03 juli 2008

Styrränta 4,5%

Idag höjde Riksbanken räntan med 0,25% till 4,5%. Detta var väntat och helt rätt. Anledningen är väldigt enkel - inflationen är för hög och Riksbankens mål är att hålla inflationen i schack.

Det var tur att analytikerkåren hade gissat rätt denna gång så att inte Ingves med kolleger åkte på smisk från analytiker som gett felaktiga kommentarer och råd. Jag förstod, som säkert tydligt framgår, inte riktigt kritiken mot Riksbanken och talet om att de skulle vara otydliga. Argumentet att Riksbanken inte var tydlig i sina långsiktiga prognoser kan jag möjligen hålla med om, men i stort tycker jag att den tidigare kritiken var trams.

En kritik som jag dock kan ha är att man väntat för länge med att påbörja höjningarna. Det är förvisso alltid lätt att vara efterklok, men eftersom jag propagerade för räntehöjningar redan innan inflationen tog fart så tar jag mig friheten. Räntepolitik behöver inte vara reaktiv. Det fanns signaler, tex bostadspriser och oljepriser, som indikerade att inflationen var på väg upp och det hade inte varit fel att höja något redan då. Om höjningarna hade börjat tidigare hade inte räntebanan behövt vara så brant som den är idag. Man kan dra paralleller till annan typ av reglering - om möjligt är det bra att reglera med så små justeringar som möjligt, inte maximum följt av minimum.

Jag vill poängtera att jag tycker att Ingves är väldigt bra för Sverige, men det räcker inte på långa vägar att vi har en Riksbank som sköter sig. Nu är det upp till Anders Borg & Co att se till att svensk finanspolitik kommer i samklang med räntepolitiken. Om detta lyckas och Sverige snabbt ställer om till ett mindre oljeperoende land så skall nog denna kris kunna vara över ganska snabbt.

Vad tror ni? Kommentera gärna.

mvh Charlie

5 kommentarer:

Cristoffer sa...

Håller i mångt och mycket med.

Jag tycker att Inges gör mycket bra ifrån sig. Det är lite som fotbollslandslaget alla svenskar har en uppfattning hur vi skulle spela på mittfältet eller om vi skulle byta in Elmander. I själva verket så tror jag riksbanken är betydligt mer kompetent vad många idag tycker.

"skrämselrubrikerna" är i mångt och mycket av godo vilket gör att räntehöjningen kanske får bättre effekt även vad det teoretiskt egentligen medför.

Man skall också ha klart för sig att modigheten som Riksbanken uppvisar också kan förmodas stärka den svenska kronan och även där har vi då en viss effekt.

Det är så mycket trams om att inflationen inte går att stopap för all inflation är "importerad" osv vilket bara är trams. Räntevapnet kommer verka lika bra nu som det alltid gjort.

Nu är det upp till fack och arbetsgivare att i samklang har en bra löneökningstakt. Skulle lönerna nu rusa iväg ordentligt så kan detta säkert leda till högre arbetslöshet.

När det gäller bolånediskussionerna och hur nu riksbanken kanske skapar turbulens och dessutom skjuter landet in i lågkonjunktur så är detta också trams.

privatpersoner, företag och banker skall ta hand om sina egna kronor så tar Riksbanken hand om sveriges kronor. Alla som gör investeringar har skyldigheten att kalkylera med risker och ibland vi samhällsmedborgare behöver en ovh annan uppläxning.

Per Penning sa...

Det handlar ju om psykologi. Riksbanken hotar ju med fler höjningar om inte 'inflationsförväntningarna' sänks. Jag hörde på radion en kvinna hos Nordea som pep om att inflationen är importerad. Jag blir så trött..

Anonym sa...

Håller med helt att det är sunt att räntan går upp, en åsikt jag uttryckt i ett par års tid nu, borde enligt mig kommit redan ännu lite tidigare.

Charlie sa...

Hej alla!

Kul att så många kommenterar.

Det är intressant med svängningar på börsen, samtidigt som jag kan tycka att det är ganska läskigt. Om den senaste tidens nedgång är en överreaktion så kommer dagens sura börsklimat snart vara en historisk parantes som få kommer att komma ihåg om några år, men om det verkligen är en motiverad nedgång så kommer effekterna att bli mycket stora, i alla fall som jag ser det.

Enligt de artiklar som jag har läst är det inprisat vinsttapp på ungefär 35% för 2009 för många bolag. Siffrorna kan man naturligtvis ha synpunkter på och exakt hur de räknat vet jag inte riktigt, men faktum kvarstår - mycket sämre tider är inprisat i dagens kurser. Om dessa kurser är motiverade så betyder förmodligen detta att stora delar av världen hamnar i stagflation (ökad inflation, minskad tillväxt), vilket förodligen kommer att ta lång tid att ta sig ur.

Min bild av läget just nu är att det finns två möjliga huvudscenario, antingen så får vi ett lättnadsrally framåt hösten för att Q2- och Q3-rapporterna inte var så hemska som många förutspått i kombination med att oljepriset inte fortsätter upp i skyn, eller så kommer vi att hamna i en större nedgång med ganska många jobbiga år framöver. Jag hoppas och tror på det förstnämnda. Förmodligen är oljepriset den enskilt viktigaste faktorn.

mvh Charlie

Samuelssons Rapport sa...

Angående Ingves så är jag också imponerad av honom. Det är efter senaste höjningen i alla fall klart att han inte springer Borgs ärenden till skillnad från Bernanke och hans amerikanska motsvarighet. Där är det tydligt att det är konjukturen och de problem dem har på halsen de vill adressera istället för någon inflationsbekämpning. Tror inte på någon höjning i USA framöver heller trots allt snack om motsatsen. Tror inte dem vågar... Men vad vet jag... ;)