23 augusti 2017

Telia: Kommer det bli bättre när problemen har passerats till historien?

Telia har varit med i min portfölj under stora delar av de senaste fem åren, kanske längre tillbaka. Det har inte varit rätt så här i efterhand och egentligen borde jag tidigt insett två saker - problemen i Telia skulle inte lösas på ett snabbt och enkelt sätt, och att Telias dåliga tillväxt skulle hålla kursen nere. För att börja med det första problemet så har Telia haft en väldigt svår uppgift i att städa upp efter expansionen i öst. Om jag hade vetat att det skulle bli så jobbigt som det har varit så hade jag naturligtvis avstått, men det trodde jag inte och jag tänkte att problemen förr eller senare skulle lösas. Buffett har myntat det ganska träffande uttrycket "The thing about turn around cases is that they seldom turn" (eller liknande) och det är ganska passande i sammanhanget, tycker jag.

Problemet med den låga tillväxten är på sitt sätt värre egentligen. Om det förra handlar om att rätta till saker som gjordes fel från början så handlar detta problem om att marknaden inte på alla sätt verkar i en riktning som är positiv för Telia. Inte bra. Det finns med andra ord många anledningar till att vara negativ till Telia, men varför har jag då valt att äga Telia? Framförallt för att det finns en hel del elände och låg tillväxt inprisat i Telias kurs som jag ser det. Det är möjligt att jag har fel, men jag ser det som att det är större sannolikhet för att kursen hoppar upp ett snäpp än att det rasar ner ett snäpp, men mest sannolikt att den ligger kvar ungefär där den ligger. Eftersom direktavkastningen är drygt 5% om man tror på att bolaget ska kunna fortsätta att dela ut 2 SEK per år så känns inte en oförändrad kurs som så jobbig. Om man lägger till att man kan köpa på sig när det rör sig ner mot eller under 35 SEK och sälja av när kursen är runt 40 SEK så kan man med lite tur få ganska bra avkastning.

För några dagar sedan sålde jag faktiskt av en del av mina Capio-aktier (på 43,30 SEK, vilket var dålig tajming) och köpte för en del av beloppet som frigjordes Telia-aktier. Det hamnade runt 37 SEK. Sett till att det kommer att skiftas ut 1 SEK per aktie i oktober (tror jag att det är) så tycker jag att det ser ganska aptitligt ut. Om det skulle bli ett ryck uppåt mot 38,50-39,00 SEK inom kort så kommer jag att sälja aktierna, men mitt huvudscenario är istället att sälja aktierna framåt jul för 38 SEK, dvs efter att 1 SEK delats ut. Vi får se hur det går. Eftersom jag inte känner mig bekväm med börsen på lite längre sikt så kan det bli så att jag hoppar av i förtid. Jag tycker att räntehöjningarna och värderingarna inte känns helt bra och jag känner mig inte alls säker på att börsen står högre om två år jämfört med vad den är idag. Att jag väljer att ligga lång i Telia har att göra med att jag tror att nedsidan inte är så enorm från dagens nivåer.

Det är för mig väldigt glädjande att läsa om att Gardell är inne och stökar i Telia, även om det inte är bekräftat vad jag förstår. Mitt hypotes är att Gardell ser en stor potential med alla de abonnenter som finns idag i Telia. Alla som sitter på ett mobilabonnemang är presumtiva kunder till Telia även när det kommer till TV-tjänster. Till exempel skulle Telia kunna ha erbjudanden tillsammans med Disney när man vill lansera sin streamingtjänst i Sverige. Telia hade erbjudanden tillsammans med Spotify och jag ser inte att det skulle vara omöjligt att man har paket som innehåller dataöverföring och innehållstjänster i form av Tv-tjänster i framtiden. Det är inte säkert så klart, men min poäng är att Telia har en stor kundbas och det borde göra att man har möjlighet till fin merförsäljning. Man är idag inte så bra på det tycker jag. Om man t ex vill hyra en film via Telia så är det bökigt med betalningen tycker jag. Det är lättare att hyra samma film via Apples plattform. Överlag så tror jag att olika typer av tjänster kommer att paketeras på olika sätt i framtiden. Att folk sitter med 4-5 streamingtjänster känns inte långsiktigt som en bra lösning, men vem vet det kanske det är. (Folk har ju haft 4-5 fjärrkontroller de senaste 25 åren)

Handelsson från Fill or Kill-podden, som jag gillar att lyssna på, tycker inte om Telia. Han tycker att bolaget skiftar ut pengar till ägarna för att de inte kan göra något vettigt med dem och han tror att Telia kommer att behöva göra stora investeringar för framtiden. Vad gäller utdelningen så gäller resonemanget för alla bolag som delar ut och är inte specifikt för Telia. Jag kan förstå resonemanget, men jag håller inte riktigt med av den enkla anledningen att det har med mer historia att göra än något annat. Telia och andra operatörer har varit kassakor under lång tid. De som köper Telia vill ha utdelning och stabilitet. Det är inte enkelt då att tumma på utdelningen. Ägarna vill ha utdelning. Man kan också vända på det. Om man inte har några riktigt bra investeringsmöjligheter så är det bättre att skifta ut det än att ge sig in i diverse krystade satsningar.

Vad gäller de stora investeringarna så är jag heller inte jätteorolig. Det kommer att behöva investeras för att kunna erbjuda snabbare dataöverföring så att tvättmaskin, TV, spis, hemlarm mm ska kunna vara uppkopplat mot diverse molntjänster och varandra. De besparingar som görs av att allt är uppkopplat kommer förmodligen kunna göra att Telia kan ta igen sina investeringar. Exempelvis skulle en uppkopplad tvättmaskin kunna säljas med ett servicepaket som innebär att tvättmaskinen är uppkopplad så att den går att fjärrövervakas. Tjänsten dataöverföring är "gömd" i servicepaketet. Det är bara funderingar från min sida, men jag ser det i alla fall som att internet of things kommer att leda till effektiviseringar och jag tror att det gör att Telia och andra aktörer kommer att kunna ta betalt för att tillhandahålla dataöverföringen. Rätt eller fel, det får framtiden utvisa.

En trigger som jag ser det i kursen är att när Euroasien-krisen är passerad till historien så kommer fokus att ändras för bolaget och det hoppas jag kan få fart på kursen. Jag håller det inte för otroligt att det kan bli frågan om att VD-byte inom inte allt för lång framtid. Johan Dennelind har fått dra ett tungt lass och det kan vara så att han får lämna eller väljer att lämna när Euroasien-fadäsen är löst. Möjligtvis kan det leda till en välbehövlig nystart. Bara vilda spekulationer från min sida. Evetuellt finns det en och annan storaktör som inte har kunnat investera i "mutföretag" som letar sig tillbaka, vilket kanske kan driva kursen lite.

Det ska bli intressant att följa Telia under året och jag hoppas verkligen att man snart kan lägga problemen bakom sig. Jag ligger egentligen för tungt i Telia, men det har ofta blivit så att jag tycker att bespottade Telia har känts lockande när jag har haft pengar att investera. Det är inte så att Telia är världens bästa bolag, men det är förmodligen ett av de bolagen på börsen där min syn skiljer sig ganska mycket från marknadens generella syn. Förhoppningsvis kan det bli ett nytt SCA, Holmen eller Nokia för mig.

Inga kommentarer: