07 maj 2008

XACT BULL sålda enligt plan

Idag var det en bra dag på börsen. Jag vet inte riktigt vad som låg bakom, men det verkar som att den allmäna uppfattningen idag (och kanske ett tag framåt) är att den värsta kreditoron är över. Det skulle vara trevligt om det var så, men jag tror att det finns anledning att hålla sig lite lugn och inte springa ut på balkongen och skrika "högkonjunktur!!" för full hals.

Trogna läsare vet att jag har experimenterat lite med XACT BULL, en börshandlad fond (s.k. ETF) som har en positiv hävstång på en faktor 1,5 gentemot OMX-index. Detta innebär att om OMX-index går upp 1% så går denna "fond" upp 1,5% och om index går ner -1% så går "fonden" ner -1,5%. Detta är ingen naturlag utan förvaltarna försöker följa faktorn 1,5 så gott det går, men min erfarenhet är att de oftast lyckas ganska bra.

Hur som helst, i februari månad fick jag en idé som gick ut på att jag skulle köpa en bunt tjuraktier och direkt bestämma säljnivå och stop-loss-nivå. Säljnivån sattes till 10% över inköpspriset och stop-loss-nivån sattes -15% under inköpsnivån. Eftersom börsen har en tendens att gå uppåt, i alla fall sett över en längre period, så torde det vara så att sannolikheten för att säljnivån skulle infinna sig var större än sannolikheten för att stop-loss-nivån skulle infinna sig. För att bättra på oddsen ytterligare så satte jag inte stop-loss-nivån och säljnivån symmetriskt i förhållande till inköpsnivån utan det blev 10% respektive -15%. Man kan naturligtvis räkna på dessa sannolikheter fram och tillbaka, men oavsett hur bra man skulle räkna så skulle dessa likväl vara baserade på gammal kursdata och därmed även gammal information. Jag menar inte att dissa all teknisk analys, men jag kör hellre med lite Fingerspitzgefühl och sannolikhetshöftande.

Idag infann sig +10%-nivån (156 SEK, inköpspriset var 142 SEK) och jag sålde därmed, som planerat, mina Bull-aktier. Det var kul att affären gick hem, särskilt med tanke på att stop-loss-nivån var svindlande nära (se inlägget från 19 mars kallat "Mina XACT BULL").

Jag tänker försöka återupprepa processen och därför har jag precis slängt in en köporder på 148,20 SEK (5% under 156 SEK). Förhoppningsvis svänger börsen tillbaka en aning så att jag får tillbaka mina tjuraktier.

Rock n roll
Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Finansman.se är till salu! Perfekt namn för en ekonomiblogg.

kontakt: migh0001@student.umu.se

Charlie sa...

Tack, men nej tack. Jag har nog med domännamn som väntar på att bli mer än bara domännamn. Gör något eget kul av sidan.

mvh Charlie