15 april 2020

Tobii: Uppköpskandidat eller nyemissionskandidat

Jag har Tobii i portföljen och jag tycker att det är ett ganska intressant bolag. Det verkar som att det är ett relativt egensinnigt bolag och jag tror att Corona-krisen kommer ganska olägligt för bolaget. Det uppköpet som man gjorde för ett tag sedan, men som konkurrensmyndigheter satte stopp för, tror jag var ett ganska stort avbräck. Min gissning var att man med detta uppköp skulle kunna skapa en så pass stor spelare inom hjälpmedelsområdet att denna del skulle kunna bli en uppköpskandidat. Det är möjligt att jag pratar mot bättre vetande och att det aldrig har funnits några som helst planer på att stycka bolaget på något sätt, men det är i alla fall vad jag tror. Motbevisa mig gärna. Jag vill gärna veta om jag har fel.

Pandemin har sannolikt gjort att en hel del av de satsningar som Tobii vill göra med olika samarbetsapartners har fått skjutas fram i tiden. Det är inte säkert att det är så, men jag tror att osäkerheten kan ha fått en och annan att välja att avvakta och för ett bolag som Tobii som sannolikt står på tröskeln till ett ganska stort genombrott så är det olyckligt. Det är möjligt att det är fel och det är möjligt att allt hemmasittande har fått en och annan spelutvecklare att fundera på hur man kan särskilja sig från andra och att Tobii finns med i dessa tankar, eventuellt. Det är svårt att sia om framtiden, men att pandemin har fått Tobii att få revidera en del av sina planer känns ganska troligt.

Man skulle kunna hävda att uppsägningarna är ett tecken på att saker och ting inte går som man har tänkt. Det kan vara rätt, men det behöver inte vara rätt. När det kommer till utveckling så behövs olika mycket folk och olika kompetenser i olika skeden och kanske var det ganska lägligt att minska på antalet utvecklare just nu. Det är möjligt att jag är helt ute och cyklar, men jag har sett en del bolag som har kommit starkt efter att man har sett över sin personalstyrka. Tyvärr har jag även sett det motsatta när en neddragning har lett till en annan som har lett till en ytterligare som till slut har lett till att bolaget nästan skänkts bort till slut. Sanningen måste heller inte svart eller vit. I fallet Tobii så kanske sanningen ligger någonstans mitt emellan.

I senaste Börspodden så pratade Johan om Tobii. Han var inte eld och lågor (det är han sällan). Synpunkterna som han hade kändes relevanta och han lyfte bland annat att han trodde att en nyemission inte var helt osannolik. Jag håller med. Det är ganska sannolikt och det är sannolikt att man kommer att hänvisa till Corona när man ber om pengar. Även om det är en del av sanningen så är det kanske inte hela sanningen. Johan lyfte även att det inte finns en stark huvudägare, vilket är sant och en bra poäng. Det jag tycker att man skall komma ihåg är att avsaknaden på stark huvudägare kan göra att det blir en intressant resa framöver. Om det skulle visa sig att det börjar röra sig i ägarlistan, dvs att någon börjar bygga upp en större position så kommer det kanske att avspeglas i kursen, om inte direkt så åtminstone efter ett tag när det blir svårare att dölja. Jag tror att Tobii kan vara ett bolag som en del stora spelare håller ett öga på faktiskt och jag tror att till dagens kurs så kan det vara värt en chansning. Även om jag sitter på en liten hög aktier redan så har jag en del funderingar på om det skulle kunna vara en idé att öka. Det lutar nog åt att jag inte gör det, men det är inte uteslutet.

Inga kommentarer: