30 mars 2011

Funderingar och placeringar inför utdelningsparty

Aktiviteten på bloggen har varit väldigt låg den senaste tiden, bland annat på grund av sjukdom. Vad gäller aktiviteten i portföljen har även den varit låg även om jag har hunnit med ett par affärer sedan jag skrev sist. (Apropå aktivitet så tyckte jag att det var intressant läsa att de PPM-sparare som var de mest aktiva även var de som det gick bäst för. Naturligtvis funderar man på att ändra systemet på grund av detta eftersom de som var aktiva var de som tjänade bra och att systemet därmed blev snedvridet. Jag har en allmänt avog inställning till allt vad pensionssparande heter och tillhör inte de som gör snabba klipp inom ramen för PPM, men jag tycker att det är bra märkligt att man å ena sidan vill att folk skall engagera sig, men å andra sidan inte för mycket så att det lönar sig för mycket att engagera sig. Förmodligen utgick man från "sanningen" att man inte tjänar på att vara aktiv och att det därför inte skulle bli ett problem.)

Efter att ha analyserat CDON lite fram och tillbaka valde jag den 7 mars, strax efter att jag skrivit det förra inlägget, att fylla på ytterligare. Anskaffningskursen hamnade på 29,50 SEK. CDON är ett svårt bolag att analysera tycker jag. Å ena sidan är man verksam inom en intressant bransch med bra tillväxt (e-handel), man kan marknadsföring både i gammelmedia (TV framförallt) och Internetannonsering och man har en bra gemensam plattform som ger skalfördelar. Dessa tre ingredienser borgar för en god soppa, men det finns moln på himlen. För, å andra sidan, så tjänar bolaget pengar på utdöende medialösningar som CD- och DVD-skivor via den största affären CDON (att man inte vill redovisa exakta siffror tyder på att det är mer än vad man själv tycker är bra nivå), den nordiska marknaden är begränsad (förvisso provar man lite i Tyskland, men jag tror att det blir svårt att på allvar etablera sig ute i Europa) och i den senaste rapporten så pekar marginalerna nedåt (vilket förvisso kan vara en tillfällighet i form av växtvärk, men riktiga bra bolag ska kunna växa med bibehållna marginaler). När kursen vände upp i mitten av månaden (16 mars) valde jag att än en gång hoppa av tåget. Denna gång hoppade jag av på 30 SEK och gjorde ettnollresultat på äventyret. Det är möjligt att jag går in igen, men inte säkert.

Den 7 mars fyllde jag även på med fler HM. Kursen hade börjat ticka uppåt och jag tyckte att det kunde vara en bra investering. Anskaffningskursen landade på 207,10 SEK. Förmodligen kommer jag att ha kvar aktierna så att jag får utdelning, kanske längre än så. Efter att kursen har stigit så har jag lite marginal och känner inte att jag behöver slänga ut aktierna för minsta fnurra. Min skepsis till denna nationalklenod som alla småsparare verkar sitta och räkna sig såriga i ögonen på består dock. Höjda bomullspriser, höjda fraktkostnader, hack i tillväxtkurvan, en VD som ärvt sin position mm pekar inte i rätt riktning, men det finns även ett urstarkt varumärke, ett kanonsystem med stenkoll på varje detalj i bolaget och en fin tillväxthistorik i bolaget så visst finns det även plussidor.

Senare, den 15 mars, så passade jag på att köpa ännu fler Tele2-aktier. Denna gång för fyndpriset 131,10 SEK. Anledningen till den kraftiga dippen var att hela världen skakade efter att Japan hade skakat, sköljts över av en jättevåg och därefter fått en skyhög stråldos (som bevis på att saker och ting alltid kan bli värre). Tele2 kommer nog inte att drabbas i större utsträckning av dippen, men eftersom alla aktier är kopplade till varandra via fonägande mm så kändes det som ett bra tillfälle att köpa mer även om jag redan hade apmycket aktier sedan tidigare.

Efter att ha suttit och njutit av Tele2-uppgången och slöläst senaste numret av Aktiespararen så blev jag lite sugen på att köpa Kinnevik. Jag har varit intresserad tidigare också, men då har jag hittat bättre investeringar. Nu, innan utdelningen, så tyckte jag att det såg intressant ut. Tele2, Millicom, Korsnäs, CDON, MTG, mfl är alla ganska intressanta bolag och jag äger dem gärna, speciellt med den relativt höga rabatt som man får via indirekt ägande genom Kinnevik. Eftersom de bolag som hittills delat ut inte har gått ner märkbart så tyckte jag att det var en idé att köpa innan avstämningsdagen. Igår slog jag till och betalade 143,60 SEK.

Jag har valt att minska ytterligare i Cellavision. Den 16 mars sålde jag aktier för 11,30 SEK. Nu har jag ett litet innehav som jag nog kommer att behålla.

Allt för nu. Kommentera gärna.

Inga kommentarer: