04 mars 2012

Större omstuvningar

Trots att jag inte tror att det är läge att sätta pengar i en bostad för närvarande beslutade jag för någon vecka sedan att det var läge att slå till på en bostad som passar familjen bättre. Eftersom jag går från hyresrätt till villa så påverkar det min ekonomi ganska rejält. Någon som tror annorlunda? Efter lite funderande så har jag kommit fram till att jag skall behålla en del aktier trots allt, vilket innebär att jag inte ser det som osannolikt att jag skall kunna få en avkastning som överstiger bolåneräntan, till och med hyggligt troligt.

Under rensningen i portföljen var det egentligen bara ett innehav som helt och hållet fick lämna, nämligen Byggmax. Jag sålde för 37,20 SEK respektive 37,40 SEK, vilket är runt 25% upp jämfört med vad jag köpte för runt årsskiftet. Det är möjligt att företaget kommer att fortsätta upp, men efter att ha läst lite analyser så kände jag mig tveksam. Det är fortfarande ett bra bolag, men jag tycker inte att det finns samma felvärdering idag som jag tyckte mig se kring årsskiftet. Till detta så kom uppgången lite av sig vid 37 SEK.

Nu består portföljen av:
Billerud - intressant bolag inom en bransch med problem. Duktig VD i mina ögon. Bra direktavkastning.
Investor - Riskspridning. Bra bolag i portföljen. Rabatt. Förtroendet för ledningen kan bara bli bättre, dvs uppsida vid VD-byte.
Kinnevik - Riskspridning. Bra bolag i portföljen. Rabatt. Bra VD.
Lundbergföretagen - Riskspridning. Lite fastighetsexponering. Stort förtroende för Fredrik Lundberg. Möjligtvis mer makt- än aktieägarperspektiv.
SCA - Skogsbolaget som håller på att bli ett globalt hygienföretag. Uppköpen som görs verkar väldigt lovande och uppgången är motiverad. Bra VD. Mycket skog.
Skanska - Stort byggbolag med många ben. Bra direktavkastning. Sitter även på bra fastigheter.
Tele2 - Bra direktavkastning. Ingen direkt trigger för uppgång, men heller ingen jätterisk för kollaps.
TeliaSonera - Telefonsamtal kostar ingenting men folk är beredda på att betala. Så länge det gäller så kommer jag att ha en slant i teleoperatörer. Bra direktavkastning.

Jag kommer troligen att behålla Tele2 och TeliaSonera över utdelningarna. Tidigare har jag skrivit på bloggen att tappen för utdelningar oftast ganska snabbt hämtas igen och att man kan tjäna pengar på detta. Framförallt om man har reavinster som man kan använda för att kvitta med (Utdelningar skattar man alltid för om inte har någon trebokstavssparform, medan reavinster och reaförluster kan man kvitta mot varandra). Det förvånar mig faktiskt att inte fler snabbfotade småinvesterare, som inte behöver motivera alla beslut för en chef som fått sitt jobb pga total avsaknad på eget tänkande och idéer måste godkänna, ser detta, men återigen jag kanske bara är en glad schimpans. En ensam sådan. 

Eftersom jag har sålt en hel del aktier så har jag även realiserat en hel del vinster. Naturligtvis har det även realiserats förluster, men som vanligt är förlusterna för få (vilket innebär att jag är en fegis som inte hoppat på tillräckligt många farliga expeditioner). Till mitt försvar har det mesta gått upp de senaste månaderna. Alla realiserade vinster innebär att det är rea på risk för min del, 30% rabatt närmare bestämt. Det är möjligt att jag kommer att utnyttja detta under året. Ett sätt skulle kunna vara lite swingtrading (ligga på innehaven ett par dagar).

Ett nytt huvudbry för mig är hur jag skall hantera amortering kontra aktiesparande. Mitt track record säger att jag inte skall amortera, men om jag är en glad schimpans som kastat pil på rätt aktier de flesta månader så kan jag ganska snabbt bli en ganska ledsen schimpans.

3 kommentarer:

Andreas sa...

Låter som du sitter i samma båt som mig. Dock är jag ensam och ska gå in i en bostadsrätt men kommer nog också välja att behålla en del aktier som Tele2 vilket ger stor direktavkastning. Funderar på att starta ett ISK och kör utdelningsstrategi och swingtrada lite som jag gjort innan.

Charlie sa...

Tele2 är nog inte så dumt att ha i en ISK.

Charlie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.