04 februari 2007

Christer Gardell i P1

Jag lyssnade igår på Ekots intervju med Christer Gardell. Det var en halvtimmes lång intervju som inte var särskilt underhållande, eller jo förresten, det fanns ett par saker som var lite roande.

Christer Gardell basar som bekant över Cevian Kapital som investerat i Volvo, Skandia, Telia etc. Han beskrivs av sina kritiker som en roffare som ger sig på bolag och stökar runt i dessa för att kortsiktigt få tillbaka sina pengar. I fallet med Skandia pläderade han t.ex. för att Skandia skulle säljas till Old Mutual. Enligt Christer Gardell själv så är Cevian Kapital en långsiktig ägare och de tar bara "faktabaserade beslut".

Jag vänder mig något mot hysterin att uppfattas som långsiktig. De som har investerat i Cevian vill ha en rejäl avkastning på sitt kapital. De är inte intresserad av att finansiera några långsiktiga investeringar om det finns bättre kortsiktiga alternativ. "Långsiktig" är dessutom ett urvattnat begrepp. Det är möjligt att Gardell menar att 6-12 månader är långsiktigt.

Gardell sade vidare under intervjun att man måste vara långsiktig för att kunna tjäna pengar. Intressant uttalande. Hans motivering till att man var tvungen att vara långsiktig för att kunna tjäna pengar var att marknaderna idag är så effektiva att det inte finns möjlighet att göra några arbitragevinster. Jag håller devis med Gardell i detta. Marknaderna idag är ständigt bevakade och ny information sprids ögonblickligen, vilket gör att allt som är känt om ett företag finns inräknat i kursen. Om man vidare tror att all tillgänglig ekonomisk data och ekonomiska prognoser ger kursen så stämmer detta resonemang ganska bra, men det finns naturligtvis mycket annat som spelar in på kursen.

För det första finns det all annan information som inte är ekonomisk data, t ex kommer deras teknik att fungera i praktiken, kommer de att kunna sälja den kommande produkten till ett pris som kan täcka utvecklingskostnaderna, har de ett fullgott patentskydd eller kommer de att bli kopierade, etc.

För det andra så finns det idag en massa ekonomiska instrument som gör att kurserna överreagerar. Jag tänker på optioner, stoploss etc. Denna typ av instrument gör att svängningarna på marknaden förstärks. Det tror i alla fall jag.

För det tredje så är medias makt stor. Media skapar vibbar kring företag som i sin tur gör att vissa företag omges av en positiv sfär, vilket i sin tur gör att kurserna går upp. Ett bra exempel är Jonas Birgersson som med hjälp av media och intressanta uttalanden lyckades skapa en otrolig uppgång i Framfab för mindre än tio år sedan.

Gardell sade dessutom emot sig själv senare i intervjun. En kvart efter att han sade att marknaden var för effektiv för att göra kortsiktiga vinster berättade han att de företag som de investerade i, i snitt, gick upp 23% på 20 dagar. Jag tror inte att värdet på ett företag ökar med 23% bara för att Gardell köper aktier i det, men det säger att det går att tjäna kortsiktiga pengar. Det är ganska dråpligt, en långsiktig investerare som mäter värdeökningar på 20 dagar.

Jag tycker egentligen ingenting speciellt om Christer Gardell. Jag tycker att det är kul att han har lyckats och det är nog många gånger bra med någon som stökar till lite och tar plats. För min del får han dessutom gärna gärna leta efter mikrofoner på sitt kontor och skapa dimridåer genom att skicka ut lakejer till ointressanta bolagsstämmor. Jag tycker att det är kul att han berättar om det.

Inga kommentarer: