17 februari 2022

Careium, Ferroamp: Hårda kvartalsdomar

Det är tuffa tider på börsen för tillfället och en del bolag straffas riktigt hårt. Det kan man så klart tycka vad man vill om och det är kanske inte helt fel att bolag där vinster ligger långt fram i tiden går ner när en del tyder på att räntan kommer att gå upp. Det jag tycker är intressant när det blir generella nedgångar är att just allt går ner (vilket så klart hör ihop med begreppet "generell"). Det kan med andra ord vara intressant att plocka upp en del bolag som redan fått stryk eller som varit bortglömda.

Ferroamp tycker jag fortsatt är intressant och jag blir inte speciellt förvånad av att de är drabbade av komponentbrist. Det är nog inte helt lätt för en liten aktör att ställa tuffa krav och jag tycker att reaktionen är ganska hård. Man kan så klart säga att det finns annat som är ännu "billigare" och det är sant så klart. I slutändan handlar det om en relativ jämförelse. Om det finns annat som är mer intressant så spelar det mindre roll om Ferroamp är intressant. Det jag tycker är intressant med Ferroamp är att försäljningstrycket finns kvar och komponentbristen är tillfällig. Det är mycket möjligt att jag kommer att gå in med mer pengar under de kommande månaderna.

En annan aktie som jag tycker är lite småintressant är Careium. Rapporten som levererades var inte på topp och det går att ha synpunkter, men jag tror att saker och ting kommer att falla på plats allt eftersom. Jag kan inte påstå att jag känner mig jätteorolig. Det som jag gillar med Careium, och faktiskt även med Ferroamp, är att det finns generella starka trender som verkar till deras fördel. I fallet med Careium så kommer behovet av bra trygghetslarm att finnas under lång tid framöver och om inte Careium helt går bort sig så kommer man att kunna tjäna pengar.

En del av mig är lite sugen på att minska något i Byggmax och Scandic Hotels, men jag tror nog att jag kommer att behålla dessa som mina största innehav. Jag tycker att de fortsatt är intressanta och jag tycker att de kompletterar varandra väl. Det krävs inte mycket för att Byggmax skall förvåna positivt och eventuellt om det inte går att resa till sommaren på grund av oroligheter så kanske, kanske kommer det att fortsätta byggas. Det är dock, som jag ser det, något av en missuppfattning att det krävs restriktioner för att någon skall handla på Byggmax (något tillspetsat). Anledningen till att Byggmax växer beror till stor del pga att allt fler gör byggarbeten själv och i en del fall så handlar man byggmaterialet själv. Att Corona påverkat Byggmax positivt är dock ställt bortom allt tvivel, men jag tror att bolaget kommer att förvåna på uppsidan under 2022. Scandic Hotels tror jag kommer att leverera helt OK siffror och jag tror att en del kommer att bli förvånade. Det kan vara rätt och det kan vara fel.

Ett annat bolag som är på min radar är XXL. Enligt mitt sätt att se på det så är det ett ganska enkelt bolag att räkna på. Man har cirka 100 butiker och man är stora inom cyklar och även inom friluftssegmentet. Båda två segment som jag tror kommer att växa kommande år. Det som är intressant med XXL är att de drabbats hårt under pandemin samtidigt som de har haft en del utmaningar som inte är kopplade till pandemin. I den senaste rapporten så tycker jag att det finns ljusglimtar, framförallt gillar jag att det ser lite bättre ut i Sverige. Jag känner mig ganska positiv inför framtiden och jag tror att vi kan nå nivåer runt 16 NOK under året. Det är upp cirka 15% från nuvarande nivåer. Det är inte otänkbart att jag ökar om tillfälle uppstår.

Överlag så tycker jag att det finns en del som ser intressant ut, dock så tror jag att det kan komma att vara fortsatt stökigt på börsen. Inflationen tror jag inte är övergående, även om de höga elpriserna december/januari gav en extra skjuts, och jag tror att räntorna kommer att klättra uppåt. Vi får se.   

Inga kommentarer: