13 februari 2011

Några ord om min investeringsstrategi

Jag fick i förra inlägget en fråga om hur min investeringsstrategi ser ut. Tyvärr kan jag inte säga att jag har en investeringsstrategi som är helt tydlig, men jag har en del riktlinjer som jag försöker hålla mig till. Alla riktlinjerna kan inte kopplas till en investeringsstrategi, men för fullständighetens skulle tar jag med även dessa. Riktlinjerna är följande:

- En buffert och en aktiedepå
Jag har en ganska väl tilltagen buffert som står på ett sparkonto med hygglig ränta. Bufferten motsvarar ungefär fem månadslöner efter skatt och skall kunna ta mig igenom perioder med mindre inkomst utan att behöva sälja värdepapper, t ex utdragna föräldraledigheter. När nya pengar trillar in i slutet av månaden har bufferten första prioritet och påfyllning av aktieportföljen andra prioritet. Jag har hittills aldrig varit tvungen att sälja aktier på grund av att bufferten blivit för låg, men i en situation där jag använt stora delar av bufferten hade det mycket väl kunnat bli så.

- Månatligt sparande
Jag har avsatt en summa som jag skall spara varje månad. Den summa går som beskrevs ovan i första hand till att fylla på bufferten och i andra hand till att fylla på aktieportföljen. Normala månader går dock denna summa direkt in till aktieportföljen eftersom bufferten oftast är full.

- Uppföljning
Varje månad följer jag upp vad jag har på mitt privatkonto (lönekonto), sparkonto, likvida medel på aktiedepån och investerat i aktier (marknadsvärde) samt hur mycket jag har fört över alternativt tagit från bufferten eller aktiedepån. Jag gör även en uppföljning av aktiedepåns utveckling och jämför med OMXS30.
- Mål
Jag har som mål att min aktiedepå skall växa med 1% i månaden (exklusive den månatliga insättningen). Jag har även ett mål på hur mycket jag skall spara varje månad (summan som jag nämnde ovan). Ett ytterligare mål som jag har är att jag skall slå OMXS30, men det är underordnat målet på 1% i månaden. Utöver dessa mål har jag i år ett mål för hur mycket vinst jag skall ha realiserat under året och ett mål för hur mycket orealiserad vinst som jag skall ha latent i portföljen. De sistnämnda målen har jag för att trigga mig själv att inte bli sittande med papper som har gått historiskt bra.

- Max 10% av aktiedepån i ett bolag
För att sprida riskerna har jag satt som mål att jag inte skall investera mer än 10% av kapitalet som jag har gjort tillgängligt för aktiehandel i ett och samma bolag. Detta är inte stenhårt, men något jag i allmänhet försöker att sträva efter. I dagsläget funderar jag på att investera mer än så i Tele2 som jag tycker ser intressant ut med sin jätteutdelning.

- Max 10% i förlust i en aktieinvestering
Jag tror inte på att rida ut stormen generellt. Om saker och ting verkar gå åt fel håll är det bättre att lämna skeppet än att sitta kvar och hoppas på en vändning. Till exempel valde jag i fredags att sälja mina Nokia-aktier efter att jag blivit besviken över vad som presenterades. Likaså sålde jag mina HM-aktier i samband med Q4-rapporten eftersom jag låg 10% back i investeringen. Att sälja ett bra företag för att man gick in vid fel tillfälle kan verka fel, men jag har kommit fram till att detta passar mig bra. Risken om man inte hoppar av en investering som börjar att gå åt fel håll är att man sitter kvar alldeles för länge och får ta en alltför stor förlust. Jag tror att det är bättre att ta en förlust tidigt och vara konsekvent även om det i vissa fall inte blir rätt. (Ni förstår säkert att jag inte tyckte att det var helt lätt att sälja HM)

- Hög direktavkastning är bra
Utdelningar har den nackdelen att man skattar för dessa direkt och att man inte kan kompensera förluster med dessa. En reavinst är alltså att föredra framför en utdelning allt annat lika. Reglerna är inte desamma för utländska ägare, men generellt, som jag förstår, undviker många utdelningar om det går. Att reavinster föredras framför utdelningar i kombination med att marknadens minne tenderar att vara väldigt kort gör att det många gånger kan vara en bra affär att köpa aktier före avstämningsdagen jämfört med efter. Av denna anledning så försöker jag att under månaderna före utdelningsdags placera mina pengar i papper med ganska bra utdelning.

- Impopulära aktier
I en intervju med Skagens fondförvaltare (tror att det var Filip Weintraub innan han slutade) så påpekade han att de försökte hitta impoplära aktier av den enkla anledningen att dessa oftast har en bra uppsida, men begränsad nedsida. Ett exempel på impopulärt bolag är SCA. Om man köpt aktier i SCA för något år sedan när de var tvungna att ställa in kapitalmarknadsdagar på grund av bristande intresse så hade man gjort en ganska bra affär, ingen lysande, men en helt OK affär. Med en relativt sett konjunkturokänslig verksamhet kombinerat med en historik av bra utdelning så får man säga att nedsidan var begränsad.

- Aktier med verksamhet som jag förstår
Jag har nästan aldrig handlat med läkemedelsbolag. Anledningen är att jag har väldigt svårt att bedöma om något som presenteras verkar vara en bra idé eller inte. Många av dessa bolag är förhoppningsbolag. Värdet på bolagen beror på hur lyckade nästkommande läkemedel kommer att bli. Om man inte anser att man kan göra en någorlunda rimlig egen analys så finns det två alternativ som jag ser det, att köpa andelar i en läkemedelsfond eller att avstå från att investera. Jag har valt det senare. Andra branscher som jag har hållit mig undan är fastigheter och oljeindustrin tills ganska nyligen då jag köpte Statoil och Enquest. (Om det är någon som lusläser alla mina gamla inlägg så kommer ni att se att jag även ägde PARE under en kort period.) Naturligtvis är begreppet att förstå högst relativt och jag är absolut inte expert inom alla de branscher som jag placerar pengar.

- Deklarera månadsvis
Jag har svårt att förstå att nätmäklare är så dåliga på att erbjuda bra tjänster, tex bra information som visar hur mycket man har realiserat under året. För att hålla koll själv så deklarerar jag numer månadsvis. Dels blir deklarationen inte så betungande när den väl skall göras (om man tycker det så finns det bra datorprogram som gör det snabbt och enkelt), dels (vilket är mycket viktigare) så har man bättre koll på affärerna. Detta är även ett sätt att hålla koll på att inte courtagekostnaderna svävar iväg. (Det är dock sällan ett problem idag om man inte handlar på väldigt kort sikt eller om man anlitar någon av de dyra alternativen och handlar med väldigt små belopp.)

- Töm portföljen när MA50 bryter MA200
Under 2008 så låg jag oerhört mycket back. Det var så pass mycket att jag inte alla gånger riktigt ville erkänna hur mycket det var och det var jobbigt, men så här i efterhand lärorikt. Börsen går upp och den går ner, men det är inte alla gånger den går upp fullt så snabbt igen som den gjort efter kreditkrisen. Jag lärde mig en läxa och jag hoppar idag hellre av för tidigt än fortsätter med hela vägen ner till bottnen. För att sätta en gräns för när jag skall hoppa av så har jag valt när medelvärdet för de 50 senaste börsdagarna ("Mean Average") skär medelvärdet för de 200 senaste börsdagarna. Måttet är trubbigt, men det får duga. I dagsläget är de ganska långt ifrån varandra, men de närmar sig varandra. Här finns en länk till Yahoo Finance för den intresserade.

Jag har förmodligen glömt en del, men det var åtminstone ett par av de riktlinjer som jag försöker följa.

Kommentera gärna.

4 kommentarer:

S sa...

Ser ut som sunda riktlinjer. :)

Per Penning sa...

Ser intressant ut det med MA50 och MA200. Kanske något att ta efter? :)

Erik sa...

Detta ser ju strålande ut. Kommer helt klart testa ett par saker från inlägget. Vilken bra blogg! Mvh

Charlie sa...

Kul att ni gilade inlägget:)