Efter att jag skrivit mitt förra inlägg om min ökning i Calliditas så började jag tänka lite och kom fram till att det var kanske inte helt klokt att ligga för tungt i ett bolag som Calliditas. Det ser väldigt intressant ut tycker jag, men kanske så avspeglas möjligheterna och potentialen ganska väl i kursen. Det är svårt att säga, men hur som helst så började jag fundera. En annan sak som slog mig var att det kanske skulle kunna komma ett tillfälle att köpa tillbaka aktier lite billigare i mellandagarna om det blir låg likviditet. Det hela landade i att jag la in en säljorder på de aktier som jag nyligen köpt och den gick igenom. Det blev en liten vinst, men känslan när jag sålt var faktiskt att jag klantat mig och att detta var någonting som jag skulle få ångra. Det återstår att se så klart. Jag ska läsa på lite ytterligare och försöka få lite mer förståelse för vad de som säljer eller blankar tänker. Det är inte uteslutet att jag ökar igen. Vi får se.
23 december 2023
21 december 2023
Scandic Hotels, Calliditas: Minskning och ökning
För någon dag sedan så fortsatt jag att minska i Scandic Hotels. Riktkursen som jag jobbat efter är 45 SEK. Det är möjligt att kursen kan fortsätta upp ännu mer, men jag är nöjd. Efter den senaste minskningen så är innehavet nere på en nivå så att innehavet är ungefär i storlek med de flesta andra innehaven. Med andra ord, Scandic Hotels är inte längre ett av mina storinnehav.
Idag ökade jag i Calliditas efter att det kommit ut att man fått ett FDA-godkännande. Vad jag förstår var detta t o m bättre än vad man hoppats på och med detta godkännande så ser det lovande ut och möjligheterna till försäljningsframgångar i USA (och även andra länder som tar intryck av USA) ljusa ut. Det finns alltid en massa ytterligare nålsögon som man ska komma igenom, men jag ser detta som ett viktigt steg. Efter ökningen och dagens rejäla uppgång på nästan 20% så är innehavet ett av mina större. Jag kan verkligen inte mycket om läkemedelsindustrin så på många sätt så skulle det vara klokt för mig att hålla mig borta, men när jag vägde olika alternativ mot varandra så kom jag fram till att detta kan vara ett intressant alternativ. Att Bengt Juhlander finns i ägarlistan via Linc tycker jag känns bra. Vi får se hur länge jag vågar hålla aktierna. Spännande.
18 december 2023
Buy-and-hold-portfölj
Kvalitetsaktiepodden lanserar varje år en buy and hold-portfölj. Tanken är att man ska kunna köpa dessa bolag och inte behöva göra annat än att hålla dessa under 18 år. Det är en intressant övning och jag har tagit fram en portfölj. Den är fokuserad på bolag som jag tycker gagnas av starka trender och jag väljer gärna småbolag. Jag tror att det kan vara intressant eftersom det är där man som småägare kan ha en edge. Större aktörer kan inte gå in i dessa. Konsekvensen av att det är mycket småbolag är att det förmodligen kommer att vara konkurser, avnoteringar, uppköp mm, men det kan jag ta. Nu kör vi!
Byggmax (35,22 SEK)
Byggmax är mitt största innehav i portföljen idag och jag tror att det är fullt rimligt att man kan leverera en vinst per aktie runt 7 SEK vid normala förutsättningar. De senaste åren har det inte varit normala förutsättningar. Först var det exceptionellt goda förutsättningar under pandemiåren (reseförbud och låg ränta) och sen blev det sämre förutsättningar (mättat behov efter pandemiåren och kraftigt stigande ränta). Om man ska titta 18 år framåt i tiden så tror jag att det är ganska rimligt att tro att Byggmax kommer att köpas ut från börsen. Man har en stark ställning i Sverige och Norge. Det finns inga större ägare av kött och blod. Det finns alltså en del som talar för ett utköp som jag ser det, sannolikt inte i det närmaste, men inom en 18-årsperiod så tror jag att det är ett rimligt antagande. Även om det inte blir ett utköp så tror jag att Byggmax kommer att leverera de kommande 18 åren.
Bravida (77,75 SEK)
KAP har med Bravida i sin buy-and-hold-portfölj tror jag. Om de inte har med bolaget där så har de i alla fall pratat gott om bolaget. Det finns mycket att gilla med Bravida. De för en lite småanonym tillvaro, har hyggligt sunda finanser och verkar inom ett område som sannolikt har framtiden för sig. Inget bolag som jag känner närmre, men de får vara med.
Cheffelo (14,15 SEK)
Olle Qvarnström har fått mig och många andra att börja titta på f d Linas Matkasse, eller LMK Group. Jag tror att Olle med kompanjon är precis vad som behövdes för Cheffelo. Det är möjligt att de inte är de enda som ser möjligheter och som verkar för en något annorlunda inriktning, men jag tror att de är viktiga. Jag tror att samarbetet med Viktväktarna är väldigt lovande. Om jag läser rapporten rätt så är resultatet så här långt ganska bra, och jag tror bara att vi sett början. Till skillnad från en del andra så tror jag inte att matkassar i första hand handlar om att lösa vardagspussel för stressiga småbarnsföräldrar. Det funkar säkert till viss del, men det har man provat nu under ett antal år och det flyger inte hela vägen. En anledning tror jag är att stressade människor inte planerar utan handlar i nuet, och det passar inte helt med matkassar. Jag tror istället att vägen till succé är att ha matkassar som hjälper individer att nå olika typer av mål. Det kan vara gå upp i vikt, men det skulle även kunna vara äta mer nyttigt, äta kost mer anpassad för styrketräning, äta mer klimatsmart osv. De flesta vet att när man går in i en jätteaffär så köper man varor som man inte behöver och ganska mycket hamnar i soptunnan i slutändan. Det finns så klart de som inte faller i fällorna, men hela "upplevelsen" av att gå i en mataffären är redigerad på detaljnivå. De kommande 18 åren så tror jag att det kommer att bli ändring och jag tror att Cheffelo är rätt placerade.
Elopak (28,00 NOK)
KAP hade med Tomra i sin buy-and-hold. Istället för att frakta fossilflaskor fram och tillbaka till affären och hem till varje konsument så tror jag mer på förnyelsebara material. Det finns många initiativ både från plastindustrin och pappersindustrin. Var det hela kommer att landa är väl inte säkert på något sätt, men jag sätter gärna en peng på att vi kommer att använda mindre plast i framtiden. Elopak har lång historik och en solid huvudägare. Kanske inte en aktie som kommer att gå som en raket, men det kan nog gå hyggligt kommande 18 år.
Husqvarna (84,74 SEK)
Gräsklipparrobotar, bevattningssystem mm kombinerat med Fredrik Lundberg tror jag borgar för välvårdad grönska. Ligger i portföljen idag. Fortfarande pressat av låg efterfrågan pga pressade konsumenter, men sett på 18 år så ska det nog ordna upp sig.
Inwido (132,50 SEK)
Fönster är ofta förbisedda när det pratas klimat och energieffektivisering. Jag tror att Inwido kommer att ha en bra resa framöver. Låga nyckeltal för närvarande orsakat av tuff byggkonjunktur och VD-byte.
JM (175,90 SEK)
JM har det tufft för närvarande, men har byggt bostäder under lång tid och sitter på en del intressant mark som man kan bygga på. Intresset för energisnåla bostäder kommer sannolikt att öka framöver i takt med att vi skall vara mer och mer klimatvänliga. Att skicka ut pengar till alla som förbrukat mycket el tror jag inte vi kommer att se igen. Det är möjligt att det finns bätre val än JM i denna nisch, men mitt val föll till slut på JM. Privat äger jag Huscompagniet av ungefär samma anledning.
New Wave (96, 91 SEK)
Torsten Jansson har byggt ett imponerande företag och New Wave tycker jag inte liknar något annat bolag. Presentdelen och företagsdelen är intressanta, men det egna varumärket Craft är riktigt intressant. Om man kan göra en liknande resa med Tenson så tror jag att det finns mer att hämta. Låga nyckeltal för närvarande och jag tror att vi inte sett slutet på denna resa.
Pandox (144,30 SEK)
Jag tror att det kan vara en idé att ha med ett fastighetsbolag i portföljen. Min favorit i sektorn är Pandox. Bolaget har hotellfastigheter och man hyr ut en hel del till Scandic Hotels. Det som jag tycker är intressant med Pandox är att man driver en del hotell själv. Tidigare har man förlorat pengar på denna verksamhet, men det har blivit bättre. Att man har alternativ är bra. Det innebär som jag ser det att man inte behöver gå med på vilka villkor som helst. Idag, efter den senaste uppgången för Scandic Hotels, så tycker jag att Pandox är något mer intressant, men om man inte måste välja så kan man äga båda. Det gör jag i min portfölj.
SCA (153,30 SEK, B)
Skog, sågverk och lite annat. Om man ska ha en portfölj som ska ticka under 18 år så tycker jag att det känns bra att äga mark, en ändlig resurs. Sannolikt kommer det att finnas skog på marken även om 18 år och under de kommande åren så kommer det att vara hygglig avkastning. Lågriskbettet i portföljen som jag ser det.
För enkelhetens skulle lägger jag 10% per bolag. Idag finns Byggmax, Husqvarna, New Wave, Pandox och SCA B i min portfölj, men alla är mer eller mindre intressanta.
------
I en första version av inlägget så hade jag med XXL istället för Pandox. Då skrev jag följande om XXL:
XXL (1,07 NOK)
Jag hade egentligen inte tänkt ha med XXL, men jag tror att det kan vara värt en chansning. Bolaget har varit pressat under lång tid och man är nere för räkning. De initiativ som lanserats tror jag på och jag tror att man kommer att komma på grön kvist. Om det blir så kommer kursen att hoppa upp, tror jag. Förmodligen ett ganska dåligt val sett på 18 års sikt, men fantasin tröt.
15 december 2023
Husqvarna, Arla Plast: Påfyllning och nytt innehav
Idag så fyllde jag på med ytterligare Husqvarna-aktier. Bolaget har inte övertygat de senaste åren och det finns en del att bevisa på olika sätt, men om man zoomar ut så tror jag att man är ganska välpositionerade för framtiden med gräsklipparrobotar, bevattningsanläggningar mm. Förutom det så tror jag att marknaden i stort gått ganska trögt och att marknaden kommer att studsa upp. Det är möjligt att det tar tid, men jag tror att det kommer att komma tider då det köps gräsklipparrobotar igen (och andra Husqvarna-produkter). Det som lite oroar är att Bosch gått in och tagit drygt 10%. Det kan eventuellt göra att man får mer begränsat handlingsutrymme. Det skulle eventuellt kunna vara en fördel också, men jag ser det mest som en nackdel med tanke på att Bosch inte bara har aktieägarens bästa för ögonen utan även Boschs intressen, i egenskap av samarbetspartner, för ögonen. Aktierna kommer sannolikt att ligga länge i portföljen, sannolikt mer än ett år.
Jag köpte även lite Arla Plast. Det var via Börspodden som jag hörde talas om Arla Plast och jag tycker att det ser rätt intressant ut. Det verkar vara ett välskött bolag. Jag har bara köpte en mindre post. Den närmsta tiden så ska jag läsa på lite och beroende på vad jag kommer fram till så kan det bli att jag gör mig av med aktierna eller kanske att jag köper på mig mer.
Vad gäller Scandic så var jag nära på att minska ytterligare idag, men det blev inte så. Det är sannolikt att jag minskar ytterligare inom kort.
12 december 2023
XXL: Altor gör storaffär och kursen studsar upp
I dagens tidning så läste jag att Altor gör en storaffär. Att Altor får in pengar kanske inte direkt har någon effekt på XXL, men det kanske kan ha en viss inverkan. Att Altor ökade sitt ägande i XXL i samband med senaste emissionen kan, enligt mitt sätt att se, inte tolkas på något annat sätt än att de är intresserade och att de ser ett värde. Det ska bli intressant att se hur det hela kommer att utveckla sig. Sannolikt, tror jag, skulle Frasers vara intresserade av att köpa bolaget om prislappen är passande (för dem), men jag tror att Altor har en lite annan uppfattning om vad rätt pris är. Det är mycket möjligt att det inte pågår någon förhandling eller diskussion dem emellan, men jag misstänker att det har varit någon form av kontakt.
Om det nu är så att det pågår en diskussion, t ex en ganska långtgående diskussion om samgående, då är det inte möjligt för ledningsgrupp och styrelse att köpa aktier. Det skulle kunna vara en förklaring till att varken VD eller styrelseordförande har köpt aktier. Jag tror egentligen inte att det är så att de är hindrade från att köpa, men det skulle kunna vara en anledning.
Att kursen har studsat upp de senaste dagarna har varit halvjobbigt att se faktiskt. Jag sålde en stor del av mitt innehav nyligen och jag hade tjänat ganska mycket mer på att vänta bara ett par dagar till, men så kan det vara. Jag sitter fortfarande på en hel del aktier så man får se glaset som halvfullt istället för halvtomt.
09 december 2023
XXL: Ytterligare minskning
06 december 2023
XXL, Scandic Hotels: Minskningar både här och där
Idag så sålde jag av en del av mina XXL-aktier. Det handlar framför allt om att jag vill realisera en förlust så att jag kan kvitta mot vinster som jag har realiserat tidigare i år. Det blir en svidande förlust och den största förlusten som jag någonsin realiserat, men så kan det vara. Jag har lärt mig en del på mina misstag i XXL och det är bara att gå vidare. Sannolikt kommer jag att sälja ytterligare aktier i bolaget under de kommande dagarna så att jag ökar på den realiserade förlusten. Det är inte uteslutet att jag köper tillbaka en del av aktierna, men jag tror inte att jag kommer att köpa tillbaka fullt så många som jag har sålt. Det finns en risk som jag ser det att Q4:an blir ganska dålig (eftersom 2023 redan är ett förlorat år) och jag tror även att man inte kan blåsa faran över vad gäller ytterligare kapitaltillskott. Alla dessa risker tycker jag är avspeglade i kursen så jag tycker på många sätt att det kan vara intressant. Vi får se.
När det kommer till Scandic Hotels så har innehavet nått min målkurs, 45 SEK. Jag tror nog att det finns skäl att tro att kursen kan ticka upp en bit till, men jag tycker också att det finns en del frågetecken kring bl a blankningen. Överlag är jag positiv till bolaget fortfarande, men jag tycker egentligen inte att så mycket har ändrats sedan bolaget handlas runt 35 SEK. Även om jag har minskat så är bolaget fortfarande ett av mina största innehav. Om det blir så att kursen tickar upp hela vägen upp till 50 SEK inom kort så kommer jag nog att minska ytterligare.
05 december 2023
Tesla: Varför skriver inte Tesla bara på?
Jag tycker att det är ganska intressant med bråket mellan Tesla och facket. Min gissning är att det kommer att få olika former av effekter och jag är inte alls säker på att det blir så som många tror. Nedan har jag listat några punkter som jag tycker är intressanta i sammanhanget:
- Tesla (tror sig) gynnas av skriverierna
Man brukar säga att all PR är bra PR, och det stämmer kanske inte helt och hållet, men ganska bra. I fallet med Tesla och facket så tror jag att många som inte är insatta i den svenska modellen tycker att det hela är väldigt märkligt. Vad som skrivs i Sverige om Tesla är inte så värst viktigt för Tesla, men vad som skrivs i andra delar av världen är desto viktigare, framförallt vad som skrivs i USA. Den typiska amerikanen tror jag tycker att det är bra att Tesla står upp mot facket. Det är sannolikt svårt för många att få ihop hur kollektivavtal är frivilligt samtidigt som det är OK att vidta stridsåtgärder som gör det omöjligt att sälja bilar, eller i alla fall bilar som har registreringsskyltar (vilket i praktiken gör det omöjligt). Naturligtvis behöver inte vi i Sverige bry oss om vad USA och andra länder som har andra system tycker om oss. Vi sköter oss själva och de får sköta sitt. Problemet är att det hela blir marknadsföring där Tesla får spaltmeter av uppmärksamhet och de allra flesta potentiella kunder till Tesla kommer att tycka att Tesla har rätt för de lever i länder där man har andra modeller än den svenska modellen. Dessutom så kommer de flesta potentiella kunder att läsa artiklar och annan media som produceras av människor som har lättare att förstå Teslas argument än fackets. Om det hela eskalerar ytterligare och om det skrivs ännu mer om Tesla och facket så tror jag att det finns de som tycker att det är någonting som gynnar Tesla. Det kan alltså vara så att facket hjälper Tesla att få väldigt mycket mediautrymme, och det är inte alls säkert att de flesta som hör om bråket tycker att Tesla beter sig illa. Är det verkligen så att det finns något större intresse utanför Sverige? Kanske, kanske inte. Det återstår att se, men jag är inte alls säker på att Tesla ser uppmärksamheten som negativ. Om Tesla tvingas att lämna Sverige så tror jag att det kommer att uppmärksammas och om Tesla bidrar till att ändra den svenska strejkrätten så tror jag att det kommer att uppmärksammas.
Ovanstående är så klart bara spekulationer från min sida, men jag tror att facket kanske till viss del har missbedömt både sin motståndare och dynamiken i dispyten. Det kan vara att jag har fel och det kan vara så att Tesla snabbt kommer att vända på klacken och skamset komma till förhandlingsbordet för att skriva på. Jag tror inte att det kommer att bli så utan jag tror att Tesla kommer att hålla sin linje och jag tror att man kommer att driva detta i alla möjliga domstolsinstanser. Naturligtvis har jag ingen aning egentligen utan det är bara vilda spekulationer.
- Produkter som åsiktsbärare
De flesta företag vill sannolikt inte ta politisk ställning eller på olika sätt utmana samhället. Tesla verkar inte vara rädda för det. Det är möjligt att det handlar om Elon Musk enbart, vilket många verkar tro, men jag tror att det finns mer tanke bakom än så. Min gissning är att man vill ta ställning och att man ser det som en del av sin identitet. Man vet att många inte gillar vad man gör, men man gör det i alla fall för de som gillar det kommer att gilla bolaget ännu mer. Jag tycker att det är en ganska intressant utveckling och jag tror kanske att fler kommer att följa efter. Det kanske inte stämmer att det är ett nytt fenomen, och det finns säkert exempel på företag som på olika sätt tagit ställning, men då har det ofta varit ganska okontroversiellt. Tesla är inte främmande för att utmana och jag tycker att det är intressant och det kanske kommer att vara fler företag som följer efter.
- Nationella bråk i en global värld
Jag har ingen stark åsikt om Tesla och facket. Det är en intressant utveckling som jag ser det och jag tror inte att det kommer att sluta med att Tesla rättar sig i ledet. Det kan vara fel så klart. Om det nu skulle bli så att Tesla inte räddar sig i ledet, dvs inte tecknar kollektivavtal, och svenska domstolar kommer fram till att det är i linje med svensk lag att hindra ett bilföretag utan kollektivavtal att få registreringsskyltar, dvs göra det omöjligt att sälja bilar i Sverige, då kommer Tesla att lämna Sverige som effekt. Skulle det vara en vinst för arbetarrörelsen i ett större perspektiv? Idag produceras väldigt många bilar i länder som inte alls har samma villkor som vi har i Sverige. Jag hoppas och tror att de har OK villkor, men jag tror att det är egentligen där som arbetsvillkoren skulle kunna förbättras. Frågan är då, är det rimligt att stänga ute ett bolag som Tesla från Sverige (om de inte vill teckna kollektivavtal) men samtidigt importera bilar från länder som har väldigt tveksam arbetslagstiftning? Det är så klart två alternativ som inte behöver ställas mot varandra, men jag tror att det kan vara en poäng att göra det för att få ett grepp om huruvida man lägger sin energi på rätt sak.
02 december 2023
XXL, Scandic Hotels, Byggmax: Tankar om storinnehaven
Q3-rapportperioden är slut och det kan vara på sin plats att summera denna. Vad som händer i världen är dock inte bara kopplat till rapporter och det har hänt en hel del saker som inte har med rapporterna att göra, men som är väl så viktiga. Även dessa händelser tänkte jag ta med. I detta inlägg så tänkte jag ta upp storinnehaven.
XXL
XXL rapporterade ungefär så dåligt som man skulle kunna förvänta sig. Rethink & Reset-arbetet fortgår och det verkar som att man jobbar enligt plan. Det som oroar mig med XXL är inte vad som hänt utan faktiskt vad som inte hänt. Fredrik Sobin, VD, och Håkan Lundstedt, styrelseordförande, tillträdde sina roller för ett tag sedan nu, men har inte köpt aktier. Det är i min bok oroade. Bolaget står inför en utmanande resa och det är väldigt många som är tveksamma om man kommer att lyckas få bolaget på fötter. Det är väldigt, väldigt viktigt som jag ser det att kaptenen är med på båten. Det kan vara så att det finns olika anledningar till att det inte är möjligt för dem. Om det är så att det pågår förhandlingar om ett utköp från börsen så att de sitter på insiderinformation och därmed inte kan handla aktier så kommer naturligtvis saken i annan dager. Jag tror inte att så är fallet utan jag tror att Sobin och Lundstedt helt enkelt vill avvakta. Det är oroande och det skapar tvivel hos mig.
Den andra stora händelsen de senaste månaderna i XXL-universum är att Fraser Group har köpt aktier. Man har köpt på sig i åtminstone två etapper och kontrollerar nu drygt 10% av rösterna i bolaget. Eftersom man har fortsatt att köpa efter att man nått 10% så verkar det inte bara handla om att man vill skapa en kontrollpost (om man sitter på mer än 10%, en s k corner, så kan man stoppa ett utköp som kräver mer än 90% för att kunna tvångsinlösa resterande, i alla falla är det så i Sverige). Fraser Group vet vad sporthandel handlar om för man driver en stor kedja i UK. Storägaren i Fraser Group är känd som kontroversiell (enligt vad jag har kunnat läsa mig till) och han ägde bl a Newcastle innan klubben såldes vidare för stora belopp till en aktör med saudisk koppling.
Allt annat lika så tycker jag att det är positivt att en aktör som Fraser ger sig in i matchen. Det är inte bra för småägare med bara en storägare i ägarlistan. Det finns så klart undantag, men i fallet med XXL så ser jag gärna att det finns flera storägare med muskler.
Jag sitter på en hel del aktier i XXL och en del av dem ligger i depå. Eftersom jag har en rätt rejäl förlust så kommer jag att realisera denna så att jag kan kvitta denna mot en vinst som jag redan gjort under året. Även om jag säljer en del av aktierna så kommer jag att ligga kvar med ganska många, men mitt ägande kommer att vara väsentligt mindre. Jag har inte helt och fullt bestämt mig när det blir, men innan året är slut så kommer jag att agera (sannolikt).
Scandic Hotels
Om XXL verkligen inte spelat ut som jag hoppades när jag köpte så har faktiskt Scandic Hotels blivit precis som jag hoppades. Q3-rapporten var i mina ögon riktigt bra och man flaggar för att det kommer att vara fortsatt bra. Det som har hänt efter rapporten är att man aviserat att man vill betala tillbaka en del av konvertibellånet. Det bör, som jag ser det, allt annat lika leda till att blankningen minskar, vilket i sin tur skulle kunna göra att kursen tickar uppåt. Det är möjligt att det inte är fullt så enkelt och det är möjligt att många blankar för att de genuint inte tror på bolaget och inte för att hedga konvertibellånsexponeringen. Det återstår att se. Min riktkurs på 45 SEK håller jag fast vid och det kan bli så att jag lämnar om det blir ett race uppåt. Det kan också bli så att jag skalar av successivt. Det är nu ganska när 45 SEK så jag måste ganska snabbt komma fram till vad jag ska göra.
Värt att nämna i sammanhanget är att blankningen, enligt data som publicerades 1 december, faktiskt har ökat. Det är lite märkligt tycker jag, men det kan finnas olika skäl till det. Jag lägger inte allt för stor vikt vid det och jag tror att det kan komma ett läge där många blankare faktiskt väljer att kliva av. Det är inte säkert på något sätt, men jag tycker att bolaget utvecklas väldigt positivt. November-RevPAR-siffran presenterades som något negativt eftersom den minskar något jämfört med oktober-siffran. Jag tycker att det är en lite väl negativ tolkning av siffran. Man är fortsatt på höga nivåer och man är betydligt högre än november 2022, vilket borgar för att Q4-rapporten kan komma in bättre än motsvarande period 2022.
Överlag är jag positiv till Scandic och jag tycker att man gör mycket rätt. Till viss del tycker jag att bolaget är missuppfattat på börsen. Enligt mitt sätt att se så finns det många initiativ som är lovande. Min bild är att man kom ut som ett starkare bolag efter stålbadet som man gick igenom under pandemin. Scandic Go ligger som jag ser det helt rätt i tiden. Det är en avskalad tjänst som jag tror ligger helt rätt i tiden. Det finns absolut tillfällen och personer där hotellet i sig är värt resan och där man utnyttjar det mesta av vad hotellet har att erbjuda, men det finns även situationer där man egentligen bara behöver en säng att sova i utan en massa kringtjänster.
Det jag tycker är intressant med Scandic är att det skulle kunna komma en short squeeze, dvs att blankarna blir tvingade att köpa tillbaka aktier. Det känns dock sannolikt att blankarna sitter med en hel del information och att de sannolikt har ett bra case. Jag tycker också att det är svårt att överblicka vad konvertibellånet kan få för konsekvenser på kursen. Det verkar rimligt att Scandic skulle kunna betala tillbaka hela eller delar av lånet om man vill och att det då minskar eller helt tar bort risken för utspädningen. Det jag lite grann befarar är att det inte är fullt så enkelt och att det är en anledning till att blankningen är så stor som den är. Det kommer att bli intressant att se. Det positiva är att det finns en del som pekar på att Q4-rapporten kommer att bli ganska bra.
Byggmax
Kursen för Byggmax har harvat runt 29-30 SEK ett tag och jag har faktiskt svårt att se att kursen kommer att dippa så mycket från nuvarande nivåer. Enligt mitt sätt att se på saken så skjuts idag nästan all renovering som inte är nödvändig på framtiden. Annorlunda, jag har svårt att se att det kommer att bli en större nedgång vad gäller poolbyggande eller liknande av den enkla anledningen att vi redan är på låga nivåer. Det kan så klart alltid gå ner mer, men det stora tappet har redan skett. Det fina med byggmaterial är att renovering och underhåll över tid är mer eller mindre konstant. Ett trädäck håller inte för evigt och detsamma gäller de flesta andra byggnationer. Jag förväntar mig inga rusningar i närtid, men jag tror att vi just nu ser en marknad som mer eller mindre är så tuff som den kan bli. Att bolaget levererar skrala vinster i en väldigt tuff marknad känns rimligt. En del som följer aktien vill gärna extrapolera utvecklingen för vinst och omsättning. Det är inte fel att göra det, men att göra det i ett konjunkturkänsligt bolag som Byggmax blir ibland missvisande, tycker jag.
Överlag så tycker jag att caset för Byggmax är mer eller mindre intakt. Många småhus ägs av äldre personer, bl a för att det är skattemässigt fördelaktigt att bo kvar, och förr eller senare så kommer husen att säljas. När det sker transaktioner på husmarknaden så innebär det att det renoveras, vilket gör att det finns ett uppdämt behov i Sverige på lång sikt. Jag antar att det inte ser helt annorlunda ut i Norge, Finland och Danmark.
En annan aspekt som kanske framför allt gäller Sverige är att den professionella byggmarknaden på olika sätt gynnas och jag tror inte att det kommer att bli mer framöver. Idag väljer en del personer att använda hantverkare istället för att göra själv pga ROT-avdraget. Det i sin tur leder till att byggvaror handlas på annat håll än Byggmax. Eftersom många aktörer för proffs har olika typer av kick back-system för sina kunder så är det möjligt för hantverkare att handla sina varor och sedan skjuta vidare kostnaden på slutkunden och därefter få kick-backen i slutet av året (utan att slutkunden vet om det). När Byggmax startade så var detta en anledning. Marknaden fungerade inte riktigt och det fanns ingen aktör som var för DIY. Jag vet inte hur situationen är idag, men jag gissar att många proffsbutiker har liknande upplägg och jag skulle faktiskt bli förvånad om materialkostnadsrabatten som hantverkaren har sipprar ner hela vägen till slutkunden. Jag kan ha fel, men det är vad jag tror. Det finns säkert väldigt hederliga hantverkare som inte tjänar någonting på materialet, men jag tror inte att det gäller alla.
Kombinationen av ROT-avdrag och olika rabattupplägg mellan hantverkare och proffsbutik gör att DIY-butiker inte direkt är gynnade. Jag har svårt att se att DIY kommer att missgynnas mer i framtiden. Det är inte heller så att jag tror att hantverkare och proffsbutiker kommer att få det sämre, men om jag skulle gissa på någonting så är det att DIY kommer att bli mer gynnade, vilket skulle kunna gynna Byggmax. Eftersom de två olika alternativen, använda hantverkare eller göra själv oftast ställs mot varandra så skulle en försämring för hantverkarna kunna gynna Byggmax indirekt. Man skulle kunna fundera på om ROT-avdraget på alla sätt är optimalt idag och jag är nästan lite förvånad över att det aldrig tas upp att en bransch får skattelättnader på detta sätt. Framför allt tycker jag man kan fundera på om det är rimligt att skatteavdrag ges till byggnationer som knappast ligger i linje med de miljömål som finns. Det är så klart svårt att veta vad framtiden för med sig, men om det blir en förändring så skulle det kunna vara till Byggmax fördel. Det kanske ska tilläggas att det finns inte så mycket som talar för att det kommer att ske någon förändring alls så det hela är väldigt spekulativt. Det är också möjligt att jag är helt fel ute i detta fall och om det är så, kommentera gärna.
Jag har tidigare skrivit att jag tror att Byggmax kan leverera en vinst på 7 SEK per aktie. När det har gått som bäst har vinsten varit uppe runt 11 SEK (om jag kommer ihåg rätt) och nu i år kommer sannolikt vinsten att hamna 1.20-1.40 SEK, enligt min prognos. Tyvärr kommer nog 2024 att bli ett ytterligare tufft år och det kommer nästintill helt säkert inte levereras en vinst upp mot 7 SEK. Marknaden är chockad av att räntan har skjutit i höjden otroligt snabbt och det kommer sannolikt att ta ett tag innan vi kommer tillbaka till någonting som kan kallas en normal marknad, dvs en marknad när det renoveras eller underhålls enligt vad som skulle kunna kallas en rimlig nivå sett till de hus som finns i de länder som Byggmax är närvarande. Min utgångspunkt är att renovering och underhåll idag skjuts upp på framtiden. Staket som murknar, spaljéer som har gjort sitt, garagetak som läcker mm lappas och lagas provisoriskt för att husägarna kämpar med ökade räntekostnader. Det fungerar ett tag, men inte för evigt. När man lyssnar på många aktiepoddar och liknande så pratar man om att renoveringstrenden är borta och dylikt. Det tycker jag är ett resonemang som haltar. Det finns så klart mycket renovering som inte är nödvändig, men en ganska stor del handlar om underhåll och ingenting annat.
Det ska bli intressant att följa aktien. Sannolikt kommer jag att ligga kvar med mina aktier ett par år till, åtminstone.
06 november 2023
New wave: En liten post innan rapporten
Idag så slog jag till och köpte några New Wave. Jag har funderat länge och tycker att bolaget framstår som väldigt välskött. Craft tror jag kan fortsätta att vinna framgångar och även om det är känt och därmed inprisat i dagens kurs så tror jag generellt att varumärken ofta värderas för lågt i börssammanhang. Resan som man kommer att göra med Tenson kommer sannolikt att kunna bli bra och jag tror att man kan använda mycket av vad man lärt sig under resan med Craft när man bygger upp Tenson.
Jag kommer att titta närmre på rapporterna den närmsta tiden och den post som jag nu har köpt är ganska liten. En anledning till att jag tvekar lite är att jag redan idag har ganska stor exponering mot detaljhandeln via bl a XXL. Det är inte omöjligt att jag minskar i XXL för att öka i New Wave. Det är inte säkert att jag gör så och jag tycker att det på många sätt är mer intressant med XXL eftersom förväntningarna i den aktien är totalt nedtryckta. Vi får se.
Andra aktier som jag funderar på är Lindab och Inwido. Tyvärr kan det vara så att nedgången inom bygg inte fullt ut har synts i deras rapporter och det gör mig lite fundersam. Å andra sidan så kan man argumentera att det inte känns uteslutet att det skall komma olika typer av åtgårder som direkt eller indirekt skulle kunna gynna Lindab och Inwido. Idag verkar de flesta vara inne på att sätta solceller på fastigheter för att vara klimatsmarta, men frågan är om det inte är minst lika klimatsmart, i alla falla i en del fall, att titta på hur man faktiskt använder energin. Jag är ingen expert och jag kan vara fel ute.
29 oktober 2023
Byggmax, XXL: Kunder köper inte dyra varor, men däremot billigare
Det är möjligt att jag hör det jag vill höra, men det verkar som att både Byggmax och XXL ser i sina siffror att varor med lägre prispunkt, dvs varor som inte kostar så mycket, säljer hyggligt medan varor med högre prispunkt säljer sämre. I fallet med Byggmax kanske detta inte fullt ut stämmer för där pratar man om "stora projekt", vilket inte nödvändigtvis måste innebära varor med högre prispunkt, men huvuddraget att kunder inte väljer att lägga stora summor på varken sportartiklar eller byggmaterial verkar stämma. Jag tycker att detta är ganska intressant och ganska lovande. Vad gäller XXL så finns det möjlighet att ställa om. Sannolikt kommer man att rea ut en hel del löpband, elcyklar mm som legat alldeles för länge på lagret och jag antar att man inte kommer att fylla på lagret med denna typ av varor förrän man ser att det finns en tydlig efterfrågan. Att kunder "bara" köper billigare varor påverkar naturligtvis lönsamheten, men att det går att ställa om verksamheten hyggligt enkelt tycker jag är lovande. Det är inte alla verksamheter som går att ställa om på samma sätt.
När det kommer till Byggmax så gillar jag den nya VD:n. Han verkar vara insatt och han presenterar bra. Jag gillar skarpt att han verkar ha kostnadskontroll som en ledstjärna. Att han inte är en "go getter" som John Skogman gav uttryck för i Börspodden tycker jag faktiskt inte bara är negativ. Jag gillar VD:ar som levererar faktiska resultat och bryr sig mindre om spelet runt omkring.
På tal om VD:ar så tycker jag att Freddy Sobin ger ett otroligt bra intryck. Han driver helt klart rätt saker och det verkar hända saker. Att marknaden i princip är stendöd kan inte han rå för och det kommer att ljusna förr eller senare. Man säger ibland att god lönsamhet är ett symptom av att verksamheten drivs på ett bra sätt. Det ligger mycket i det tror jag och jag tror att när det väl vänder så kommer XXL att ta igen förlorad mark. Även om jag ligger helt nersmetad med aktier så är jag sugen på att köpa mer. Det kan naturligtvis vara så att jag vill köpa mer, dvs att jag är positiv till aktien, just för att jag redan äger aktier. Det återstår att se så klart. Det är sannolikt lite av både och.
XXL:s kundklubb siktar på 4 miljoner medlemmar innan året är slut. Det tror jag att man kommer att nå. Idag när man handlar på XXL så är det svårt att undgå att bli medlem. Fullt av medlemserbjudanden och diverse skäl att bli medlem. Om man räknar på börsvärde per medlem så ligger det runt 300 NOK per medlem (om jag räknat rätt), vilket jag inte tycker är utmanande.
När det kommer till XXL så är det ganska intressant att läsa nyheterna kring rapporten. Det står att XXL missar förväntningarna. Utan att gå in på detaljer så var dessa förväntningar en i mitt tycke ganska OK vinst. Samtidigt som dessa missade förväntningar kablas ut så ser man nya riktkurser på 0.25 NOK. Jag har inte läst SEBs analys, men jag förstår att den bygger på att de anser att det kommer att behövas ytterligare en nyemission på 500 MNOK under 2024. Det är på inget sätt uteslutet, men i min värld så går de olika nyheterna inte riktigt ihop, vilket de naturligtvis inte måste göra eftersom det är olika personers åsikter. Den gemensamma nämnaren är att XXL får negativa rubriker. Det gör mig köpsugen.
Scandic Hotels-rapporten får bli en annan gång.
26 oktober 2023
Byggmax: Q3-rapporten
Byggmax levererade i mitt tycke en något bättre rapport än vad jag hade förväntat mig. Man har det kämpigt på grund av att byggmarknaden i princip helt har gått i stå. Det har så klart mycket med räntor att göra. Att öka på bolånet för att bygga till huset, bygga pool, etc är inte möjligt på samma sätt idag för många människor. Även för de som det faktiskt är möjligt för så är det många som avvaktar. Sannolikt beror också den dåliga försäljningen på att det byggdes oerhört mycket under pandemin 2020 och 2021. Ytterligare en anledning, som kanske inte är en så stor anledning egentligen, är att många sätter upp solceller. Jag tror att det senaste året så har många av de som gärna investerar i sitt hus satsat på solceller. Det är drivet av grön teknik-bidrag och förra årets höga elpriser. Sannolikt kommer det att fortsätta att vara intressant för många, men om vi inte får samma prischock under kommande vinter så kommer sannolikt kalkylen att bli något mindre lockande. Det återstår att se så klart.
Om man tittar på Byggmax siffror för Q3 så gör man en i mina ögon helt OK rapport givet förutsättningar. Man har god kostnadskontroll och man kan göra ett OK resultat trots en utmanande marknad. Vinsten per aktie landade på 2.36 SEK för Q3 och Q1-Q3 ligger på 2.09 SEK. Q1 och Q4 är svaga resultat för Byggmax så Q4 kommer med största sannolikhet att bli ett minuskvartal (i vanlig ordning). Jag tror inte att det kommer att bli en total flopp utan jag tror att man kommer att tugga på ungefär som vanligt. Möjligtvis är man något bättre rustad än tidigare år, eventuellt. Min gissning är att man landar året på 1.20 SEK per aktie.
Nedan finns två utdrag från rapporten:
Det är lätt att tycka att Byggmax är ett dåligt köp på nuvarande nivåer, men det är det inte i min bok. Man kunde visa vinster på över 10 SEK per aktie (om jag kommer ihåg rätt) under pandemin och det ger en ganska bra indikation på vad man kan få fram när alla stjärnor står rätt. För närvarande är det extremt tufft och det kommer sannolikt att vara tufft ett tag till, men om folk helt slutar att renovera och underhålla sina hus då har vi en framtid framför oss som är lång mycket värre än vad många egentligen tror. Halvruttna staket som blåser omkull i kommande höststormar kommer sannolikt att bytas ut, det kommer att byggas lekstugor kommande år, familjens sommarstuga som inte rymmer alla medlemmar kommer att kompletteras med en friggebod osv. Det är lätt att tänka att alla inköp som görs på Byggmax är kopplade till onödiga projekt, men det tycker jag ger en lite felaktig bild. Hus kräver löpande underhåll och byggmaterialförsäljningen kommer med andra ord inte att gå ner till noll. En del underhåll har sannolikt att skjutits upp på framtiden. En ytterligare faktor som man inte ska glömma är att det är många äldre i Sverige som bor i småhus. Förr eller senare så kommer de att flytta och då kommer det att ske renoveringar (https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/boende-i-sverige/).
Jag tror att många som tittar på Byggmax extrapolerar utvecklingen och om man gör det så ser det väldigt illa ut. Det är lite av ett misstag som jag ser det. Det är en konjunkturberoende verksamhet och förr eller senare så kommer det att vända. Det blir gissningsvis något bättre under nästa år, kanske 2.5 - 3 SEK per aktie, men det kan naturligtvis bli ytterligare ett väldigt svagt år när många konsumenter skjuter upp renoveringar och underhåll. Jag tror det inte, men det är svårt att säga. Min gissning är att räntan inte kommer att gå upp så mycket mer och jag håller det inte för otroligt att vi kommer att få se mindre sänkningar redan nästa år.
När det kommer till målen för 2025 så har man 10 miljarder i omsättning som ett av målen. Det känns inte speciellt troligt. Om det visar sig att det blir fortsatt tufft så kanske det kommer att vara en del mindre kedjor som kommer att kasta in handduken och då kanske Byggmax är beredda att ta över, eventuellt. Jag är inte helt säker för man vill gärna ha butikerna byggda på samma sätt mm för att få till effektiviteten, men det känns inte uteslutet.
Under ganska lång tid så har jag jobbat efter en riktkurs på 70 SEK. Det är sannolikt alldeles för offensivt och jag har svårt att tro att man kommer att nå denna nivå under nästa år. När jag har räknat så har mitt antagande varit 7 SEK per aktie i vinst och ett PE på 10. Det ska bli intressant att följa aktien framöver och bolaget ligger kvar i byrålådan. Eftersom det är ett av mina största innehav så tror jag nog inte att jag kommer att öka. Det kan nämligen bli ett antal tuffa kvartal framöver. Å andra sidan tror jag inte att jag kommer att sälja heller. Enligt mitt sätt att se så har man en stark position inom ett område som, förvisso kan svänga rejält mellan åren, inte kommer att försvinna. En kurs på 50 SEK under 2024 känns inte omöjligt. Det skulle vara en uppsida på runt 80%.
Idag rapporterade Scandic Hotels. Den var bättre än vad jag hade trott och då hade jag ändå rätt höga förväntningar. Det ska bli intressant att följa den aktien. Min riktkurs där är 45 SEK och det känns inte ouppnåeligt tycker jag. Det får bli ett inlägg om det de kommande dagarna. Imorgon rapporterar XXL. Mycket spännande.
14 oktober 2023
XXL: Frasers Group
Det var intressant att se att Frasers Group, som framförallt driver Sport Direct i UK, har köpt på sig aktier så att man äger drygt 10% av XLL (om jag förstått saken rätt). Att man var beredd på att betala 0.90 NOK per aktie för att kunna få tag i ett större block beror nog på att man vill vara säker på att man har en så pass stor andel att man inte kan trixas bort i företrädesemissioner eller liknande. Ägandet blir dessutom för litet för att ha någon riktig effekt om det skulle bli mindre en den post som man köpte. Det blev en ganska ordentlig premie på aktier som köptes. Aktiepriset stod i 0.68 NOK precis innan affären genomfördes.
Att någon är intresserad av att köpa aktier i XXL till ett högre pris än vad kursen står i är i min bok, allt annat lika, något positivt. Sannolikt tycker inte Altor att det är fullt lika positivt att någon ny aktör blandar sig in och köper en corner (mer än 10%). Det minskar handlingsutrymmet för Altor. Att inte Altor är den enda aktören med muskler i ägarlistan kanske kan dock göra att fler blir intresserade av aktien. Min bild är att Altor har varit drivande i den senaste nyemissionen och att man är beredd på att stärka sitt grepp. Övriga ägare verkar inte ha de finansiella musklerna som krävs eller så har man inte velat öka sin exponering mot XXL av andra skäl. Jag tycker därför att det även finns en fördel med att det blir ytterligare en stark ägare i bolaget eftersom det kan skapa möjligheter.
Det man kan fundera över är om det är rätt ägare. Det mesta som har skrivits om Frasers Group och Mike Ashley, storägaren, har inte varit positivt så här långt. Det är säkert så att Frasers har en tydlig anledning till att man köper. Man vill sprida sig geografiskt och man tänker säkert att man kan ha nytta av den erfarenhet som man redan har inom sporthandel kan komma att bli en fördel. Sannolikt är man inte främmande att köpa upp XXL om det skulle kunna bli aktuellt. Man skulle kunna se detta första köp som ett första steg i en förhandling. Det går att dra paralleller till Boschs köp av Husqvarna-aktier för inte så länge sedan. Även om mycket är olikt så tror jag att det i båda fallen handlar om att man vill kunna förhindra att bolaget säljs till någon annan. Det kan vara både positivt och negativt. Om Altor kan tänka sig att ta en ganska stor förlust, men kunna lämna XXL-äventyret bakom sig så är sannolikt Frasers beredda att prata. Det kan också vara så att Frasers köp gör att det uppstår en maktkamp mellan Altor å ena sidan och Frasers år andra sidan. I värsta fall så blir det ställningskrig och med ägare som inte kommer överens så kommer det redan sargade bolaget sannolikt att få det ännu jobbigare. Även om det går att måla upp en bild med väldigt mörka färger så tror jag inte att vi kommer att få se någon kollaps och jag tror att eventuella farhågor kring ägarskapet kommer att falna ganska snabbt. Varken Altor eller Frasers tjänar på någon osämja och jag tror att man kommer att hitta en samarbetsform. Sannolikt kommer mindre aktieägare att inte märka någonting, tror jag.
Vad gäller Q3 så tror jag att 0.90 NOK kommer att agera någon form av undre gräns för kursen de kommande veckorna fram till rapporten. Jag tror att man kommer att ge en ganska tydlig bild av vad avvecklingen i Österrike kommer att landa på. För egen del så tycker jag att det varit hyggligt tydligt, men eftersom man tidigare inte hade några avtal skrivna så fanns en osäkerhet. Det kommer sannolikt att vara positivt för synen på bolaget att det finns en tydlig plan för kostnaderna med att stänga i Österrike.
Jag tror även att man kommer att leverera information om kundklubben och hur man tänker kring den. I nuläget har man 3.5 miljoner medlemmar, om jag är rättinformerad, och man siktar på över 4 miljoner till årsskiftet. Det är nog ganska klokt att ha olika former av poängsystem så att de som handlar mycket känner att man kan få lite kick-back. Jag tillhör kategorin som köper ganska mycket sportgrejer (inte bara till mig själv utan även till barn som idrottar) och om det går att spara lite pengar på att styra alla inköp till en och samma aktör så ligger det nära till hands att göra så. Det förvånar mig faktiskt att man inte sedan tidigare gjort mer med sin kundklubb, men bättre sent än aldrig.
En annan sak som jag tycker har nämnts i olika sammanhang är att de gärna vill satsa mer på sin service. Man har t ex cykelservice i de flesta butikerna och det verkar vara en sak som man vill trycka mer på. Eftersom Håkan Lundstedt, styrelseordförande i XXL och VD på Synsam, verkar vara förtjust i abonnemangstjänster så kanske, kanske man kommer att titta på liknande upplägg i framtiden, tex elcykelabonnemang. Det ligger nog inte nära till hands och jag tror att det finns en del saker som gör att det blir svårt, men jag tror att tankarna finns (eller så är det bara hos mig som tankarna finns).
Jag förväntar mig att man i Q3-presentationen säger en del om vad man tror om framtiden för branschen generellt. Sannolikt kommer man inte att vilja säga för mycket, men jag tycker att man bör vara tydlig med vad man har för förväntningar. Lageruppbyggnad, öppning av nya butiker etc går hand i hand med vad man tror om framtiden och om man inte kan säga någonting om vad man tror om framtiden så tycker jag att man inte tickar alla boxar när det kommer till information till aktieägare. Min gissning är att man fortfarande ser att det kommer att vara tufft framöver, men att man ser en del ljusglimtar.
När det kommer till finansiella förväntningar så tror jag att omsättningen hamnar på 2.1 miljarder, vilket sannolikt är något mer än vad marknaden förväntar sig, och att förlusten hamnar på 70 MNOK. Jag tror att man tar så mycket kostnader som det går i Q3 och Q4 så att man har möjlighet att göra ett bättre resultat i 2024. I någon mening är 2023 redan ett förlorat år. Det ska ärligt sägas att jag inte lagt speciellt mycket tid på att komma fram till dessa siffror så det kan bli lite hur som helst.
10 oktober 2023
XXL: Det händer grejer
Efter börsens stängning idag så verkar ett större antal aktier bytt hand på 0.90 NOK. Det är en ganska bra bit över dagens kurs runt 0.65 NOK. Det ska bli intressant att se om det gör avtryck i kursen imorgon. Spännande tider.
Länk till Finansavisen:
https://www.finansavisen.no/finans/2023/10/10/8043312/storhandel-i-xxl-til-30-prosent-over-sluttkurs
01 oktober 2023
XXL: Finns det ett uppdämt behov?
Jag har roat mig med att försöka hitta indikatorer på att sporthandeln är på väg att studsa tillbaka. Det är inte helt enkelt att hitta något tillförlitligt, men jag tycker att jag kan hitta lite olika pusselbitar här och där som indikerar att en vändning kan vara på gång. Sannolikt kommer det inte att vara några brant studs upp, snarare att nedgången planar ut.
Nyligen så var det en artikel i DI om XXL. I stort så handlade den om att bolaget kände en revanschlusta (det var i alla fall vad jag tog med mig). Det jag funderade lite mer på efter att jag läst artikeln var hur det kom sig att det publicerades en artikel. Det kan vara så enkelt att man för ett tag sedan skrev en artikel om hur sporthandeln kämpade och att denna artikel var mer eller mindre en fortsättning på den artikeln. Sannolikt så hade Freddy Sobin kunnat tacka nej till artikeln utan problem, men han verkade inte ha problem med att vara med utan pratade och presenterade bl a hur kundklubben skulle utvecklas. Jag tror att en VD inte väljer att gå ut en månad före ett kvartalsrapport, om man inte måste kommentera något, om man känner till att det ska bli en riktigt, riktigt dålig rapport. Då tror jag att man håller låg profil och tackar nej till att delta. Det kan vara så att jag överdriver och det kan vara så att man som retail-VD tar alla tillfällen i akt att vara med i nyhetsflödet. Förmodligen så ska man inte övertolka, men jag tyckte att artikeln andades optimism.
Det som också är intressant är att det kom ut ett pressmeddelande om att man nu stänger de tre sista butikerna i Österrike. Det är goda nyheter som jag ser det. Det kommer att vara ytterligare en sten som tas bort och när man väl har tagit kostnaderna så minskar osäkerheten kring detta äventyr. Säkrad finansiering för ett tag och dessutom ingen osäkerhet gällande kostnader för att stänga i Österrike är sannolikt två positiva take aways att prata om i kommande Q3:a. Återigen, man ska inte övertolka eller lägga för stor vikt, men jag tror att det är något positivt. Rent redovisningsmässigt så antar jag att stängningen kommer att påverka kassaflödet under Q3 och Q4, men eftersom man har nått en överenskommelse kring lokalerna så gissar jag att nedstängningen kommer att minska skulden. I pressmeddelandet (som går att hitta på XXLs sajt) så pratas det om 9 MEUR. Jag antar att den minskade skulden kommer att påverka vinsten positivt (i alla fall i viss mån och lite beroende hur man räknar). Det är möjligt att jag missförstått och att mina redovisningskunskaper inte räcker till, men jag tycker att det borde vara ungefär så som det bör spelas ut.
Freddy Sobin verkar vara väldigt på det klara med att man måste komma ner i hyra för att det skall vara aktuellt att man stannar kvar på en del platser. Det är återigen möjligt att jag missförstått, men det är så jag förstår situationen. Sannolikt kommer man att få ner hyran i en del fall. I andra fall kommer man inte att kunna få ner hyran så mycket som man skulle önska och då kommer man att stänga butiken. Det kommer sannolikt att komma någon nyhet om detta under resten av året. Det är faktiskt så att jag skulle bli lite konfunderad om det inte kommer någon information om att man skall stänga eller minska några av butikerna. Eventuellt så kommer man att släppa en del information om detta i samband med Q3-rapporten, men jag tror det inte. Det verkar som att man vill hålla dessa relativt rena från icke-finansiell information. Det tycker jag är klokt. Kanske kommer det att komma en kapitalmarknadsdag inom kort. Jag tror det inte, men det skulle varit intressant.
Det ska bli intressant att se hur detta faller ut och jag tycker att värderingen är väldigt låg. Jag misstänker att många vill se att marknaden kommer tillbaka innan man agerar (och det har absolut varit klokt det senaste året). Om det fortsätter att hacka och marknaden minskar ytterligare då kommer det att bli jobbigt. Vi får se. Spännande. Hög risk.
28 september 2023
XXL: Inga insiderköp innan Q3-rapporten?
Om jag räknar rätt och om jag har rätt för mig när det kommer till reglerna för tyst period så tror jag att vi har kommit för nära Q3-rapporten för att Freddy Sobin eller Håkan Lundstedt ska få köpa aktier. Jag blir inte riktigt klok på vilka regler som gäller, men jag antar att det är ungefär samma regler som det är i Sverige. Det stör mig lite att man inte har med aktieägande för styrelse och ledningsgrupp i årsredovisningen, men jag antar att man tycker att det inte är värt att ta med. Det finns förvisso en sida som heter Primary Insider Shareholdings (https://www.xxlasa.com/investor/the-share/primary-insider-shareholdings/), men det är oklart när denna sida uppdateras. Om man tittar lite snabbt så verkar den vara uppdaterad efter att nyemissionen ägt rum. Eftersom det heller inte kommunicerats ut någonting om att Freddy Sobin eller Håkan Lundstedt köpt aktier så kan man nog på ganska goda grunder säga att de inte har några aktier. Eventuellt var de båda hindrade att köpa i samband med nyemissionen, vilket känns rimiligt, och eventuellt tyckte de båda att det var väl nära slutet på Q2-perioden när väl nyemissionen var på plats.
Vad gäller Q3-rapporten så ska det bli intressant att se hur saker och ting utvecklas. Jag antar att försäljningen kommer att landa strax under 2 miljarder NOK, vilket är ungefär dubbelt upp mot börsvärdet och mer eller mindre i linje med "enterprise value" (börsvärde + nettoskuld), i alla fall när jag räknar med de siffrorna som jag har tillgång till. Tyvärr tror jag att Q3 kommer att visa förlust. Det är lite speciella tider som jag ser det och det är en del pågående projekt som driver kostnader, t ex nedstängningen i Österrike. Man har tidigare aviserat att man ska stänga ytterligare butiker i september (om jag kommer ihåg rätt) och jag misstänker att det inte är gratis. Det känns som att det kommer att vara svårt att sälja verksamheterna i Österrike och utifrån mitt perspektiv så förstår jag inte varför man inte bara drar av plåstret och går vidare. Förutom att Q3 kommer att påverkas av kostnader från Österrike-äventyret så tror jag att man kommer att ta ytterligare nedskrivningar av lagret. Förhoppningsvis inte något jättestort, men likväl. När jag skissar på min kammare så tror jag eventuellt att det kan komma en vinst i Q4, men jag känner mig väldigt osäker och jag håller det inte alls säkert.
Det jag tror att man kommer att prata om i Q3-rapporten är att man ser indikationer på att konsumenter börja komma tillbaka och jag tror att det faktiskt inte bara kommer att vara domedagsstämning utan faktiskt lite ljus i tunneln. Att prata om att man kanske överlever och att det kanske kommer lite solsken efter sex mörka kvartal är kanske inte klang och jubelsång, men det kanske kommer att få en och annan att se på branschen och XXL med lite andra ögon. Värderingen har kommit ner så pass mycket så eventuellt så skulle en liten, liten justering av framtida tillväxt och marginaler kunna göra avtryck. Det är sannolikt bara önsketänkande från min sida, men jag tror att det har gått så pass lång tid att det har byggts upp ett behov som driver kunderna tillbaka till butikerna. Värderingen är också ordentligt nerkörd så om det finns chans att visa vinst så kommer ett antal excelsnurror att eventuellt ploppa ur sig grafer som ser aptitliga ut. Kanske.
En sak som jag också tror är att XXL kommer att presentera ett uppdaterat kundklubbserbjudande. Jag hörde ett rykte om att man kommer att introducera ett poängsystem där man får presentkort om man kommer över vissa nivåer. Om jag inte är helt ute och cyklar så omfattar Freddy Sobins insatser på Kicks bl a ett medlemsprogram som blev ganska lyckat. Jag kan vara ute på hal is, men det är vad jag tror. Det är nog inte fel alls och tidigare har i alla fall Stadium haft liknande upplägg. Man hara hittills varit ganska dålig på att använda sitt kundregister tycker jag.
För min del kommer Q3-rapporten att bli ganska viktig. Freddy Sobin bör kunna leverera tydliga besked i samband med Q3-rapporten och det behövs tydlighet från bolaget för att det ska kännas intressant att vara med som mindre aktieägare. Det är helt tydligt att diskussionerna som förs, förs bakom stängda dörrar och i de sammanhangen är det stora aktieägare med kapital som styr och ställer. Det är fullt rimligt och jag är på många sätt glad att Altor finns med i ägarlistan så att det varit möjligt med ett kapitaltillskott. Alternativet hade varit sämre. Nu när det dock gått så pass lång tid och nyemissionen är på plats så måste det till konkreta åtgärder och avtryck i redovisningen för att det ska kännas som att detta turn around-case inte tillhör ett av de som "never turned".
En sak som oroar mig är att Freddy Sobin ska kasta in handduken. Jag tror att han har fått sig en hel del jobbiga överraskningar under sina första månader på jobbet. Det är mycket som inte har skötts bra och att ha ett bolag med problem som verkar i en bransch som har problem måste vara skitjobbigt. Jag tror också att vakuumperioden mellan Pål Wibe och Freddy Sobin var ett riktigt sänke för bolaget. Nattsvarta rubriker och ingen kapten, dålig kombo.
Det är i alla fall spännande och jag har inte gett upp hoppet.
22 september 2023
Smart Eye: Nytt innehav
En aktie som jag har funderat på ett tag och som jag köpte in idag är Smart Eye. Det är ett förhoppningsbolag och risken är stor. Efter att ha funderat så har jag kommit fram till att det ändå kan vara intressant. Det ligger en hel del design wins. Vad det egentligen är värda kan man så klart fundera på, men jag tror i alla fall att det finns visst värde. Det är också intressant att det kommer att komma lagkrav inom bara ett par år som kommer att göra den teknik som bl a Smart Eye erbjuder till ett krav. Om man ser på caset ur ett risk/reward-perspektiv så tycker jag att det kan vara värt ett litet bet. Jag kommer att läsa på en del till (förhoppningsvis) och jag tror att jag eventuellt skulle kunna öka om jag tycker att det kommer nyheter som pekar i rätt riktning. Det kan eventuellt gå ganska snabbt upp om det visar sig att några design wins materialiseras, men å andra sidan om tiden går, bilförsäljningen sjunker och det inte kommer något positivt så kan det nog gå ytterligare nedåt. Vi får se.
19 september 2023
Scandic, Byggmax, XXL: Genomgång av storinnehaven
Jag tänkte snabbt samla lite tankar kring mina storinnehav. De står ungefär för 10-15% av portföljen vardera och på så sätt så är de viktiga för mig.
Scandic Hotels, riktkurs 45 SEK
Mitt största innehav för tillfället är Scandic Hotels. Jag känner mig överlag ganska lugn när det kommer till detta innehav. Det är många som tror att det kommer att bli tuffa tider framöver för hotell som en effekt av att hushåll har mindre pengar att röra sig med och att affärsresenärerna, enligt många, inte kommer att komma tillbaka till pre-pandeminivåer. Överlag så tycker jag att orosmolnen är överdrivna och jag tycker att de siffror som bolaget faktiskt presterar är övertygande och jag ger dessa nuvarande faktiska siffror tolkningsföreträde framför eventuella framtida risker. Det är dock inte svart eller vitt och jag tror mycket väl att det kan bli tuffa tider, dock inte fullt lika tuffa tider som många verkar tro. Gillar att det är mycket blankat. De aktierna kommer att köpas tillbaka förr eller senare. Min riktkurs är 45 SEK och jag håller det inte för otroligt att det infrias innan året är slut, men det kan ta lite längre tid än så. En del analyser verkar ha riktkurser en bra bit över 45 SEK.
Byggmax, riktkurs 70 SEK
Byggmax har det tufft och byggvaror verkar vara någonting som alla konsumenter dragit ner på. Det har sannolikt renoverats lite väl mycket när räntan nästan var noll och det är kanske det som man just nu får äta upp. Q2-rapporten tyckte jag var en riktigt bra rapport. Starkt kassaflöde, ökade marknadsandelar och allmänt koll på läget. Bra start för nye VD:n. Långsiktigt så tror jag att kursen kan leta sig upp till 70 SEK och jag tror faktiskt inte att jag kommer att sälja tidigare. Under pandemin när alla verkar ha spikat träaltan så var vinsten uppe över 10 SEK (om jag minns rätt). Det skulle inte förvåna mig om vi snart får se vinster runt 7 SEK. Det kanske kan dröja till 2025, men jag tror att det kommer att komma. Förutom att man har en stabil verksamhet, dock konjunkturkänslig, så finns det en del intressanta tillväxtalternativ som inte får så mycket utrymme, tex att man vill bli stora på komplementärhus tycker jag är intressant. Byggmax ligger långt ner i min byrålåda och jag tror att den kommer att ligga där ett tag (dock så önskar jag att jag hade haft sinnesro att lätta en del när kursen stod i 90 SEK, men så kan det bli).
XXL, riktkurs 2 NOK
XXL är en riktig surdeg för min del. Jag tror att bolaget kan komma på rätt köl och jag tror att man kommer att kunna komma tillbaka till tidigare vinster. Det är inte säkert, men jag ser inte vad som skulle göra att det är omöjligt. Det är förvisso sant att konsumenter just nu håller hårt i pengarna, men den räntespiken som skickades rakt in i hushållens ekonomi kommer att ebba ut under kommande år. Man kommer att vänja sig vid att räntan ligger runt 4%. Det har hänt förr att räntan var 4% och då handlade konsumenter sportartiklar så vi rör oss inte i en helt ny miljö. Förvisso har bostadspriserna ökat och förvisso har mycket annat också ökat i pris, men vi kommer att hitta en ny balans. Räntechocken kommer att lägga sig. Om något så tror jag att bostadspriserna kommer att gå ner.
Det är väldigt lätt att vara pessimistisk till ett bolag som XXL och det är väldigt lätt att säga att "the thing about turn arounds is that they seldom turn" osv, men det är egentligen bara att följa strömmen. Ofta har man rätt om man följer strömmen, men inte alltid. Om strömmen alltid skulle ha rätt så skulle alla bolag som började gå dåligt alltid gå ner till noll, och så är det naturligtvis inte. Det finns en vändpunkt för de flesta bolag. Jag har satt en ganska stor slant på att XXL är nära en sådan vändpunkt. Det kan bli ett jättedyrt misstag, men jag tyckte att det var värt risken.
Det jag tycker är positivt med XXL är att lagerproblematiken har börjat lösa sig. Man har inte längre ett lager som har gått helt "bananas". Det verkar vara under kontroll. Sannolikt kommer det ytterligare någon nedskrivning i Q3, men sen tror att jag att jättelagerproblematiken mer eller mindre är utagerad. Det kommer sannolikt att göras fler lagernedskrivningar i framtiden, men då kommer de inte att vara kopplat till jättelagret som nästan fick bolaget på fall. Det jag också tycker är bra är att det är en ny ledning på plats. Freddy Sobin verkar bra tycker jag och jag hoppas verkligen att han inte kastar in handduken för någon tjänst som han inte kunde tacka nej till. Det som oroar mig är att han inte har köpt aktier. Att inte äga aktier i ett sådant läge som XXL befinner sig i är inte förtroendeingivande. Jag förutsätter att det blir ändring på den punkten inom kort. Sannolikt kommer han att köpa efter Q3-rapporten. Förutom Freddy så tror jag även att den nye styrelseordföranden kommer att köpa aktier.
Att man fick i hamn nyemissionen ser jag som positivt. Alternativet hade kanske varit konkurs så med de valen så är det kanske inte så konstigt att jag ser det som positivt. Altor såg till att de kunde gå över 30% utan budplikt. Det är på många sätt bra tycker jag. För det första så öppnar det upp för att Altor ska kunna köpa på sig ytterligare aktier. Jag vet inte var nästa nivå går, men jag antar att man får köpa ganska många ytterligare innan budplikt. Om man vill vara konspiratoriskt lagd så har alla negativa nyheter kring XXL lett till att Altor kunnat köpa ytterligare aktier i XXL till ett förhoppningsvis väldigt bra pris. Nu är det nog lite väl långsökt att tro att Altor önskat att det skulle bli som det faktiskt blivit, men jag är ganska säker på att de tagit tillfället i akt och spelat efter förutsättningar. Överlag är jag nöjd att Altor fanns i ägarlistan så att någon kunde ta taktpinnen och se till att pengarna kom in. En hel del som satt med stora innehav och som inte kunde få loss pengar till att använda sina teckningsrätter är kanske inte lika nöjda, eventuellt.
Det är svårt att se hur XXL kommer att spela ut de kommande kvartalen. Jag tror att Q3 kommer att bli ett tufft kvartal igen. Sannolikt kommer man att fortsätta att rensa ut i lager och ta kostnader för stängningen i Österrike. Det skulle inte förvåna mig om man kommer att stänga butiker och eventuellt även minska personalstyrkan. Man har köpt sig viss arbetsro efter nyemissionen och jag tror att man nu kommer att titta på kostnadssidan. Det är möjligt att jag är väl negativ, men jag tror att det kommer att bli så. Omsättningsmässigt så tror jag inte att XXL kommer att vara total katastrof. Förväntningarna är nog ganska lågt ställda och jag tror att man kommer att kunna leverera ungefär drygt 2 miljarder i vanlig ordning. Sannolikt så kommer man att kunna visa på något bättre marginaler än vad man kunde göra under Q2 av den enkla anledningen att man inte har behövt minska lagret med reor som följd i samma utsträckning. Det är möjligt att det är att vara för optimistisk, men det är vad jag tror. Jag vågar mig inte på att dra det så långt att jag tror att Q3 kommer att visa vinst (för jag har blivit besviken för många gånger), men jag tror att det inte kommer att vara långt ifrån. Det är möjligt att jag är fel ute, men det är vad jag tror.
Det var mina tankar. Gör din egen analys.
16 september 2023
XXL: Nyemissionen på plats och låga förväntningar på bolaget
05 september 2023
XXL: Pågående nyemissionen
Tidigare ikväll kom preliminära resultat för den pågående nyemissionen. Jag måste erkänna att jag har lite svårt att tyda informationen helt, men det har varit en överteckning, vilket borde vara positivt. Å andra sidan var den fullt garanterad av Altor så om man tar det i beaktande så kanske det inte är särskilt bra. Jag antar att det kommer att bringas klarhet de närmsta dagarna.
Det är på ett sätt bra att aktien i princip är bortglömd och att det nästan inte skrivs någonting alls om aktien och bolaget (eftersom mindre publicitet ger - allt annat lika - färre intresserade köpare), men det är också dåligt på så sätt att det blir inte särskilt genomlyst. Jag gillar tanken med neglected firm-konceptet, men just nu hade jag gärna sett lite mer skriverier kring bolaget.
Jag har länge trott att det nu efter nyemissionen skulle vara ett bra och naturligt tillfälle för Freddy Sobin och Håkan Lundstedt att köpa aktier. Altor kommer att sitta på mycket aktier och det skulle kunna vara i deras intresse att sälja till både ledning och styrelse för att få lite skinn i spelet. Det skulle naturligtvis även vara möjligt för Freddy och Håkan att köpa aktier direkt via marknaden.
Det skulle vara väldigt välkommet med lite positiva nyheter som insider-köp, tyvärr är jag dock rädd att jag hoppas förgäves. Det återstår så klart att se och det skulle vara lite oroväckande om ingen av dem skulle välja att köpa aktier. Det är möjligt att det skiljer sig från person till person, men för egen del så tycker jag det verkar märkligt att presentera planer och mål utan att ha någon direkt ekonomisk egen risk. Det är så klart upp till var och en att bestämma hur man vill ha det.
De kommande dagarna ska bli intressanta och det ska bli mycket intressant att se hur Q3 faller ut. Det kommer sannolikt inte att vara en bra rapport, men det räcker med indikationer som jag ser det. Lagret minskar och det är ett gott tecken. Man har fått viss arbetsro när det kommer till den finansiella ställningen, även om den fortfarande inte är bra. När det kommer till nedstängningen i Österrike så hoppas och tror jag att man har tagit mycket av kostnaderna vid det här laget. Det är väldigt svårt att sia om hur kvartalet kommer att bli, men jag är faktiskt hoppfull att de riktigt lågt ställda förväntningarna kan infrias eller överträffas. Jag är dock tveksam och det har varit för många besvikelser.
Hög risk! Gör din egen analys!
Länk:
03 september 2023
Securitas, Inwido: Bolag jag funderar på
31 augusti 2023
XXL: Jag tecknar i nyemissionen
Efter att ha funderat och även efter att ha "lynchat" (dvs besökt en av XXL-butikerna) så har jag kommit fram till att det faktiskt kan vara värt risken att vara med på nyemissionen.
Min tankar är enligt nedan:
- Reversion to mean
Sporthandeln är inte speciellt märklig och man ska nog inte dra för stora slutsatser om att mycket kommer att ändras framöver. Jag tror att det mest sannolika är att saker och ting kommer att gå tillbaka till ungefär så som det var före räntorna stack upp och konsumenterna drog öron åt sig. Det kan mycket väl bli sämre innan det blir bättre, men jag tror faktiskt inte att vi står inför en strukturell förändring i närtid.
- Omnikanal
Jag tror allt mer på omnikanalkonceptet. Rena e-handlare har problemet att kunderna inte kan se produkterna innan man köper dem och som en effekt av det så har man förhållandevis höga returer. Eftersom konsumenter är vana vid att frakt ingår och att returerna är fria så är inte ren e-handel svaret på allt. Rena fysiska butiker tror jag också kommer att ha problem i framtiden eftersom många köpprocesser idag börjar vid datorn. XXL ligger i mitten och har båda delarna. Click & collect tror jag kan bli en lösning som alltfler väljer och jag tror att det går att göra en hel del med butikerna.
- Varumärkesägarna säljer direkt till konsument
Jag har den senaste tiden köpt träningskläder både i Nikes egna butiker och på XXL. När man är runt och tittar så blir det ganska klart, i alla fall som jag tolkar det hela, att Nike vill bara ha det senaste i sina flaggskeppsbutiker och en viktig anledning till att man har sina egna butiker är att skapa direktkontakt med konsumenter. Även om Nike kommer att vilja sälja mycket via egna kanaler så kommer det att finnas ett behov av att kunna minska sina lager från tid till annan och då kommer XXL att kunna fylla en funktion. Förutom att kunna ta in varor som samlat damm på lager så kommer fortsatt butiker som XXL att vara viktiga för Nike och jag tror inte att man kommer att dra det så långt så att man bara säljer via egna kanaler.
- Kostnaderna för Österrike-stängning kommer att minska
Det kostar att lämna en marknad och att stänga butiker. De senaste kvartalen så har nedstängningen i Österrike påverkat resultatet en hel del. När väl nedstängningen är klar så kommer det att påverka resultatet positivt.
- Ökat utbud på aktier
I den pågående emissionen som fick man ca 3.3 teckningsrätter per aktie. Eftersom det krävs 0.40 NOK för att omvandla en teckningsrätt till en aktie så måste befintliga aktieägare tillföra en hel del pengar för att inte bli utspädda. Man kan hävda att det är ren matematik när man tittar på beloppet som skall tillföras och börsvärde, men likväl så kommer en och annan ägare sannolikt inte att vara med. Det antar jag att Altor räknar med och av den anledningen så tror jag att man ser framför sig att man kommer att äga en stor del av bolaget efter att teckningsrätterna är inlösta. Rimligtvis så har resan nedåt och nyemissionen som många misstänkt skulle kunna pressat ner kursen. Kanske kommer det att komma en rekyl uppåt när allt är på plats, eventuellt.
- Altor står som garant i nyemissionen
Jag ser det som positivt att Altor går in och agera garant i nyemissionen. Sannolikt så räknar man med att man ska kunna komma över aktier till ett bra pris, men det är ändå bra. Jag tror att Altor eventuellt kommer att försöka sälja bolaget till någon utanför börsen om man får en större del av ägandet. Vi får se. Högst spekulativt från min sida.
- Insiderköp
Jag misstänker att Freddy Sobin och Håkan Lundstedt inte riktigt kunnat köpa aktier pga alla turer, men när väl allt är på plats om några dagar så ser jag inte att det skall finnas hinder för dem att köpa aktier. Det skulle inte förvåna mig om det kommer en del köp, men det är så klart inte säkert.
Det är väldigt stor risk och det var på inget sätt självklart för mig att nyttja mina teckningsrätter (sälja dem var med andra ord ett alternativ), men jag tycker att det är så pass nedpressat att det är intressant. Eftersom jag kommer att ha lite för mycket pengar i XXL efter att jag skjutit till ytterligare så räknar jag med att kunna sälja en del i slutet av året.
Hög risk. Gör din egen analys.
22 augusti 2023
Kort uppdatering
Det är oroliga tider på börsen. Räntan har höjts. Det är fortfarande krig i Europa. Kinas tillväxt hackar. Det är bara några av anledningarna.
För egen del har jag inte gjort några direkta affärer. Det enda jag kan komma på är att jag sålde mina LMK-aktier innan den överraskande bra Q2-rapporten presenterades.
Några snabba funderingar:
- Storbolagens eventuella framtida problem
Jag är för tillfället ganska tveksam till att köpa svenska industribolag. Det är möjligt att jag är fel ute, men jag tror att om det skulle bli en eskalering mellan Kina och USA så kommer det att kunna leda till att svenska industribolag hamnar i en jobbig situation. De senaste åren så har, enligt vad jag tror, svenska bolag varit gynnade av Kinas starka tillväxt, mycket mer än vad som direkta siffror visar. Exempelvis har mycket industriexport till Tyskland inte stannat i landet utan fortsatt till Kina. Det är på många sätt positivt, men om det blir konflikt så kommer det att påverka svenska företag.
Även om det inte blir konflikt så tror jag att svenska företag skulle kunna vara förlorare på den ökande protektionismen. Kina håller på att bygga upp en egen industri och har gjort så länge. USA föredrar "prodly made in America". Det kan vara så att svenska industribolags tillväxt kan komma att hacka under kommande år. Det är bara spekulationer från min sida, men Kinas utveckling oroar mig.
- Småbolagens kräftgång
När det kommer till småbolagens kräftgång på börsen så tror jag att det finns en bra förklaring. Först ska det kanske sägas att småbolag är ett uttryck med många olika betydelser och min förklaring kanske bara stämmer på de riktigt små bolagen. Hur som helst, en anledning till att jag tror att småbolagsmaskineriet hackar, och nu pratar jag om svenska småbolag, är att många svenska småsparare har prioriterat amortering framför aktieköp. Det kan låta som en aspekt som inte borde spela så stor roll och det gör det säkert inte i många fall, men i en del (och det är heller inte den enda förklaringen). Många småbolag är för små för institutionella investerare, vilket gör att det till stor del är småsparare som handlar aktierna. När dessa småsparare väljer att flytta pengar till annat så gör det skillnad. Det går säkert att räkna på detta mer i detalj och det finns säkert statistik som man kan luta sig emot, men det har jag tyvärr inte. Det är alltså bara en hypotes.
- XXL och nyemissionen
Idag så syns teckningsrätterna och de närmsta dagarna kommer att bli intressanta. Jag har räknat en del och jag har kommit fram till att jag kommer att teckna. Det är möjligt att det är dumt, men jag tycker att det ser tillräckligt intressant ut. Förmodligen har jag gjort de flesta misstagen som man kan göra när det kommer till aktiehandel när jag har handlat i XXL. Det ska bli intressant att följa aktien den närmsta tiden och jag tror inte att bolaget kommer att gå omkull utan jag tror att ledningen kommer att få rätsida på verksamheten.
26 juli 2023
XXL: Tankar kring Q2-rapporten
XXL-rapporten var tyvärr ingen munter läsning och kräftgången fortsätter. Det går att se positivt på bolagets framtid, men det går också att måla upp en väldigt dyster bild.
Om man börjar med att måla med de ljusa färgerna så får man nog se nyemissionen som något positivt. Det kommer inte att bli en riktad nyemission denna gång, men storägarna som står som garanter ser till att få betalt för besväret. I nuläget är det kommunicerat att det rör sig om en nyemission på 500 MNOK och det verkar som att den är ordentligt förankrad. Mer information om nyemissionen kommer att komma i mitten av augusti och det känns sannolikt att kursen kommer att hålla sig runt nuvarande nivåer fram till dess eller möjligen lägre. Att kursen skulle sticka iväg uppåt känns i min bok som osannolikt. Vad som kommer att hända efter nyemissionen är så klart svårt att veta, men jag har en känsla av att man kommer att göra vad man kan för att även vända medietrenden. Det skulle inte förvåna mig om man kommer att försöka skapa en positiv bild av företaget och att det kan komma en och annan nyhet under hösten som faktiskt andas framtidstro och optimism, t ex nya typer av samarbeten likt det man nyligen presenterade med Stormberg. Om jag uppfattade Q2-callen rätt så antyddes ytterligare samarbeten, men jag kan så klart ha misstolkat och det är heller inte klart förrän det är klart.
Förtroendet för bolaget är i nuläget verkligen nerkört i botten. Bolaget kommer sannolikt att leverera en omsättning på runt 8 BNOK och kanske kommer att man att landa året på break even eller, vilket kanske är mer troligt sett till de två första kvartalen, med en förlust. När jag tittar i rapporten så får jag bilden av att man försöker städa upp och ta så mycket kostnader som möjligt. Man skriver återigen ner lagret, man tar kostnader för att stänga ner i Österrike, etc. Det är möjligt att jag har fel, men det är intrycket som jag har. Om man ska titta på incitament så skulle det kunna vara i nuvarande storägares intressen att kursen är pressad. Med en pressad kurs blir det lättare att motivera en låg emissionskurs och även att färre småägare kommer att vara intresserade av att vara med. Det är möjligt att jag bara är bitter och att jag ser saker som inte finns, men känslan är att storägare inte är odelat negativa till nuvarande kurs just för stunden. När väl nyemissionen är i hamn så kanske det blir lite mer ljuva toner, inte bara mörka färger.
Anledningen till att man gör nyemissionen är för att kunna driva ett antal strategiska initiativ. Dessa handlar i mitt tycke om ganska rudimentära åtgärder som att minska inköpspriser, förbättra produkttillgängligheten, förbättra hur butikerna drivs, prissättning och e-handelsinitiativ. Sannolikt är det helt rätt väg att gå att börja med att få till dessa grundläggande bitar, men det ger en lite fadd smak i munnen. Det känns inte riktigt bra att man måste göra en nyemission för att få rätt på dessa bitarna. Det borde vara del av den normala bolagsdriften, inte åtgärder som föranleder en nyemission. Jag har lättare att acceptera en nyemission om det handlar om att starta upp en ett nytt affärssegment eller om det handlar om att finansiera ett förvärv, men att ta in pengar för att t ex förbättra prissättningen känns inte helt bra. Även om det inte känns bra med nyemissionen så är det nog så att det till slut inte fanns något alternativ. Långivarna satte sannolikt hårt mot hårt och krävde säkerheter och då var det bara nyemission som stod till buds, alternativt att stänga butikerna för gott.
När man lyssnar på Freddy Sobin under Q2-presentationen så är det en del lite märkliga saker som sägs tycker jag. Han hänvisar bland annat till att många hyllor gapat tomma under kvartalet. Om jag förstod rätt eller kommer ihåg rätt så skulle detta vara en effekt av att man har gjort vad man kan för att beta av lagret och för att hålla kostnaderna nere. Det må vara sant, men det ger inget bra intryck att ha stora butiker med tomma hyllor. När jag funderar på saken är det nästan så att jag funderat på om det är en medveten strategi att verkligen köra verksamheten i botten innan man tar in nya pengar och vänder på skutan. Det är sannolikt inte så, men att man inte har produkter i butikerna blir det mer eller mindre omöjligt att kunna visa svarta siffror. Om det är någon som tror att jag fortfarande målar med ljusa färger så bytte jag till svart för ett tag sedan.
Jag har förlorat oerhört mycket pengar på XXL och jag har ingen som helst förhoppning att jag skall komma ut på plus. Sannolikt kommer jag att delta i nyemissionen för att jag tror att man kommer att kunna få rätsida på verksamheten och jag tror att man kommer att kunna visa svarta siffror igen. Min arbetshypotes är att när trenden vänder så kommer det att få avtryck i kursen. När väl kursen har repat sig så kommer jag att sälja av och lämna skeppet. Det jag har lärt mig av resan i XXL är att när det börjar hända märkliga saker, i fallet med XXL, när Pål Wibe lämnade, så gäller det att snabbt som tusan ta det säkra före det osäkra. Man kan argumentera att man inte ska kasta bra pengar efter dåliga och det må vara sant, men jag har hur som helst landat i att jag kan tänka mig att gå in med mer pengar.
Det kanske kan verka konstigt att jag sannolikt kommer att vara med på nyemissionen. Eftersom jag inte har villkoren på plats så är det så klart svårt att säga med säkerhet, men sannolikt blir det så att jag är med. Det finns ett par anledningar till att jag gör på detta sätt. Först, en viktig faktor till att kursen har pressats är att XXL har haft riktigt usel finansiell ställning. Den kommer att bli bättre i och med nyemissionen. Effekten av nyemissionen är alltså att konkurs är betydligt mindre sannolikt. Det är positivt och jag tycker att det i sig gör att bolaget borde handlas högre än vad det görs idag. De olyckskorpar som kraxat har haft argumentet att nuvarande kassa inte skulle räcka. Det har nu visat sig vara helt sant, men det får också till effekt att om man tror att kursen skall fortsätta ner så får man komma med nya argument eller i alla fall argumentera varför nuvarande kapitalinjektion inte är tillräcklig.
För det andra så är sporthandeln generellt drabbad av de tuffare tiderna. En del sporthandlare kommer att gå under. De som överlever, och till dem antar jag XXL räknas, kommer då att kunna ta marknadsandelar. Det kanske är att dra saker och ting för långt, men jag tror att det i många fall kommer att krävas ägare som kan skjuta till kapital och det är inte säkert att det finns i alla lägen. XXL kan med andra ord vara en relativ vinnare i branschen.
