16 december 2011

Robothandel

Det senaste dagarna har robothandel diskuterats. Ekholm gick ut på TV4 och intervjuade några aktiemäklare som inte längre hängde med (så klart) och tyckte att "otyget skulle stävjas". Någon dag senare svarade vår gode finansmarknadsminister Peter Norrman att de som klagar på robothandeln gör så för att de inte längre kan tjäna pengar så enkelt, i ett inlägg som bland annat publicerades på di.se.

Jag har svårt att tycka att robothandel är av ondo för att det går snabbt. Det är riktigt att människor inte kan handla lika fort som förprogrammerade datorer, men det är ingenting som upprör mig. Ett annat argument som man hör ibland är att robothandeln inte tillför något värde, vilket mest är lustigt (eftersom de aktiehandlare som blir arbetslösa tillför exakt lika lite "värde").

Ett ytterligare argument som framfördes av Ekholm är att robotar bombarderar marknaden med en ofantlig mängd ordrar, vilket skapar oreda för medelålders aktierävar som inte hänger med. (Killen med hängslen på Avanza heller för övrigt inte heller med) Det är mycket möjligt att en hel del av de ordrar som läggs görs så i syfte att skapa mönster som en och annan trader har lärt sig att agera på. Om man skall programmera en dator för aktiehandel är det väl inte konstigt att man försöker att göra en effektiv algoritm som utlöser "säljsignaler" när man vill köpa och tvärtom när man vill sälja. Är det då rätt att lägga ordrar enbart i syfte att få andra att agera? Det är riktiga ordrar som läggs så det är ingenting som får mig upprörd. Att lägga in ordrar enbart i syfte att skapa oordning är heller inte något nytt fenomen. Det är omfattningen och hastigheten som är ny och som gör att människor inte hänger med.

I min mening är slutsatsen man kan dra att robothandeln har tagit över den riktigt kortsiktiga handeln och jag har svårt att tro att man kan slå robotarna på fingrarna enbart genom att läsa orderdjupet eller titta på senaste avsluten. Datorer som har programmerats av människor har tagit över en skådeplats som tidigare sköttes av människor. Ett sådant faktum får inte mig upprörd.

1 kommentar:

Spartacus sa...

Bra inlägg. Antagligen svårt att slå snabbt agerande datorer. Bättre då att inte "spela deras spel" alls och försöka se mer långsiktigt på aktieköp och innehav. Jag tror det är en bättre väg att gå i alla fall.

Är du intresserad av ett länkutbyte förresten?