23 december 2006

Fortsatt uppåt, eller?

Idag, dagen innan jul, har OMX-index gått upp drygt 20% och under 2005 gick samma index upp runt 30%. Detta innebär att vi är uppe i samma nivåer som runt milennieskiftet, vilket innebär kursrekordsnivåer för många aktier. Frågan är om denna förnämliga kursutveckling kommer att fortsätta eller om det blir sämre tider under 2007.

När man läser i tidningar får man intrycket att ganska många förstå-sig-påare tror att kursutvecklingen kommer att fortsätta under 2007, men samtidigt finns det en hel del som börjar höja ett varningens finger. Jag var skeptisk inför 2006, och jag är ännu mer skeptisk nu. Vid samma tid förra året talade man om en börsutveckling på 5-10%, vilket visade sig vara väl försiktigt. Anledningarna, som jag ser det, till att utvecklingen blev bättre var att många av våra storföretag kunde visa fortsatt fina siffror samt att oljepriset föll tillbaka något från 70 dollar-nivån. Jag tror inte att analytikerkåren, i alla fall inte de som sade 5-10%, trodde att företagen skulle kunna fortsätta att leverera, men det visade sig vara fel.

En anledning till att jag är försiktigt skeptisk till nästa års börsutveckling är att räntan är något högre nu efter att Riksbanken höjt i omgångar, vilket gör att det är ganska attraktivt att sätta in sina slantar på ett riskfritt konto med lite ränta. En annan anledning till att jag är försiktig är att företagen förvisso har levererat starka rapporter, men jag vet inte om man sett om sitt hus på ett sådant sätt att man kommer att kunna fortsätta att leverera. Jag har egentligen inget riktigt belägg för detta påstående utan det är snarare en känsla som jag har.

Oljepriset är en annan sak som oroar mig en del. Jag upplever det som att aktiekurserna tog ett rejält kliv uppåt när oljepriset föll tillbaka. Detta är naturligtvis helt förståligt eftersom de flesta av börsföretagen direkt, eller indirekt, är beroende av oljepriset. Jag ifrågasätter alltså inte att aktierna gick upp när oljepriset föll tillbaka, men jag blev förvånad över hur snabbt man blåste faran över. Oljan är ett övehängande hot för börsen, men just nu så upplever jag det som att man anser att oljepriset inte är något problem, vilket förmodligen beror på att man jämför med oljepriser på 70-75 dollar.

En annan sak som oroar är USA. Jag måste erkänna att jag har svårt att tolka alla rapporter som kommer från USA. Ena stunden tror inte inköpscheferna på en god utveckling, andra stunden levereras statistik som är förhållandevis bra. Oavsett vad så tror jag att USA kan komma att förlora sin dominanta ställning. Om det börjar att hända under nästa år så kommer det att leda till osäkerhet, vilket i sin tur kommer att leda till fallande börskurser. Hur som helst, effekterna av att USA håller på att tappa sin dominanta ställning kommer nog inte att påverka börsåret 2007 i någon större utsträckning.

En annan sak som oroar mig är bostadspriserna. Jag tycker att bostäder är för dyrt idag. Det är inte rimligt att ett ungt par där båda jobbar skall spara under 10-tals år för att kunna köpa en egen lägenhet. Man kan tolka detta på olika sätt, dels som att bostadspriserna är för höga och dels som att man inte tjänar tillräckligt på att lönearbeta. Oavsett vad så är jag övertygad om att dessa höga bostadspriser på sikt riskerar att bli ett stort problem för Sverige. (Detta är i sig en ganska intressant fråga som jag tänker ta upp i ett senare inlägg.)

Sammanfattningsvis är jag lite skeptisk inför kommande året på börsen, men det som talar mot att det skall gå sämre nästa år är att många företag visar väldigt fin utveckling. Däremot tror jag att vissa sektorer, t.ex. IT, kan ha en bra utveckling under nästa år.

Inga kommentarer: