19 september 2023

Scandic, Byggmax, XXL: Genomgång av storinnehaven

Jag tänkte snabbt samla lite tankar kring mina storinnehav. De står ungefär för 10-15% av portföljen vardera och på så sätt så är de viktiga för mig.

Scandic Hotels, riktkurs 45 SEK

Mitt största innehav för tillfället är Scandic Hotels. Jag känner mig överlag ganska lugn när det kommer till detta innehav. Det är många som tror att det kommer att bli tuffa tider framöver för hotell som en effekt av att hushåll har mindre pengar att röra sig med och att affärsresenärerna, enligt många, inte kommer att komma tillbaka till pre-pandeminivåer. Överlag så tycker jag att orosmolnen är överdrivna och jag tycker att de siffror som bolaget faktiskt presterar är övertygande och jag ger dessa nuvarande faktiska siffror tolkningsföreträde framför eventuella framtida risker. Det är dock inte svart eller vitt och jag tror mycket väl att det kan bli tuffa tider, dock inte fullt lika tuffa tider som många verkar tro. Gillar att det är mycket blankat. De aktierna kommer att köpas tillbaka förr eller senare. Min riktkurs är 45 SEK och jag håller det inte för otroligt att det infrias innan året är slut, men det kan ta lite längre tid än så. En del analyser verkar ha riktkurser en bra bit över 45 SEK.

Byggmax, riktkurs 70 SEK

Byggmax har det tufft och byggvaror verkar vara någonting som alla konsumenter dragit ner på. Det har sannolikt renoverats lite väl mycket när räntan nästan var noll och det är kanske det som man just nu får äta upp. Q2-rapporten tyckte jag var en riktigt bra rapport. Starkt kassaflöde, ökade marknadsandelar och allmänt koll på läget. Bra start för nye VD:n. Långsiktigt så tror jag att kursen kan leta sig upp till 70 SEK och jag tror faktiskt inte att jag kommer att sälja tidigare. Under pandemin när alla verkar ha spikat träaltan så var vinsten uppe över 10 SEK (om jag minns rätt). Det skulle inte förvåna mig om vi snart får se vinster runt 7 SEK. Det kanske kan dröja till 2025, men jag tror att det kommer att komma. Förutom att man har en stabil verksamhet, dock konjunkturkänslig, så finns det en del intressanta tillväxtalternativ som inte får så mycket utrymme, tex att man vill bli stora på komplementärhus tycker jag är intressant. Byggmax ligger långt ner i min byrålåda och jag tror att den kommer att ligga där ett tag (dock så önskar jag att jag hade haft sinnesro att lätta en del när kursen stod i 90 SEK, men så kan det bli).

XXL, riktkurs 2 NOK

XXL är en riktig surdeg för min del. Jag tror att bolaget kan komma på rätt köl och jag tror att man kommer att kunna komma tillbaka till tidigare vinster. Det är inte säkert, men jag ser inte vad som skulle göra att det är omöjligt. Det är förvisso sant att konsumenter just nu håller hårt i pengarna, men den räntespiken som skickades rakt in i hushållens ekonomi kommer att ebba ut under kommande år. Man kommer att vänja sig vid att räntan ligger runt 4%. Det har hänt förr att räntan var 4% och då handlade konsumenter sportartiklar så vi rör oss inte i en helt ny miljö. Förvisso har bostadspriserna ökat och förvisso har mycket annat också ökat i pris, men vi kommer att hitta en ny balans. Räntechocken kommer att lägga sig. Om något så tror jag att bostadspriserna kommer att gå ner.

Det är väldigt lätt att vara pessimistisk till ett bolag som XXL och det är väldigt lätt att säga att "the thing about turn arounds is that they seldom turn" osv, men det är egentligen bara att följa strömmen. Ofta har man rätt om man följer strömmen, men inte alltid. Om strömmen alltid skulle ha rätt så skulle alla bolag som började gå dåligt alltid gå ner till noll, och så är det naturligtvis inte. Det finns en vändpunkt för de flesta bolag. Jag har satt en ganska stor slant på att XXL är nära en sådan vändpunkt. Det kan bli ett jättedyrt misstag, men jag tyckte att det var värt risken.

