det resonemanget. Att ligga med pengar i kontanter är inte ett så attraktivt alternativ och ränteplaceringar är i princip detsamma. Naturligtvis kan man ligga med kontanter för att ha torrt krut för att kunna utnyttja tillfällen som eventuellt uppstår, men det kan också vara kostsamt. Summa summarum, jag köper aktier.

Byggmax är fortfarande mitt största innehav och sett så här i efterhand så borde jag lättat ännu mer än vad jag gjorde när aktien var uppe och över 40 SEK (min målkurs), men jag blev lite girig. En anledning som jag gillar med Byggmax är att man sannolikt inte är så påverkad som många andra när det kommer till internationella handelskrig. Blir det tuffare tider så kan man som lågprisleverantörer ta marknadsandelar och viktiga varor, som virke, importeras inte utan kommer från Sverige. Ett argument för att Byggmax skulle kunna drabbas av internationella handelskonflikter är att det kan leda till att ekonomin i stort påverkas och att det får till effekt att konsumtion som inte är helt nödvändig skjuts upp. Alla trädäck som byggs är inte helt nödvändiga och eventuellt skulle ett och annat bygge skjutas på framtiden om det blir tuffare tider. Jag tror med andra ord fortsatt att på Byggmax.

De bolag som jag tittar på och som jag tittar på och som jag funderar på att öka i är Trelleborg, Tobii och Swedbank. Trelleborg tycker jag handlas på låga nivåer och jag förstår inte riktigt vad det är som driver ner kursen. Det är så klart inte bra för Trelleborg att det införs handelshinder och sannolikt så kommer europeiska bolag påverkas ganska hårt. Hur hårt är inte helt enkelt att få grepp om. Jag tror eventuellt att Trelleborgs påverkan är något överdriven och jag tror också att man till viss del underskattar vad Trelleborg faktiskt levererar. Även om många av Trelleborgs produkter inte räknas som högteknologi så ligger det många års utveckling och erfarenhet bakom produkterna. Jag kan ha fel så klart och har haft det hittills, men jag tror att Trelleborg handlas på attraktiva nivåer med begränsad nedsida.

Vad gäller Tobii så tycker jag att det känns lockande. Jag inser att mitt teknikintresse stökar till det en del, för jag tycker att tekniken är väldigt imponerande. Häftig teknik är en dålig värdemätare för om ett bolag är en bra investering eller inte. Det som talar för Tobii är - som jag ser det - att det finns en hel del samarbeten med stora, tunga spelare och tekniken letar in sig i allt fler produkter, om än ganska långsamt. Allt står och hänger med Tobii Tech som jag ser det. Om det visar sig att de prognoser som man visar för Tech blir verklighet så tycker jag att dagens kurs är ganska låg, men - som sagt - det finns inga garantier att prognoser faller in.

En annan vinkling är att jag ligger på en del orealiserade vinster i depåer. Det är inte så mycket, men en del. En eventuell förlust i Tobii skulle med andra ord kunnat kvittas. Det är möjligt det är att lura sig själv att tänka så, men det gör jag i alla fall.

Swedbank är ett annat bolag som jag funderar på att öka i. Det har varit tyst den senaste tiden om Swedbanks misshavanden i Baltikum och att Swedbank inte hanterade situationen bra råder det inget tvivel om. Frågan är naturligtvis om det kommer att komma böter och eventuellt indragna tillstånd. Jag tror inte att det kommer att landa i någonting som får banken att haverera. Det kan naturligtvis vara fel, men det är vad jag tror. Man kan dra liknelser till Panama-breven, där bland annat Nordea var inblandat. Det var förstasidesstoff under en kort period för att sedan ganska snabbt bli någonting som hade hänt och som hörde till historien. Kurserna dök ganska brant för att sedan successivt jobba sig tillbaka till nivåerna som gällde innan Panama-skandalen. Telia är ett annat exempel på ett bolag som jobbat sig tillbaka efter skandaler. Tyvärr blev Telia en väldigt segdragen historia och även om jag köpte en hel del på ganska låga nivåer så kan jag inte påstå att det gick riktigt så bra som jag hade hoppats.

Det finns de som tror att storbankerna kommer att utmanas av nya fintech-bolag och att "happy days are over". Det tycker jag inte riktigt känns rimligt. Finans- och bankverksamhet är ingenting som ett gäng 20-åringar smäller upp i garaget. Det är helt enkelt för mycket byråkrati och regler. Däremot kommer det att finnas bolag som utvecklar nya tjänster och som tar fram produkter som väsentligt kan underlätta bankverksamheter. Dessa bolag kommer - vad jag tror - samarbeta med befintliga storbanker, inte konkurrera ut. Självklart kommer det att finnas nya aktörer, men att storbankernas tid är förbi tycker jag inte att det finns några indikationer på.

Vi får se vad det hela landar i. Jag kommer nog inte att handla mer aktier de närmsta dagarna eller veckorna, men eventuellt så slår jag till under sommaren. Jag måste sortera tankarna lite. 

Inga kommentarer: