26 juli 2023

XXL: Tankar kring Q2-rapporten

XXL-rapporten var tyvärr ingen munter läsning och kräftgången fortsätter. Det går att se positivt på bolagets framtid, men det går också att måla upp en väldigt dyster bild.

Om man börjar med att måla med de ljusa färgerna så får man nog se nyemissionen som något positivt. Det kommer inte att bli en riktad nyemission denna gång, men storägarna som står som garanter ser till att få betalt för besväret. I nuläget är det kommunicerat att det rör sig om en nyemission på 500 MNOK och det verkar som att den är ordentligt förankrad. Mer information om nyemissionen kommer att komma i mitten av augusti och det känns sannolikt att kursen kommer att hålla sig runt nuvarande nivåer fram till dess eller möjligen lägre. Att kursen skulle sticka iväg uppåt känns i min bok som osannolikt. Vad som kommer att hända efter nyemissionen är så klart svårt att veta, men jag har en känsla av att man kommer att göra vad man kan för att även vända medietrenden. Det skulle inte förvåna mig om man kommer att försöka skapa en positiv bild av företaget och att det kan komma en och annan nyhet under hösten som faktiskt andas framtidstro och optimism, t ex nya typer av samarbeten likt det man nyligen presenterade med Stormberg. Om jag uppfattade Q2-callen rätt så antyddes ytterligare samarbeten, men jag kan så klart ha misstolkat och det är heller inte klart förrän det är klart.

Förtroendet för bolaget är i nuläget verkligen nerkört i botten. Bolaget kommer sannolikt att leverera en omsättning på runt 8 BNOK och kanske kommer att man att landa året på break even eller, vilket kanske är mer troligt sett till de två första kvartalen, med en förlust. När jag tittar i rapporten så får jag bilden av att man försöker städa upp och ta så mycket kostnader som möjligt. Man skriver återigen ner lagret, man tar kostnader för att stänga ner i Österrike, etc. Det är möjligt att jag har fel, men det är intrycket som jag har. Om man ska titta på incitament så skulle det kunna vara i nuvarande storägares intressen att kursen är pressad. Med en pressad kurs blir det lättare att motivera en låg emissionskurs och även att färre småägare kommer att vara intresserade av att vara med. Det är möjligt att jag bara är bitter och att jag ser saker som inte finns, men känslan är att storägare inte är odelat negativa till nuvarande kurs just för stunden. När väl nyemissionen är i hamn så kanske det blir lite mer ljuva toner, inte bara mörka färger.

Anledningen till att man gör nyemissionen är för att kunna driva ett antal strategiska initiativ. Dessa handlar i mitt tycke om ganska rudimentära åtgärder som att minska inköpspriser, förbättra produkttillgängligheten, förbättra hur butikerna drivs, prissättning och e-handelsinitiativ. Sannolikt är det helt rätt väg att gå att börja med att få till dessa grundläggande bitar, men det ger en lite fadd smak i munnen. Det känns inte riktigt bra att man måste göra en nyemission för att få rätt på dessa bitarna. Det borde vara del av den normala bolagsdriften, inte åtgärder som föranleder en nyemission. Jag har lättare att acceptera en nyemission om det handlar om att starta upp en ett nytt affärssegment eller om det handlar om att finansiera ett förvärv, men att ta in pengar för att t ex förbättra prissättningen känns inte helt bra. Även om det inte känns bra med nyemissionen så är det nog så att det till slut inte fanns något alternativ. Långivarna satte sannolikt hårt mot hårt och krävde säkerheter och då var det bara nyemission som stod till buds, alternativt att stänga butikerna för gott.

När man lyssnar på Freddy Sobin under Q2-presentationen så är det en del lite märkliga saker som sägs tycker jag. Han hänvisar bland annat till att många hyllor gapat tomma under kvartalet. Om jag förstod rätt eller kommer ihåg rätt så skulle detta vara en effekt av att man har gjort vad man kan för att beta av lagret och för att hålla kostnaderna nere. Det må vara sant, men det ger inget bra intryck att ha stora butiker med tomma hyllor. När jag funderar på saken är det nästan så att jag funderat på om det är en medveten strategi att verkligen köra verksamheten i botten innan man tar in nya pengar och vänder på skutan. Det är sannolikt inte så, men att man inte har produkter i butikerna blir det mer eller mindre omöjligt att kunna visa svarta siffror. Om det är någon som tror att jag fortfarande målar med ljusa färger så bytte jag till svart för ett tag sedan.

Jag har förlorat oerhört mycket pengar på XXL och jag har ingen som helst förhoppning att jag skall komma ut på plus. Sannolikt kommer jag att delta i nyemissionen för att jag tror att man kommer att kunna få rätsida på verksamheten och jag tror att man kommer att kunna visa svarta siffror igen. Min arbetshypotes är att när trenden vänder så kommer det att få avtryck i kursen. När väl kursen har repat sig så kommer jag att sälja av och lämna skeppet. Det jag har lärt mig av resan i XXL är att när det börjar hända märkliga saker, i fallet med XXL, när Pål Wibe lämnade, så gäller det att snabbt som tusan ta det säkra före det osäkra. Man kan argumentera att man inte ska kasta bra pengar efter dåliga och det må vara sant, men jag har hur som helst landat i att jag kan tänka mig att gå in med mer pengar.

Det kanske kan verka konstigt att jag sannolikt kommer att vara med på nyemissionen. Eftersom jag inte har villkoren på plats så är det så klart svårt att säga med säkerhet, men sannolikt blir det så att jag är med. Det finns ett par anledningar till att jag gör på detta sätt. Först, en viktig faktor till att kursen har pressats är att XXL har haft riktigt usel finansiell ställning. Den kommer att bli bättre i och med nyemissionen. Effekten av nyemissionen är alltså att konkurs är betydligt mindre sannolikt. Det är positivt och jag tycker att det i sig gör att bolaget borde handlas högre än vad det görs idag. De olyckskorpar som kraxat har haft argumentet att nuvarande kassa inte skulle räcka. Det har nu visat sig vara helt sant, men det får också till effekt att om man tror att kursen skall fortsätta ner så får man komma med nya argument eller i alla fall argumentera varför nuvarande kapitalinjektion inte är tillräcklig. 

För det andra så är sporthandeln generellt drabbad av de tuffare tiderna. En del sporthandlare kommer att gå under. De som överlever, och till dem antar jag XXL räknas, kommer då att kunna ta marknadsandelar. Det kanske är att dra saker och ting för långt, men jag tror att det i många fall kommer att krävas ägare som kan skjuta till kapital och det är inte säkert att det finns i alla lägen. XXL kan med andra ord vara en relativ vinnare i branschen. 

För det tredje så tror jag att marknaden kommer att komma tillbaka. Räntehöjningarna har kommit som en chock för många, men jag tror att det till viss del handlar om en övergående effekt. Räntan kommer inte att höjas femtio punkter vid varje möte för all framtid. Vi kommer att nå en platå och eventuellt så kommer vi att kunna se räntesänkningar tidigare än vad vi tror idag. Även om jag inser att de flesta konsumenter har mindre kvar i plånboken och att det är dåligt för XXL så tror jag inte att det är fullt så illa som många vill få det till. Genomsnittsfamiljen i Sverige/Norge/Finland/Danmark har inte 5+ MSEK i lån med rörlig ränta och inga finansiella tillgångar som skulle kunna användas för att minska skuldbördan. Med andra ord så tror jag att det kommer att fortsätta säljas fotbollsskor, träningstights, ryggsäckar, cyklar, mm. Sannolikt så har överkonsumtionen under pandemin i kombination med räntehöjningar skapat en riktigt illaluktande cocktail för branschen som helhet, och kanske XXL i synnerhet med sina stora butiker och ofta dyrare varor, tex kanoter och löpmaskiner. När väl cocktailen är uppdrucken så kan nästa drink på menyn vara något bättre. Missförstå mig rätt kring denna punkt. Det är inte så att jag är helt tondöv och att jag inte inser att många kämpar för att få saker och ting att gå ihop efter de senaste räntehöjningarna, men det är viktigt att se på saken objektivt. När man gör så, enligt mig, så kommer man till slutsatsen att en rörlig ränta på 4-5% sannolikt inte kommer att sänka sällanköpshandeln. Den kommer att bestå, tror jag. 

Om man skall räkna på XXL så tycker jag att det är intressant att titta på P/S-tal och även på börsvärde per butik. Det ger en viss fingervisning. Om man inte tror att det går att komma tillbaka till de vinster som man har gjort historiskt så ska man nog inte vara med på resan, men jag tillhör dem som tror att det är möjligt. Tyvärr har det gång på gång bevisats att XXL inte tjänar pengar på sin förhållandevis enkla verksamhet. Jag tror att det finns anledning att tro att XXL kommer att ändras till ett bättre bolag och jag tror även att de allmänna branschförutsättningarna kommer att bli bättre. Det är vad jag har landat i. Det kan mycket väl vara fel, men det är vad jag tror. Det har varit fel hittills, tyvärr. Gör din egen analys. Hög risk.

2 kommentarer:

  1. Jag ligger också rejält back på XXL men tycker också att det borde finnas en stor uppsida. Men ju längre man tvingas köra med "rea på superrean" i butikerna och har en börskurs som går kräftgång, desto svårare att vända. Finns risk att man etablerar sig som ett lågprisvaruhus, men utan att ha inköpskanaler som stöder det. Tror att man behöver jobba rejält med varumärket, inklusive personalen. I min XXL butik så tycker jag att det verkar vara hög personalomsättning och nya ungdomar som jobbar varje gång jag är där.
    I mars 2019 var den s.k. "armhävningsskandalen" på XXL och börskursen låg på 30 kr. Känns som att det var där någonstans det började gå snett för XXL.

    SvaraRadera
  2. Hej Charlie.

    Har vart tuffa tider för vissa bolag och jag har sett att även XXL drabbats hårt när konsumenten nu har mindre pengar att röra sig med. Även om jag inte äger aktier i XXL håller jag tummarna att du får tillbaka en del av pengarna du ligger minus i aktien just nu. Förhoppningsvis kommer det solsken efter regnet. Fortsätt kämpa på.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera