19 mars 2008

Fundering kring SHB:s utdelning

Den senaste tiden har varit stormigt. Min förhoppning var att det skulle komma en rekyl uppåt, men istället blev det en ytterligare en stjärnsmäll på finansmarknaden - Bear Sterns. Jag har mer eller mindre bestämt mig för att ligga lågt denna månad, vilket jag ser ut att kunna hålla. Än så länge har jag nämligen inte gjort en enda affär under mars. Det finns dock en sak som får mig att fundera på att slå till att köpa lite aktier - utdelningarna. Avstämningsdagarna närmar sig nämligen.

Enligt de flesta förståsigpå-are så går kursen ned lika mycket som utdelningen på avstämningsdagen. Förmodligen går kursen inte ned exakt lika mycket eftersom källskatt dras direkt på utdelningar (till skillnad från reavinster där den dras i efterhand), man inte kan kvitta en utdelning mot en reaförlust samt att många utländska investerare hellre får reavinster än utdelningar av skatteskäl. Sammantaget borde detta rimligen göra att kursen inte faller fullt lika mycket som utdelningen.

För att kunna slå mynt av detta har jag funderat på att köpa SHB. De delar ut 13,50 SEK (8 + 5,50 SEK) i utdelning och kursen står just nu i 163 Detta ger följande:

Mån 0 (idag): SHB-aktier köps (163 SEK)
Mån 1: Utdelning erhålls (13,50 SEK / 9,45 SEK efter skatt)
Mån 13: Utdelning erhålls (8 SEK ? / 5,6 SEK efter skatt ?)

Prognosen för utdelningen för 2009 är naturligtvis osäker, men om man accepterar denna osäkerhet så finns det möjlighet att lägga upp en intressant taktik för en affär.

Antag att vi efter att vi fått utdelningen lägger in en säljorder på 163 SEK, dvs samma som vi köpte för. När, eller om, denna order går igenom så har vi gjort en vinst på 8,2% (13,5SEK / 163 SEK), vilket känns ganska OK. Om säljordern inte går igenom förrän efter nästa utdelning så får vi snällt vänta och inkassera denna utdelning innan vi säljer. Sammanfattningsvis så är min idé att köpa innan utdelning och efter utdelningen slänga in en säljorder på inköpspriset.

Den insatte läsaren kommer förmodligen att hävda att det är extremt stor osäkerhet inom banksektorn och att det finns en anledning till att vi har de låga P/E-tal som vi har idag. Det är helt sant. USA gungar och det kommer säkerligen att påverka Sverige. Det är däremot viktigt att komma ihåg att om en bank går under så är det ingen isolerad händelse. Jag tycker till exempel att det är fel att påstå att bostadspriserna ( i de länder där våra banker är verksamma) inte kommer att gå ner, men att bankerna kommer att drabbas hårt. För mig är detta en paradox. Anledningen till att jag funderar på SHB är just för att de är, i mitt tycke, något mer riskaverta än SEB och Swedbank.

Sammanfattningsvis så föreslår jag en taktik som bygger på riktkurs istället för buy and hold. Både strategierna har sina födelar, men i fallet med SHB så kommer jag kanske att köra på den förstnämnda. Detta hindarar mig inte från att ha en del andra SHB-aktier som jag har i min långsiktiga portfölj.

mvh Charlie

2 kommentarer:

Bryggarn' sa...

Så konstigt! Jag satt och funderade på exakt det samma idag, men då på TeliaSonera som snart delar ut drygt 8% :)

Charlie sa...

Ja, det var lite märkligt. Framtiden får utvisa om vi resonerar rätt.

mvh Charlie