13 september 2010

Senaste månadens affärer

Det har varit skralt med inlägg den senaste månaden, men det har hänt en del i portföljen.

Under andra halvan av augusti köpte jag Telia-aktier i två omgångar, först på 54,25 SEK och därefter på 52,20 SEK. För några dagar sedan köpte jag på mig ytterligare några för 52,90 SEK. Innehavet i Telia är inte speciellt stort utan ungefär i paritet med andra innehav. Tidigare i år hade jag ganska mycket pengar instoppade i Telia, men efter att blivit lite tveksam till framtida regleringar av hur teleoperatörer får ta betalt så beslöt jag mig för att ta hem vinsten. Nu är som sagt innehavet mindre och eftersom jag har en snittkurs under tidigare säljkurs är jag nöjd med mitt beslut.

Förutom Telia köpte jag även Handelsbanken (SHB B) för 199,60 SEK. Det var ingen stor post, men Handelsbanken under 200 SEK kändes som en bra affär. SCA B, det tidigare stora innehavet som åkte ut på 106,80 SEK, köptes i två omgångar för 101,40 SEK och 97,85 SEK. Sist köptes även ett par Investor-aktier för 128,20 SEK. Min tveksamhet inför Investors förmåga att sätta aktieägarintressen framför andra intressen står kvar, men med dagens värdering tycker jag att Investor känns lockande.

Under september har hittills två större affärer gjorts. För det första så sålde jag hälften av mitt stora Nokia-innehav för 7,19 EUR. Sett i backspegeln borde jag naturligtvis haft is i magen, men det blev ändå en bra affär och jag har hälften av aktierna kvar. Även om jag tjänat mer på att behålla aktierna så är jag faktiskt nöjd. Det var en genomtänkt försäljning. Innehavet var för stort i förhållande till både risk och portföljen i övrigt.

Den andra större affären rör Fortum. Hälften av innehavet åkte nämligen ur portföljen för 19,04 EUR för någon dag sedan. Även detta var ett genomtänkt beslut. Fortum är förvisso en aktie som jag känner mig väldigt trygg i att äga, men vad jag förstår så ser det inte ut att bli någon direkt tillväxt fram till 2012. Det i kombination med att Ryssland gäckar gjorde att jag valde att halvera innehavet som var för stort i föhållande till portföljen. Om kursen går ner mot 18,50 EUR inom kort så kommer jag att fylla på om det finns pengar ledigt.

Övriga affärer under september innefattar köp av Telia-aktier för 52,90 SEK (vilket nämnts ovan), Skanska för 120,80 SEK och Mekonomen för 188,50 SEK som jag sålde för 192 SEK och sedan köpte tillbaka för 188,50 SEK. Skanska köpte jag på grund av att jag såg en notis om att Fredrik Lundberg köpte en massa aktier och eftersom han är en idol så gör jag likadant. Mekonomen-köpet handlar om att jag tror att bilreservdelar och bilservice har en ganska bra framtid i länder där mackar förvandlas till korvmojjar där man kan köpa bensin. Dessutom, när jag var inne hos min bilhandlare för att fråga om bilen som jag köpt där rekommenderade han mig att gå till Mekonomen även om de hade egen servicverksamhet. Låt vara att min fråga var av trivial karaktär och att killen jag frågade ville vara schysst, men det är ändå anmärkningsvärt. Företaget skall dessutom ge sig in på nya marknader, båtar och skotrar, vilket kan bli intressant. Det är mycket möjligt att jag ligger och köper och säljer för småbelopp för att det är lite kul, men att göra det till ett större innehav är inte aktuellt.

Om kurserna sticker ned under resten av månaden så kommer jag att fylla på med fler Skanska-aktier, eventuellt köpa Axfood-aktier, eventuellt Alfa Laval (gärna under 110 SEK), kanske AXIS (runt 85-86 SEK) och eventuellt Kinnevik.

Charlie

1 kommentar:

Henrik sa...

Får man tipsa?
Jag försökte bli rik på en investering. Hade sparat 150 000 kronor. Satte det i en utländsk fond.
Nu berättar jag om hur jag blev blåst på allt jag satsade.
Jag berättar gärna mer, men en del finns att läsa på sidan jag slängde ihop på två timmar:
www.futurelinkinvest.se