För det tredje så tror jag att marknaden kommer att komma tillbaka. Räntehöjningarna har kommit som en chock för många, men jag tror att det till viss del handlar om en övergående effekt. Räntan kommer inte att höjas femtio punkter vid varje möte för all framtid. Vi kommer att nå en platå och eventuellt så kommer vi att kunna se räntesänkningar tidigare än vad vi tror idag. Även om jag inser att de flesta konsumenter har mindre kvar i plånboken och att det är dåligt för XXL så tror jag inte att det är fullt så illa som många vill få det till. Genomsnittsfamiljen i Sverige/Norge/Finland/Danmark har inte 5+ MSEK i lån med rörlig ränta och inga finansiella tillgångar som skulle kunna användas för att minska skuldbördan. Med andra ord så tror jag att det kommer att fortsätta säljas fotbollsskor, träningstights, ryggsäckar, cyklar, mm. Sannolikt så har överkonsumtionen under pandemin i kombination med räntehöjningar skapat en riktigt illaluktande cocktail för branschen som helhet, och kanske XXL i synnerhet med sina stora butiker och ofta dyrare varor, tex kanoter och löpmaskiner. När väl cocktailen är uppdrucken så kan nästa drink på menyn vara något bättre. Missförstå mig rätt kring denna punkt. Det är inte så att jag är helt tondöv och att jag inte inser att många kämpar för att få saker och ting att gå ihop efter de senaste räntehöjningarna, men det är viktigt att se på saken objektivt. När man gör så, enligt mig, så kommer man till slutsatsen att en rörlig ränta på 4-5% sannolikt inte kommer att sänka sällanköpshandeln. Den kommer att bestå, tror jag.
Om man skall räkna på XXL så tycker jag att det är intressant att titta på P/S-tal och även på börsvärde per butik. Det ger en viss fingervisning. Om man inte tror att det går att komma tillbaka till de vinster som man har gjort historiskt så ska man nog inte vara med på resan, men jag tillhör dem som tror att det är möjligt. Tyvärr har det gång på gång bevisats att XXL inte tjänar pengar på sin förhållandevis enkla verksamhet. Jag tror att det finns anledning att tro att XXL kommer att ändras till ett bättre bolag och jag tror även att de allmänna branschförutsättningarna kommer att bli bättre. Det är vad jag har landat i. Det kan mycket väl vara fel, men det är vad jag tror. Det har varit fel hittills, tyvärr. Gör din egen analys. Hög risk.
10 juli 2023
Byggmax: Ökning innan rapporten?
Jag tycker att det känns lovande inför Q2-rapporten för Byggmax. Det kommer kanske inte att vara en fyrverkeriföreställning, men sett relativt förväntningarna så tror jag att det kommer att kunna levereras helt OK. Det kommer sannolikt fortfarande vara relativt svagt när det kommer till stora projekt, men jag tror att mindre projekt håller i sig ganska bra. Det är svårt att säga vad omsättning och vinst kommer att landa på, men jag tror att det eventuellt kan komma in något högre än konsensusförväntningarna.
När man googlar runt och kollar Google Trends och liknande så slås jag av att det verkar vara relativt vanligt med sökningar i mindre orter, men inte fullt lika vanligt i större städer. Det kan vara så att det är en fördel som missas av en del. Jag har varit inne på det tidigare och jag har egentligen inget speciellt bra underlag, men min uppfattning är att Byggmax tas ganska varmt emot när det öppnas nya butiker på mindre orter. Det kanske är fel, men det är uppfattningen som jag får av att läsa diverse kommentarer om bolaget.
Förutom ovanstående så ska det även bli intressant att höra Karl Sandlund, ny VD, presentera rapporten.
07 juli 2023
LMK group: Nytt innehav i portföljen
Det var ett tag sedan det trillade in något helt nytt i portföljen, men idag så skedde det. Jag köpte en pyttepost i LMK Group (Linas Matkasse). Jag gillar att Olle Qvarnström med kompis har köpt in sig i bolaget och jag tror att det kommer att hända positiva saker framöver. Idag kom en vinstvarning, eller rättare sagt en trading update, som sa att omsättningen kommer att vara lägre än den var motsvarande period förra året. Under Q1 så var omsättningen också lägre än samma period förra året, men vinsten var desto bättre. Jag tror att man strukturerat arbetar med att ta bort olönsamma kontrakt och det tror jag är helt rätt väg att gå. Trading updaten tror jag med andra ord inte är så mycket att oroa sig över, snarare tvärtom. Man minskar medvetet omsättningen till förmån för vinsten. Det återstår så klart att se vad vinsten hamnar på, men jag gissar att man håller i och levererar i linje med Q1.
Bolaget är för litet för de flesta aktörer och det tycker jag gör det hela intressant. De flesta fondbolag kan inte investera i bolag som värderas som LMK, dvs runt 150 MSEK. Det är egentligen bara privatpersoner, som förvisso kan vara mer eller mindre förmögna och som kan handla privat eller via bolag, som är intresserade, som jag ser på saken. Det gör det hela mer intressant. Jag tror att man kommer att bygga ett bolag som levererar stabil lönsamhet och sen tror jag att man kommer att öka omsättningen därifrån.
Jag vet att Olle Qvarnström var med i Börspodden nyligen. Egentligen var min tanke att lyssna på avsnittet innan jag köpte aktier, men så blev det inte. Dagens trading update tyckte jag gav en bra anledning att kliva in. Jag kan inte bolaget speciellt bra så vi får se om jag ökar eller inte. Om jag tycker att det känns tveksamt så kommer jag nog att lämna direkt, annars kanske jag ökar och gör det till ett mer normalstort innehav i portföljen. Vi får se. Fortsättning följer.
Scandic Hotels: Bolaget har gått starkt
Det är intressant att se hur ett sentiment kan ändras. I fallet med Scandic Hotels så var den allmänna uppfattningen att resandet inte skulle komma tillbaka och experter fick mer eller mindre fritt spelrum i diverse nyhetssändningar och kunde berätta om hur alla framöver skulle jobba hemifrån och ha Teams-möte. Det är bra märkligt, tycker jag, att slutsatser kan dras på i princip inget underlag alls. Pandemihanteringen tycker jag är ett annat exempel på hur experter tilläts helt spinna loss. De flesta skräckscenario av överfulla fältsjukhus mm blev aldrig verklighet och det var heller ingen som fick ställas till svars för att man basunerat ut åsikter som i princip inte hade något direkt stöd i data eller forskning. Jag tycker egentligen varken att nyhetsmedia eller experterna kan klandras. Media bjuder in experter för att händelserna skall sättas i ett sammanhang. Experterna å andra sidan tycker nog att de uttalanden som de gör inte skall ses som definitiva sanningar utan mer som åsikter eller hypoteser. Tyvärr tror jag att det inte alltid blir helt solklart och i fallet med pandemin så drogs, i mitt tycke, i en del fall för höga växlar. Jag tillhör gruppen som är väldigt glad att skolorna mer eller mindre var öppna i Sverige. Det var enligt mig så är i efterhand rätt beslut.
Att experter är ute och tycker till har stor effekt på aktiekurser. Jag tror att en väldigt bra strategi för att vara lyckosam på börsen, och även inom andra områden, är att öva upp en förmåga att se igenom tyckandet och istället fokusera på hård fakta. Till exempel, väldigt många förhoppningsbolag anses vara lovande av experter, men när man tittar på hård fakta finns oftast väldigt lite. Tyvärr är de flesta förhoppningsbolag dåliga investeringar, och för att vara på den säkra sidan så skulle man helt kunna skippa att investera i förhoppningsbolag. Jag gör själv inte det. Två förhoppningsbolag som jag har i portföljen är Camurus och Calliditas. Camurus har blivit en bra investering även om det varit några sorger på vägen. Calliditas ligger jag i nuläget back på och jag vet inte riktigt vad jag skall göra med innehavet. Sannolikt så behåller jag ytterligare ett tag.
När det kommer till Scandic Hotels så kan man inte kalla bolaget för förhoppningsbolag, men det är ett bolag med ett jobbigt förflutet. När jag pratar om det jobbiga förflutna så menar jag de lån som man var tvungen att ta för att ta sig igenom pandemin. Idag har man stora konvertibellån och om dessa utnyttjas så kommer det att ske en ordentlig utspädning. Detta gillas generellt inte av marknaden skulle jag säga och jag tror att bolaget hade värderats annorlunda om man hade haft en mer ren balansräkning. Att det är de största ägarna som dessutom är givare av konvertibellånen gör det inte bättre. Det skapar osäkerhet med aktörer som sitter på båda sidorna, dvs både som utgivare (som ägare i Scandic) och som tagare av lånen. Det är möjligt att jag har fel i detta resonemang och konvertibellånen är kanske inte alls någonting som skapar osäkerhet och som drar ner.
Kopplat till konvertibellånen finns blankningarna. Enligt mitt sätt att se så har blankningen gått upp som en följd av konvertibellånen. För att tjäna pengar och för att minska exponeringen så har konvertibellåntagare blankat aktien. Via konvertibellånen så har man möjlighet att köpa aktier (konvertera lånet till aktier), vilket gör att man gynnas av en uppgång, och via blankningarna så gynnas man när kursen går ner. I egenskap av konvertibellångivare så får man betalt av bolaget och om man lånar egna aktier så antar jag att man kan göra det mer eller mindre kostnadsfritt. Eftersom blankningsinformation påverkar aktiekurser så gör konstruktionen av konvertibellån och blankning att storägarna faktiskt kan åtminstone till viss del påverka kursen. Om blankningen minskas t ex på grund av att den aktuella kursen är ganska mycket över lösenkursen så får det effekt på kursen. Med andra ord, om kursen går upp en del så minskar anledningen till hedgning, dvs att minska exponeringsrisken, och då skulle storägarna, om vi nu antar att de har blankat, kunna lätta på sin blankning, vilket sannolikt skulle kunna skicka upp kursen. Det är möjligt att jag har fått en del om bakfoten, men i stort så tror jag att den kombination som vi ser idag av stora konvertibellån, hög blankning och storägare som sannolikt har ett finger i båda syltburkar gör att kursen hålls nere för att man ser detta som en risk. När väl detta är över så tror jag att det kan få till effekt att kursen hoppar upp.
En annan sak som Scandic Hotels påverkas av är avtalen med fastighetsägare. Under och efter pandemin så har det förhandlats med bl a Pandox. Om jag förstår saken rätt så är dessa avtalen inga enkla avtal där det finns en fast hyra utan det finns olika typer av rörliga komponenter. Det är svår att säga vem av avtalsparnterna som är vinnare på den kraftiga rekylen som vi nu ser. Jag tror att fastighetsägarna i en del fall varit ganska sluga och jag tror att t ex Pandox faktiskt kan vara lika mycket vinnare, om inte mer, än vad Scandic är på den snabba återhämtningen. Sannolikt är båda vinnare, men kanske inte exakt lika mycket. I nuläget så tycker jag att Pandox känns intressant och jag skulle inte bli jätteförvånad om det skulle visa sig att Pandox varit ganska förutseende när avtalen förhandlades om. Det återstår att se, dock så tror jag att Scandic kan dras ned något av att man inte riktigt vet hur kostnaderna kommer att öka den närmsta tiden, dvs det finns en avtalsosäkerhet kring fastigheterna.
Sammanfattningsvis, jag tycker att Scandic Hotels är en intressant aktie och jag tror att det kan komma en uppvärdering inom inte alltför lång tid om en del av de osäkerheter som omgärdar bolaget antingen helt försvinner eller bara avtar. Ett bra resultat skulle kunna få till effekt att detta påskyndas. En hel del är dock redan inprisat och det är möjligt att en stor del av uppvärderingen redan skett. Det är inte uteslutet att jag minskar om Q2-resultatet blir en fyrverkeritillställning. Om vi kommer upp och snuddar på kurser runt 48-49 SEK så kommer jag nog att lätta på innehavet. Det återstår att se.