Det jag tycker är positivt med XXL är att lagerproblematiken har börjat lösa sig. Man har inte längre ett lager som har gått helt "bananas". Det verkar vara under kontroll. Sannolikt kommer det ytterligare någon nedskrivning i Q3, men sen tror att jag att jättelagerproblematiken mer eller mindre är utagerad. Det kommer sannolikt att göras fler lagernedskrivningar i framtiden, men då kommer de inte att vara kopplat till jättelagret som nästan fick bolaget på fall. Det jag också tycker är bra är att det är en ny ledning på plats. Freddy Sobin verkar bra tycker jag och jag hoppas verkligen att han inte kastar in handduken för någon tjänst som han inte kunde tacka nej till. Det som oroar mig är att han inte har köpt aktier. Att inte äga aktier i ett sådant läge som XXL befinner sig i är inte förtroendeingivande. Jag förutsätter att det blir ändring på den punkten inom kort. Sannolikt kommer han att köpa efter Q3-rapporten. Förutom Freddy så tror jag även att den nye styrelseordföranden kommer att köpa aktier.

Att man fick i hamn nyemissionen ser jag som positivt. Alternativet hade kanske varit konkurs så med de valen så är det kanske inte så konstigt att jag ser det som positivt. Altor såg till att de kunde gå över 30% utan budplikt. Det är på många sätt bra tycker jag. För det första så öppnar det upp för att Altor ska kunna köpa på sig ytterligare aktier. Jag vet inte var nästa nivå går, men jag antar att man får köpa ganska många ytterligare innan budplikt. Om man vill vara konspiratoriskt lagd så har alla negativa nyheter kring XXL lett till att Altor kunnat köpa ytterligare aktier i XXL till ett förhoppningsvis väldigt bra pris. Nu är det nog lite väl långsökt att tro att Altor önskat att det skulle bli som det faktiskt blivit, men jag är ganska säker på att de tagit tillfället i akt och spelat efter förutsättningar. Överlag är jag nöjd att Altor fanns i ägarlistan så att någon kunde ta taktpinnen och se till att pengarna kom in. En hel del som satt med stora innehav och som inte kunde få loss pengar till att använda sina teckningsrätter är kanske inte lika nöjda, eventuellt.

Det är svårt att se hur XXL kommer att spela ut de kommande kvartalen. Jag tror att Q3 kommer att bli ett tufft kvartal igen. Sannolikt kommer man att fortsätta att rensa ut i lager och ta kostnader för stängningen i Österrike. Det skulle inte förvåna mig om man kommer att stänga butiker och eventuellt även minska personalstyrkan. Man har köpt sig viss arbetsro efter nyemissionen och jag tror att man nu kommer att titta på kostnadssidan. Det är möjligt att jag är väl negativ, men jag tror att det kommer att bli så. Omsättningsmässigt så tror jag inte att XXL kommer att vara total katastrof. Förväntningarna är nog ganska lågt ställda och jag tror att man kommer att kunna leverera ungefär drygt 2 miljarder i vanlig ordning. Sannolikt så kommer man att kunna visa på något bättre marginaler än vad man kunde göra under Q2 av den enkla anledningen att man inte har behövt minska lagret med reor som följd i samma utsträckning. Det är möjligt att det är att vara för optimistisk, men det är vad jag tror. Jag vågar mig inte på att dra det så långt att jag tror att Q3 kommer att visa vinst (för jag har blivit besviken för många gånger), men jag tror att det inte kommer att vara långt ifrån. Det är möjligt att jag är fel ute, men det är vad jag tror.

Det var mina tankar. Gör din egen analys.      

Inga kommentarer: